The Family Stone, Enchanted, Snowpiercer

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Sarah Jessica Parker in The Family Stone Beeld
Sarah Jessica Parker in The Family StoneBeeld

The Family Stone (Thomas Bezucha, 2005) RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Dat Sarah Jessica Parker ondanks het succes van de tv-serie Sex and the City geen kasmagneet is geworden, zegt misschien iets over haar acteerkwaliteiten. In 2005 durfden Nederlandse distributeurs het in elk geval niet aan haar kerstfilm The Family Stone in de bioscoop uit te brengen. Terwijl toch, naast Parker, een behoorlijke cast acte de présence geeft, onder wie Diane Keaton, Craig T. Nelson, Dermot Mulroney, Rachel McAdams en Claire Danes. Er zijn films die het met minder moeten doen.

Parker is in deze lach- en tranentrekker Meredith, de door alle betrokkenen voorziene dissonant bij de kerstviering van een happy family. U kent dat wel, zo'n Amerikaans gezin waarvan zowel de ouders als de kinderen in een Volvo rijden, vader in een nieuwe V70, zoon in een oude 240. Politiek correct, beetje alternatief. Meredith is het nieuwe liefje van die ene zoon die níét in een Volvo rijdt. Hij verplaatst zich met zijn geliefde in een Saab vanuit New York naar het vredige, door een sneeuwlaag bedekte provincieplaatsje in Connecticut waar het ouderlijk huis staat.

Vanaf het moment van haar entree is de sfeer gespannen en na wat hilarische momenten is het wachten op de pijnlijke escalatie. Herkenbaar, inderdaad. Wat daarna gebeurt, tart echter de grenzen van de geloofwaardigheid. Zoals ook het grote drama dat op de achtergrond een belangrijke rol speelt er nogal met de haren wordt bijgesleept. Maar het doet allemaal niets af aan het plezier dat de acteurs zichtbaar beleven en weten over te brengen op de kijker, mits die al voldoende in kerstsferen is. Dat is op 3 september misschien wat veel gevraagd, maar een milde stemming is voor de noodzakelijke lach en traan wel een vereiste.

Enchanted

(Kevin Lima, 2007) Net 5, 20.30-22.35 uur.

Eerste echt grote rol van de altijd stralende Amy Adams. In het getekende begin van dit Disneysprookje maken we kennis met Giselle, een vrolijke, goedgelovige blondine, die vlak voor haar droomhuwelijk door de moeder van de bruidegom naar een plek wordt getoverd waar 'lang en gelukkig' niet bestaat. En zo klimt Adams op een regenachtige avond in New York op Times Square uit een put omhoog, gekleed in een witte trouwjurk. Het verhaal dat dan volgt, is in alle opzichten te gek voor woorden, zit vol verwijzingen naar Disneys eigen en andere klassiekers (van The Sound of Music tot King Kong en Vertigo), gaat geen cliché uit de weg en wordt overeind gehouden door Adams. Ze speelt haar onmogelijke personage met zo veel naturel, overtuiging en innemendheid, dat je een cynicus van de ergste soort moet zijn om niet te smelten voor deze suikerspin.

Snowpiercer

(Bong Joon-ho, 2013) Film 1 Premiere, 22.15-00.15 uur.

Een mislukt klimaatexperiment heeft de aarde in een dodelijke ijstijd gestort. De overlevenden rijden rondjes in een eindeloos voortdenderende trein, waarin de samenleving in klassen is onderverdeeld. Onder leiding van opstandeling Curtis (Chris Evans) hoopt de onderklasse op revolutie. Verfilming van Frans stripverhaal is sciencefictionkomedie met diepgang en rechttoe-rechtaan overlevingsthriller tegelijk. Knap en onderhoudend.

Meer over