The Best Exotic Marigold Hotel, Welcome, La père de mes enfants

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
The Best Exotic Marigold Hotel Beeld -
The Best Exotic Marigold HotelBeeld -

The Best Exotic Marigold Hotel (John Madden, 2011)
Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur.

Zeven zestigplussers besluiten de herfst van hun leven door te brengen in een Indiaas paleis, dat bij aankomst minder pittoresk blijkt dan hun was voorgeschoteld. India is in deze romantische komedie een plek waar straatkinderen al na één scène het zeuren opgeven en een gedwongen huwelijk met een goed gesprek van tafel is. In de handen van regisseur John Madden (Shakespeare In Love) kabbelt het allemaal rustig voort en is er volop gelegenheid acteurs als Judi Dench, Tom Wilkinson en Bill Nighly te laten stralen.

Welcome (Philippe Lioret, 2009)
Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur.

De 17-jarige Bilal heeft na een reis van 4.000 kilometer Calais bereikt en belt vanuit een telefooncel naar Londen. Daar wacht zijn liefde Mina. Hij zegt: 'Morgen ben ik er.' Want nog slechts 32 kilometer scheiden hem van het beloofde land, Engeland. Maar de omstandigheden in de Noord-Franse stad zijn iets anders dan hij zich had voorgesteld. Regisseur Philippe Lioret legt de schrijnende toestanden - gevolg van de Franse wetgeving - bloot in mooie klein gehouden scènes.

Le père de mes enfants (Mia Hansen-Løve, 2009)
Zaterdag, Canvas, 23.50 uur.

Tweede lange speelfilm van het Franse talent Mia Hansen-Løve (34) is een empathisch eerbetoon aan de geëngageerde filmproducent Humbert Balsan, die in 2005 zelfmoord pleegde. Hansen-Løve toont, net als in veel van haar werk, juist niet de grote gebeurtenissen maar de alledaagse beslommeringen van een hardwerkende vader, zijn ontevredener wordende echtgenote en hun puberkinderen. De ontroering wordt er alleen maar groter door.

In Oranje (Joram Lürsen, 2004)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur.

Puntgave voetbal- en opgroeifilm over een talentvol jochie wiens grootste fan en coach, zijn vader, op een dag langs de lijn dood in elkaar zakt.Hij verliest subiet de lust om te voetballen. Totdat - en dat kan alleen in de beste films - zijn vader terugkeert en het leven van weleer een doorstart krijgt. Regisseur Joram Lürsen en scenarioschrijver Frank Ketelaars, die ook al samenwerkten voor Lürsens afstudeerfilm De Finales, schaafden jaren aan hun film en dat is aan dit juweeltje af te zien.

Lone Star (John Sayles, 1996)
Zondag, BBC 2, 01.30 uur.

In de woestijn van Texas worden de botten en de schedel van een veertig jaar geleden verdwenen sheriff gevonden. Wanneer politieman Sam (Chris Cooper) de overblijfselen onderzoekt, ontdekt hij dat de zaak ook betekenis heeft voor zijn eigen leven. De grote invloed die het verleden in het stadje nog altijd uitoefent, wordt door regisseur Sayles knap vormgegeven. Zonder montage, met vloeiende camerabewegingen verbindt hij gebeurtenissen uit de jaren negentig en de flashbacks naar de jaren vijftig; de locaties zijn vrijwel onveranderd gebleven.

Meer over