The game is up

Welke nieuwe spellen zijn de moeite waard? Peter van Ammelrooy bespreekt de beste cadeautips voor gamers, net op tijd voor de feestdagen.

Wat is het verschil tussen Bill Clinton en Sonic? De blauwe mascotte van Sega heeft meer comebacks beleefd dan de oud-president van de VS. Ook Sonic Lost World is een poging om de reputatie van 's werelds snelste egel te herstellen. Hard rennen, rollen, stuiteren en springen doet Sonic weer als de beste, door een kleurrijk universum waarin het perspectief wisselt tussen twee- en driedimensionaal. Het tempo waarin de egel door het spel raast ligt af en toe wat trager, zodat de speler niet voorbij verborgen passages snelt die de deur openen naar nieuwe werelden. Met Lost World lijkt Sonic paradoxaal op de goede weg terug.

(Wii U; 3DS; 7+; euro 38/euro 31)

Just Dance 2014

Met Skylanders schiep Activision twee jaar terug een verslavende kruising tussen een conventioneel bordspel (schaken, Stratego) en een game. Je zet echte pionnen in, op een 'podium' dat met de spelcomputer verbonden is. Maar je bestuurt de wezentjes die ze vertegenwoordigen op het tv-scherm. Swap Force introduceert pionnen die uit twee helften bestaan, met elk unieke eigenschappen. Zo kun je de perfecte krijger samenstellen. Swap Force is goed te spelen zonder dat je alle 48 figuurtjes koopt (11 tot 16 euro per stuk). Gamers kunnen ook de poppetjes uit de eerste Skylanders en Skylanders: Giants inzetten.

(PlayStation 3; Xbox 360; Wii; Wii U; 7+; euro 55 voor starterspak met drie figuurtjes)

Wii U Party

Tearaway

Mario & Sonic

Assassin's Creed

Sonic Lost World

Professor Layton

Koekhappen? Zaklopen? Spijker-poepen? Dat is allemaal zó vorige eeuw. Althans, in de ogen van Nintendo. Ze hopen dat op hedendaagse verjaarsfeestjes de gastheer en -mevrouw een Wii U tevoorschijn trekken met Wii U Party. Maar liefst tachtig onderdelen telt de spelletjesbundel, variërend van quizzen tot behendigheidsproeven. De speler met de GamePad treedt op als spelleider of souffleur, afhankelijk van het spel waarin het gezelschap zich stort. Het is soms even puzzelen voordat de bedoeling van een minigame duidelijk is. De kwaliteit is wisselend en de games variëren van innovatief tot gaapverwekkend, maar het grote aanbod maakt een hoop goed.

(Wii U; 3+; euro 40)

'Star Wars met een kattenstaart'. Zo valt de spellenserie Ratchet & Clank het best te omschrijven. Luke Skywalker is vervangen door Ratchet, een held tegen wil en dank. Hij is een lombax, een katachtig wezen met menselijke trekken. Skywalkers metalen metgezellen R2-D2 en 3CPO zijn samengebald in Clank, een kwekgrage robothulp. Met het nieuwe avontuur Nexus keert het duo terug naar zijn wortels. Kibbelend en klauterend redden Ratchet en Clank het universum van de ondergang. Met bizarre wapens als de winterizer, die vijanden transformeert in sneeuwpoppen met zuurstokken. De game bevat een voucher voor de gratis download van het eerdere avontuur Quest For Booty.

(PlayStation 3; 7+; euro 31)

Een decor van bordpapier klinkt meestal niet als een aanbeveling. Maar de wereld van Tearaway ís er een van papier: bollend, scheurend, wapperend, zwevend en levend. De speler moet een papieren mannetje (Iota) of vrouwtje (Atoi) helpen om een boodschap te bezorgen door obstakels uit de weg te ruimen. Verhindert een opgekrulde brug de oversteek? Rol hem met je vingers uit. Staan er monsters in de weg? Beweeg je vingers over het aanraakscherm aan de achterzijde van de PlayStation Vita en ze steken door de bodem heen en duwen de tegenstanders opzij. Tearaway is van de makers van de LittleBigPlanet-games en dat is te zien: de charme spat ervan af.

(PlayStation Vita; 7+, euro 29)

Wie aan Batman komt, komt aan miljoenen fans. Ben Affleck kan daarover meepraten sinds bekend werd dat hij in 2015 de titelrol speelt in de nieuwe Batman-film. Internet sloeg op tilt. Vermoedelijk om die reden wijkt Batman: Arkham Origins niet veel af van de twee eerdere Arkham-games. Deel drie verhaalt over de beginjaren van de caped crusader. Het grootste geboefte van Gotham zet losgeld op Batmans hoofd. De vleermuisman krijgt daarop de hele onderwereld achter zich aan. Die houdt hij met gehandschoende vuist, batarang (boemerang in vleermuisvorm) en verdovende explosieven van zich af. Het is meer van hetzelfde, maar wel van het perfecte zelfde.

(PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U; 18+; euro 31/ euro 40)

Just Dance 2014 borduurt voort op de bekende formule. Schud benen, buik en billen op de manier waarop de figuurtjes het op het scherm dat doen, en een onzichtbare jury beloont je met een score. Nieuw is de optie om een dans uit te voeren met twee dansers op de achtergrond. Leuk is ook de spelmodus waarin je de uitvoering van een vriend moet kopiëren. Houten klazen kunnen hun heil zoeken in karaoke. Zo'n 30 van de 51 opgenomen liedjes dateren van dit of vorig jaar, maar ouderen kunnen de voetjes van de vloer tillen met Just A Gigolo, die van Louis Prima uit 1956.

(PlayStation 3, Xbox 360, Wii & Wii U; 3+; euro 37)

Begin dit jaar onthulde Ubisoft dat er voor april 2014 een nieuw deel zou verschijnen van Assassin's Creed, het zesde in zes jaar tijd. De vraag rees of de Franse uitgever de succes-formule van parkour en moord in een historisch decor niet te veel uitmolk. Gelukkig bevat Black Flag nieuwe elementen genoeg om gamers weer uren door het verleden te laten dwalen. De focus ligt bij deze Assassin's Creed op schitterende zeeslagen tussen de gevestigde orde en mannen met ooglapjes en een houten been. Dit is Pirates of the Caribbean, maar dan zonder Johnny Depp en oogschaduw. Rauw, gewelddadig, weids en we kunnen zelfs politiek incorrect op walvisjacht.

(PC, Xbox 360; PlayStation 3; euro 36)

Ratchet & Clank

Skylanders

Batman

Een kruising tussen Indiana Jones en Sherlock Holmes - dat is Professor Layton: archeoloog, detective, avonturier en gentleman. In zijn zesde en laatste avontuur moet Layton voorkomen dat de erfenis van een verdwenen volk in de verkeerde handen valt. De speurneus reist er de hele wereld voor rond, met zijn vaste sidekicks Luke en Emmy, in een sfeer die sterk doet denken aan Jules Vernes De Wereld Rond In Tachtig Dagen. Net als in de vorige delen vereist de game een wakker brein. Professor Layton en De Erfenis van de Azran bevat 150 puzzels, raadsels en cijfercodes, die in de loop van het jaar via internet met 385 stuks zijn aan te vullen.

(3DS; 7+; euro 40)

Battlefield 4

Witte raaf

Een director's cut is een witte raaf in de games, al is het maar omdat computerspellen in tegenstelling tot films meestal geen beeldbepalende regisseur kennen. Deus Ex: Human Revolution Director's Cut is een verbeterde uitvoering van een intrigerend spel uit 2011 over een samenleving waarin lichaamsdelen net zo makkelijk vervangen worden als apps op een smartphone. Deus Ex verschijnt voor het eerst voor de Wii U. (PC, PlayStation 3, Xbox 360; 18+; euro 25 / euro 31)

Om Luceberts beroemdste uitspraak te parafraseren: alles van waarde kan aan diggelen. In de soldatensimulator Battlefield 4 blijft er geen steen op de andere staan. Alles kan worden stukgeschoten en platgebombardeerd, van gestucte muurtjes tot een complete wolken-krabber. Al die verwoesting heeft tot gevolg dat het oorlogstoneel voortdurend verandert. Een ontsnappingsroute die je net nog dacht te zien, is plots geblokkeerd door een huizenhoge berg puin. Van plot of dialogen moet Battlefield 4 het niet hebben: die zijn zo plat als een dubbeltje. De game draait om actie en adrenaline, helemaal bij de onlinegevechten met 24 man tegelijk (op Xbox en PlayStation), of tot 64 spelers met de pc-versie.

(PC, Xbox 360, PlayStation 3; 18+; euro 42)

Voor wie nu al opziet tegen de Olympische Winterspelen van volgend jaar, is er altijd nog... Mario & Sonic en de Olympische Winterspelen Sotsji 2014. De mascottes van Nintendo en Sega en achttien andere spelfiguren binden de strijd met elkaar aan in zestien officiële sporten. Sommige daarvan zijn nog slaapverwekkender dan verf zien opdrogen (curling). Andere onderdelen zijn beter geslaagd. Zoals bobsleeën, waarbij een speler op de GamePad van de Wii U de slee bestuurt en drie anderen met een WiiMote in hun handen in de bochten meebuigen om op koers te blijven. Maar het leukst zijn de acht droomevenementen, die de draak steken met de officiële disciplines. Vinden de Russen vast niet goed.

(Wii U; 3+; euro 40)

undefined

Meer over