NieuwsBehrouz Boochani

The Guardian: klokkenluider die misstanden op Australisch vluchtelingeneiland meldde vrijgekomen

Behrouz Boochani, de Iraans-Koerdische vluchteling die zes jaar heeft doorgebracht op het Australische detentie-eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea, is vrijgekomen en in Nieuw-Zeeland aangekomen. Dit heeft de Britse krant The Guardian donderdagochtend bekendgemaakt. 

De Iraans-Koerdische vluchteling Behrouz Boochani, die zes jaar lang op het detentie-eiland Manus vastzat.Beeld Getty

Boochani werd bekend vanwege zijn artikelen over de erbarmelijke omstandigheden op het eiland die hij stiekem op zijn binnengesmokkelde telefoon voor The Guardian schreef. Ook kon hij zo het boek Alleen de bergen zijn mijn vrienden schrijven, over de inhumane en traumatiserende behandeling van asielzoekers in Australië. Voor dat boek ontving hij begin dit jaar de belangrijkste Australische literatuurprijs.

Vorige maand sprak de Volkskrant Boochani nog in Port Moresby, de hoofdstad van Papoer-Nieuw-Guinea, waar hij nog steeds met 300 lotgenoten zijn asielaanvraag afwachtte. Volgens The Guardian is ongeveer een maand geleden een plan in werking gezet om Boochani te bevrijden. Autoriteiten van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië zouden niets hebben afgeweten van zijn reis, waardoor het tot het laatste moment spannend bleef.

34 uur onderweg

Uiteindelijk heeft Boochani via Amnesty International toestemming gekregen om Papoea-Nieuw-Guinea te verlaten. Vluchtelingenorganisatie UNHCR had een visum geregeld om een festival in Nieuw-Zeeland te bezoeken. Zijn spannende uitreis duurde 34 uur en voerde via de Filipijnen en het Australische Queensland.

Boochani werd in 2013 door de Australische marine van zee gehaald toen hij op een bootje vanuit Indonesië Australië probeerde te bereiken. Net daarvoor had Australië nieuw migratiebeleid opgesteld om een eind te maken aan de enorme toevoer van bootvluchtelingen. Asielzoekers zouden voortaan naar de eilanden Manus en Nauru worden gebracht waar ze hun asielprocedure moesten afwachten. De landen zouden in ruil miljoenen aan ontwikkelingshulp ontvangen.

Behrouz Boochani zat jaren vast in een asiel­gevangenis in Papoea-Nieuw-Guinea. Jeroen Visser spreekt hem over zijn ervaringen, waarover hij een bekroond boek schreef op een binnengesmokkelde smartphone.

Meer over