NieuwsGreta Thunberg

‘The Correspondent’ trekt interview met Greta Thunberg terug na bezorgdheid familie

The Correspondent – de internationale editie van De Correspondent – publiceerde donderdag een exclusief interview met de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg, maar trok het stuk weer in omdat de familie vooraf geen inzage heeft gehad.

Greta Thunberg, met als tekst op het bord: schoolstaking week 52.  Beeld Foto van de Instagram van Greta Thunberg
Greta Thunberg, met als tekst op het bord: schoolstaking week 52.Beeld Foto van de Instagram van Greta Thunberg

Het was het eerste stuk, sinds de internationale lancering van The Correspondent vorige week, dat online flink circuleerde. ‘A personal conversation with Greta Thunberg on climate, fame, and trying to get home’, was de kop boven het verslag van een tweedaags verblijf van de 16-jarige Zweedse klimaatactivist bij correspondent Eric Holthaus thuis in de Amerikaanse staat Minnesota.

Een dag later was het artikel offline gehaald. De familie Thunberg had de tekst voor publicatie niet in kunnen zien en was bezorgd over enkele ‘gevoeligheden’, aldus een verklaring op de website. Daarop besloot de redactie het hele stuk terug te trekken, een uitzonderlijke maatregel in de journalistiek.

Slaapplek

In het verhaal vertelde Holthaus hoe de familie Thunberg door de Verenigde Staten trekt in een van Arnold Schwarzenegger geleende Tesla. In een reeks appjes, waarin tijdsaanduidingen en plaatsnamen verwijderd waren, was te lezen hoe Holthaus en Thunberg overleggen over de afspraak en een slaapplek. Uiteindelijk besloot zij op de uitnodiging van Holthaus in te gaan om bij hem en zijn twee zoontjes thuis te logeren.

De aanleiding van het stuk was de Nobelprijs voor de Vrede, waarop Thunberg kans zou maken, maar die vrijdag naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed ging. Het artikel werd een dag voor de uitreiking gepubliceerd.

Of die deadline heeft geleid tot haast, of dat er een andere reden is waardoor de tekst niet is voorgelegd, is onduidelijk. Oprichter Rob Wijnberg en hoofdredacteur Eliza Anyangwe willen niet reageren, ‘vanwege de situatie waarin de familie nu verkeert’.

In Amerika is het niet gangbaar, zoals in Nederland wel het geval is, om een interview vooraf in zijn geheel voor te leggen aan bronnen. Maar aangezien het om een minderjarige gaat, is grotere voorzorg geboden.

Ontmoeting tussen Greta Thunberg en oud-president van de VS Barack Obama in zijn kantoor in Washington DC op 16 september. Beeld Reuters
Ontmoeting tussen Greta Thunberg en oud-president van de VS Barack Obama in zijn kantoor in Washington DC op 16 september.Beeld Reuters

Veiligheidskwesties

Holthaus, die meteoroloog is en uitsluitend over klimaat schrijft, beschreef in het stuk enkele veiligheidskwesties omtrent de familie en de route die ze de komende maanden zullen afleggen. Mogelijk trad hij te veel in detail in die passages.

The Correspondent is de internationale editie van De Correspondent, de journalistieke organisatie die door leden betaald wordt en ‘voorbij de waan van de dag’ gaat. Vorig jaar voerden oprichter Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth een grote campagne in de VS, waarbij 2,2 miljoen euro werd opgehaald.

In het voorjaar veroorzaakte de beslissing om de internationale redactie vanuit Amsterdam, in plaats van New York, te laten opereren verontwaardiging onder donateurs en media. De Engelstalige site met vijf fulltime-journalisten is sinds maandag 30 september officieel van start gegaan.

Meer over