Thai willen graag in Sondhi geloven

De overgrote meerderheid van Thailand gelooft dat het beter zal gaan na de machtsgreep van de generaals. Maar er heerst ook grote onzekerheid of het leger snel zal terugtreden....

Van onze correspondent Michel Maas

CNN ziet donderdagavond nog altijd ‘tanks rijden door de straten van Bangkok’. Als bewijs daarvan wordt een tank getoond die kennelijk bezig is een parkeerplek te zoeken. Tanks rijden echter nergens meer door de Thaise hoofdstad.

Er staat alleen nog een handjevol geparkeerd in de afgesloten zijstraatjes rond het parlementsgebouw. Bangkok is donderdag weer overgenomen door lange files van auto’s en tuktuks. Ook de banken, winkels en openbare diensten zijn na een dag weer open.

CNN schildert echter zijn eigen grimmige beeld van de werkelijkheid. Een ‘streng kijkende’ generaal Sondhi Boonyarataglin heeft de macht overgenomen van de immer vriendelijk glimlachende premier Thaksin Shinawatra en het lijdt geen twijfel wie hier fout is.

CNN doet niet meer dan bevestigen wat de internationale gemeenschap van de toestand in Thailand vindt. De bevolking voelt zich duidelijk ongemakkelijk met de algemene veroordeling. want weinigen twijfelen aan de noodzaak van de coup.

Maar liefst 83,9 procent van de bevolking staat achter de staatsgreep, zo blijkt uit een enquête van The Bangkok Post. Driekwart gelooft dat het land erop vooruit zal gaan. Op zijn gemak is, echter niemand. Ook generaal Sondhi niet.

Hij ontbood donderdag enkele leden van Thaksin’s regering ‘voor verhoor’. Volgens onbevestigde berichten zijn zij gearresteerd. The Nation publiceerde een lijst met honderd namen van Thaksin-getrouwen die nu eveneens kans lopen om te worden opgeroepen.

De generaal is kennelijk beducht voor een reactie van Thaksin’s partij Thai Rak Thai en zijn aanhangers, die vooral in het arme noorden van het land talrijk zijn. Om elke onrust in de kiem te smoren, werden donderdag alle politieke bijeenkomsten verboden.

Daarmee geeft hij voedsel aan het ongemakkelijke gevoel dat alle Thai hebben met de situatie. Ze zijn opgelucht maar zij beginnen zich ook steeds nadrukkelijker af te vragen hoe het nu verder zal gaan. The Nation roept 1991 in herinnering, de laatste keer dat militairen de macht overnamen.

De regering van de ook al corrupte Chatichai Choonhavan werd afgezet en het leger vormde een Nationale Vredesraad. Die beloofde snelle verkiezingen maar uiteindelijk wilde de raad de macht niet afgeven. Dat leidde in 1992 tot de meest bloedige straatprotesten in de recente Thaise geschiedenis.

Sondhi heeft beloofd dat hij binnen twee weken de macht aan een burgerpremier zal overdragen. De vraag die iedereen bezighoudt is: ‘Zal Sondhi woord houden?’ De generaal geniet veel respect, zelfs dat van de alom vereerde koning.

De generaal weigerde eerder dit jaar, tot tweemaal toe, het leger in te zetten tegen demonstranten van de oppositie. Hij verwierf hiermee veel krediet. De Thai willen daarom graag in de man geloven.

Maar het blijft toch een generaal. En hoewel er geen bloed is gevloeid, is de democratie toch opnieuw opzij geschoven door het leger. De commentator van The Nation stelde het donderdag zo: ‘Zal de generaal, als het er écht op aankomt, inderdaad woord houden en zal hij doen wat nog nooit een generaal in Thailand na een staatsgreep heeft kunnen doen: de macht loslaten?’

Meer over