Teylers opent nieuwe vleugel met expositie van Morandi

Het Teylers Museum in Haarlem krijgt een nieuwe vleugel. De nieuwbouw, ontworpen door architect Hubert Jan Henket, gaat op 1 maart open....

ANP

ANP

HAARLEM

De nieuwe vleugel biedt plaats aan wisselende tentoonstellingen. Ook herbergt het een boekenkabinet, een educatief paviljoen voor schoolklassen en individuele jonge bezoekers, en een museumcafé.

De eerste tentoonstelling bevat werk van de Italiaanse schilder en tekenaar Giorgio Morandi (1890-1964). Het is voor het eerst sinds 1954 dat een representatieve tentoonstelling van zijn werk in Nederland is te zien. De expositie bevat zo'n vijftig schilderijen en twintig tekeningen en aquarellen.

In 1990 schreef het museum een wedstrijd uit onder architecten voor de uitbreiding aan de tuinzijde. Voorop moest staan dat het oude museum onaangetast zou blijven. Een belangrijke voorwaarde was dat de besloten binnentuin met eeuwen oude bomen zoveel mogelijk gespaard moest worden.

Behalve de ontwerpen van de acht architecten die door het museum waren uitgenodigd, kreeg Teylers 158 inzendingen binnen. De winnende architect Henket ontwierp ook de nieuwe vleugel van Museum Boymans-van Beuningen. Ook was hij verantwoordelijk voor de verbouwing van het Singer Museum in Laren.

Het juryrapport noemde zijn ontwerp 'van een verrassende eenvoud en helderheid, een goed inpassingsgevoel, een overtuigende routing, een schitterende lichtinval en mooie maatverhoudingen'. De nieuwbouw is net als het oude gebouw een daglichtmuseum. Het is zodanig ontworpen dat de lichtinval het gebruik van kunstlicht overbodig maakt.

Voor de vleugel droeg het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen 4,5 miljoen gulden bij. Sponsors financierden twee miljoen gulden. De rest komt van het museum en de vriendenorganisatie.

Meer over