The Economist tempert euforie rond Windows 95

Op 24 augustus zal Microsoft, het grootste softwarebedrijf ter wereld, een nieuw computerprogramma lanceren, waar de beleggers op Wall Street alle vertrouwen in hebben....

Ook al doet Microsoft zelf geen voorspellingen over de impact van het nieuwe programma, de verwachtingen zijn alom hoog gespannen. Tenslotte draait alleen al in de Verenigde Staten 80 procent van de ruim 200 miljoen pc's op een programma van Microsoft.

Het Brise zakenblad The Economist, nooit te beroerd om kanttekeningen bij een hype te plaatsen, doet dat ook in dit geval. Hét probleem van het nieuwe programma wordt bondig omschreven: 'Windows 95 vraagt veel van een pc - en geeft er minder voor terug.'

Het blad stelt vast dat er wel degelijk behoefte aan een nieuw programma is. De huidige versie van Windows is onhandig en in de afgelopen vijf jaar nauwelijks aangepast. Het nieuwe programma is vriendelijker voor de gebruiker, omdat bestanden gewone namen kunnen krijgen ('brief aan Julia' in plaats van 'julia.txt') en er overal 'help'doosjes klaar staan, wanneer de gebruiker in problemen komt.

Maar twee van de drie gebruikers worden door Windows 95 in problemen gebracht. Het programma vereist een veel krachtiger computer dan eentje met een 386-processor, zoals Microsoft suggereert. Een geheugen van vier MB (megabyte) is toereikend, beweert het bedrijf, maar The Economist houdt het op het viervoudige.

De gebruikers met een onvoldoende sterke computer, staan voor de onaangename keuze om duizend dollar, bijna 1600 gulden, uit te geven voor het bijkopen van geheugenruimte, of het dubbele bedrag voor een geheel nieuwe computer. 'De meeste consumenten zullen dat niet doen om alleen maar Windows 95 te kunnen draaien', voorspelt het blad.

Microsoft zal het dus moeten hebben van de consumenten die een nieuwe computer aanschaffen. Ook bedrijven zullen niet onmiddellijk overstappen op Windows 95, omdat zij maar al te goed weten dat een nieuw systeem altijd hinderlijke kinderziektes heeft, verwacht het blad. Een flop zal het overigens ook niet worden. Eind 1996 zou Microsoft wel eens 70 miljoen exemplaren van Windows 95 verkocht kunnen hebben. 'Dat levert winsten op, waarvan andere bedrijven alleen maar kunnen dromen', zo moet het blad schoorvoetend toegeven.

Meer over