Thaise geroerbakte kip met heilig basilicum

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept.  Vandaag: Thaise geroerbakte kip (voor 2 personen).

null Beeld
Beeld

Pok pok: de titel van een kookboek vernoemd naar een restaurant vernoemd naar het geluid van een stamper in een vijzel. En het gaat over Thais eten, door de ogen van een Amerikaan. Het is een heerlijk boek, een zalige leidraad om nu eens echt achter de geheimen van het Thaise koken te komen (uitgeverij Good Cook Publishing, 29,95 euro).

Andy Ricker werd twintig jaar geleden verliefd op het eten in Chiang Mai, in het noorden van Thailand, en bouwde van daaruit een culinaire carrière op, Thais lerend, restaurants openend in Portland en New York. Ik ben net terug uit Chiang Mai, waar het eten op straat en in de restaurants bedwelmend lekker was. Hoe dat zelf te maken staat klip en klaar in Rickers boek. De toelichtingen en sfeerbeschrijvingen lezen als een trein, de instructies zijn uitvoerig en helder. Maar vervolgens loop je tegen de bezwaren op die elke rijke Aziatische keuken voor ons in zich heeft: het scala aan ingrediënten is dermate afwijkend dat je je hele leven moet omgooien om de gerechten optimaal te kunnen bereiden.

Ingrediënten

2 eieren

scheut plantaardige olie

2 eetl Thaise vissaus

1 el Thaise zwarte sojasaus (of ketjap manis)

2 theel suiker

2 eetl (22 g) grof gestampte knoflook

300 g kippengehakt of varkensgehakt

60 g kouseband, stukjes van 3 mm

90 g ui, in dunne ringen

4 verse Thaise pepers (rawits), in dunne plakjes

4 gedroogde chilipepers, geroosterd en verbrokkeld

12 g heilig basilicum

Let wel, bijna alle basisspullen zijn tegenwoordig te krijgen, in toko's of online - de bewerkers van Pok Pok hebben daartoe op fantastische wijze Nederlandse adressen toegevoegd. Maar veel van die ingrediënten moeten worden bewerkt. Achter in het boek staan basisrecepten die in veel bereidingen terugkomen. Juist omdat Ricker geen bochten afsnijdt, geen currypasta's gebruikt en dergelijke, wordt het Thaise koken zo niet iets wat je een keertje in de week doet, ter afwisseling van de boerenkool en de spaghetti carbonara. Het enige (!) recept dat qua lengte in deze rubriek paste, was Kai Kaphrao Kao Dao. En dan nog moest ik het inkorten. Maar nu: allemaal naar de toko!

Bak op hoog vuur, in ruim olie, de eieren, zodat de randjes knapperig worden. Meng de vissaus, sojasaus en suiker in een kommetje. Verhit een wok flink. Schenk er 2 lepels olie in, wacht tot die gaat roken en haal van het vuur. Bak er de knoflook 30 seconden in, al roerend. Zet de wok weer op de hoogste vlam en voeg het gehakt, kouseband, uien en verse rode pepers toe. Roerbak alles in circa 1 minuut rul en los tot het gehakt bijna gaar is. Voeg de gedroogde pepers en het sausmengsel toe en roerbak 30 seconden tot 1 minuut, tot het vocht is opgenomen. Voeg de basilicum toe en roer tot de blaadjes geslonken zijn. Serveer met jasmijnrijst (pandanrijst) en gebakken ei.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over