nieuwsIS-strijders

The Guardian: België, Frankrijk en Duitsland willen IS-gevangenen evacueren tijdens staakt-het-vuren

België, Frankrijk en Duitsland gaan proberen IS-gevangenen terug te halen tijdens het vijfdaagse staakt-het-vuren in Syrië. Dat meldt de Britse krant The Guardian vrijdagavond. De betreffende landen hebben hier nog niets over losgelaten.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt in Fort Worth, Texas, de pers toe over de vijfdaagse wapenstilstand die Turkije heeft aangekondigd in het noorden van Syrië. Beeld Jonathan Ernst / Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump spreekt in Fort Worth, Texas, de pers toe over de vijfdaagse wapenstilstand die Turkije heeft aangekondigd in het noorden van Syrië.Beeld Jonathan Ernst / Reuters

Volgens The Guardian hebben Belgische autoriteiten familieleden van IS-gevangenen in Noord-Syrië vrijdag ingelicht over de geplande evacuatie. Ook Frankrijk en Duitsland ‘kijken naar manieren’ om vrouwen en kinderen uit kampen te halen nu er een vijfdaags staakt-het-vuren is afgesproken.

Soortgelijke berichten komen uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Trump schreef vrijdag op Twitter dat ‘enkel Europese landen’ hun gevangenen terughalen. Hij vermeldde niet om welke landen het zou gaan. ‘Hoe dan ook, een enorme vooruitgang’, aldus Trump.

De Belgische autoriteiten hebben het bericht over de geplande evacuatie niet bevestigd. Tegenover de Belgische krant De Morgen weigerde justitieminister Koen Geens commentaar te geven. De federale regering blijft naar buiten toe bij het standpunt dat Syriëgangers ter plaatse berecht moeten worden door een nog op te richten internationaal tribunaal.

IS’ers op de vlucht

Sinds de Turkse inval in Syrië heerst de angst dat vele IS-gevangenen op vrije voeten komen, omdat de Koerden niet meer in staat zijn de kampen te bewaken. Zeker één kamp is al verlaten, waardoor achthonderd gevangenen op de vlucht konden slaan. Onder hen waren IS-strijders. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, zei dat negen Franse vrouwen die gelieerd zijn aan de terreurgroep konden ontsnappen.

De Turkse president Erdogan zei vrijdag dat de Koerden 750 IS-strijders hebben laten ontsnappen sinds Turkije het land is binnengevallen. Van hen zouden er volgens het Turkse leger 195 inmiddels weer zijn opgepakt.

De Nederlandse regering heeft vooralsnog gezegd geen Syriëgangers terug te halen. Dit onder andere omdat dit een ‘te gevaarlijke’ operatie zou zijn. Minister Grapperhaus zei eerder dat hij alleen mogelijkheid tot repatriëring ziet als vrouwen zich zelf melden bij een Nederlandse vertegenwoordiging in Turkije of Irak.

Meer over