Thaise generaal wil af van antimonarchisten

In Thailand dreigt een heksenjacht op vermeende antimonarchisten. Dat stelt Human Rights Watch, dat zich ernstig zorgen maakt over de vorige week opgerichte 'Rubbish Collection Organisation' (RCO). Deze organisatie wil iedereen die verdacht wordt van een antimonarchale houding 'uitroeien' en schuwt daarbij geen middel.

null Beeld epa
Beeld epa

In Thailand staat een zware straf op majesteitsschennis, een begrip dat vaak heel ruim wordt geïnterpreteerd en in tijden van politieke strijd ook als wapen tegen opponenten wordt ingezet. RCO, dat op Facebook al meer dan 113.000 volgers heeft, ziet overal tegenstanders van de monarchie opduiken en vraagt gelijkgestemden om melding te maken van de boosdoeners en aangifte te doen.

'Schoonmaakactie'
RCO is opgericht door generaal-majoor Rientong Nan-nah. Zijn 'schoonmaakactie' wordt al in verband gebracht met het bloedig neerslaan van studentenprotesten in 1976 en op sociale media wordt gemeld dat een ouderpaar inmiddels zijn dochter heeft aangegeven voor 'lèse majesté'.

Koning Bhumibol Adulyadej heeft zich een aantal keren gekeerd tegen het misbruik van de wet voor politieke doeleinden. Maar aan zijn oproep wordt geen gehoor gegeven.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over