Thatcher overleeft een aanslag

Archiefbeeld van het Brighton Hotel.Beeld anp

Kent, 12 oktober 1984

'Elk moment kan ik door een moordenaar of een gek om het leven worden gebracht.' Die overpeinzing van de Führer, opgetekend door Rauschning en later tegen Goebbels en Keitel herhaald, heb ik al vaak geciteerd. Vandaag leverde een frappant voorbeeld op.

Het eerste debat op het partijcongres, gisteren in Brighton, begon 's middags. Daarna had ik een paar afspraken en Jane ging naar een Art Nouveau-expositie. We zouden elkaar om theetijd weer zien en dan was er een feestje bij de ambassadeur van de Verenigde Staten.

Omdat het zulk mooi weer was, kregen we allebei dezelfde ingeving: 'De ambassadeur kan het dak op. We gaan naar huis.' Ik bestelde de hotelkamer af en betaalde de rekening. We sprongen in de auto en waren nog vóór het avondeten thuis.

's Ochtends vroeg, nadat ik de honden had uitgelaten, vertelde Jane me dat er een enorme bomontploffing in Brighton was geweest, het hotel was zo ongeveer verwoest. Tebbit, Wakeham, Tony Berry en diverse functionarissen waren dood. Bizarre tv-beelden. De voorgevel van het hotel compleet weggeblazen. Keith Joseph die kermend rondloopt in een wijnrode ochtendjas.

Door een gelukkig toeval (Von Stauffenbergs aktetas!) is mevrouw T. gered: ze was in de badkamer. Was ze in de slaapkamer geweest, dan had ze het niet overleefd.

Alan Clark (1928-1999), Brits Conservatieve politicus. Ingekort fragment uit Diaries. Phoenix, 2000.

Meer over