The Hunger Games, Goodfellas

Iedere dag tips de Volskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma

The Hunger Games

(Gary Ross, 2012) Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur

Dat Suzanne Collins' Hunger Games-romans verfilmd zouden worden (deel 3 draait vanaf donderdag), lag al snel vast, maar de timing was excellent: net na Harry Potter en Twilight, de vorige tienerhypes. Volgepropt met maatschappijkritiek is The Hunger Games een effectieve satire op de belevingswereld van tieners, gemaakt vóór die tieners. In een bosrijke arena staan 24 pubers elkaar naar het leven, voor het oog van de tv-camera. Wanneer haar zusje moet meedoen, biedt boogschutter Katniss (Jennifer Lawrence) zich ter vervanging aan.

undefined

Een ander zijn geluk

(Fien Troch, 2005) Zaterdag, Canvas, 23.55 uur

Stevig drama over de dood van een kind en de gevolgen daarvan op de bewoners van een kleine gemeenschap. Debuterend regisseur-scenarist Troch roept de vraag op wie de onbekende automobilist was, die de jongen op een regenachtige avond aanreed en vervolgens gas gaf. Interessante is dat het antwoord op die vraag er verder niet echt toe doet, in deze studie naar angsten en menselijk onvermogen. De tragedie dwingt iedereen zijn eigen morele kompas te ijken. Met sterk spel van onder meer Johanna ter Steege.

Dumb & Dumber

(Peter en Bobby Farrelly, 1994) Zondag, Net 5, 18.15 uur

Lachen geblazen om scheten, laxeermiddelen, een urine drinkende politieagent en andere kolder in een ongekend platte en melige komedie van de makers van There's Something About Mary. Jim Carrey en Jeff Daniels zijn lekker op dreef (of onuitstaanbaar, zo u wilt) als de klungelige vrienden Lloyd en Harry, die via een verdwaalde koffer vol losgeld bij een ontvoeringszaak betrokken raken. Het vervolg, Dumb and Dumber To, draait nu in de bioscopen.

Goodfellas

(Martin Scorsese, 1990) Zondag, Fox, 22.00 uur

Een van Martin Scorseses beste films, dit maffiameesterwerk over de dertig jaar omspannende carrière van misdadiger Henry Hill (Ray Liotta). Scorsese volgt hem van de eerste diefstal in zijn jeugd in de jaren vijftig tot de nieuwe identiteit die hij krijgt nadat hij tegen zijn oude maffiavrienden heeft getuigd. Het maffiameesterwerk voerde na verschijnen enige tijd de lijst aan van de meeste uitgesproken f*cks in één film: 296 keer, ruim twee per minuut. Ongeveer de helft ervan wordt uitgesproken door gangster Joe Pesci.

Phileine zegt sorry

(Robert Jan Westdijk, 2003) Zondag, NPO 3, 23.55 uur

Ronald Gipharts heldin Phileine houdt niet van mensen, heeft cynisme tot haar tweede natuur gemaakt en komt pas goed op gang als het over onderwerpen gaat als 'harde pikken' en 'kutpijpen'. Regisseur/scenarioschrijver Westdijk laat ruimte voor meer sympathie en hoofdrolspeelster Kim van Kooten geeft haar personage een verraderlijke lichtheid mee. Aantrekkelijke aan deze liefdeskomedie is de allure waarmee Westdijk en cameraman Bert Pot de wereld van Phileine tot leven wekken.

Meer over