Texaanse olie uit de gratie na WikiLeaks over Saoediërs

AMSTERDAM - Een vat ruwe olie is duur, zo blijkt aan de pomp. Maar hoe duur? Tegenwoordig is dat onduidelijk. Een vat zogenoemde Brent-olie - genoemd naar het Brent-veld op de Noordzee - is liefst 15 tot 16 dollar (11 à 12 euro) duurder dan een vat West Texas Intermediate (WTI), de olie die wordt gewonnen in de Amerikaanse staat Texas.


Dat heeft niets met de kwaliteit van de olie te maken. Die is vergelijkbaar. In het verleden was er een prijsverschil van ongeveer 3 dollar. Die had er vooral mee te maken dat de Noordzee-olie vrij verhandelbaar is. Die kan direct uit het veld naar alle raffinaderijen ter wereld worden verscheept. De olie uit Texas moet verplicht afgeleverd worden in Cushing (Oklahoma), waar alle op de New York Mercantile Exchange verhandelde termijncontracten worden afgehandeld. Wegens de ligging van deze voorraadtanks kan deze olie eigenlijk alleen worden afgenomen door raffinaderijen in de buurt van Oklahoma.


In de afgelopen maanden is de prijs van West Texas Intermediate echter gedaald naar 85 dollar per vat (159 liter), terwijl die van Brent is gestegen tot boven de 100 dollar.


Het prijsverschil liep op nadat uit door WikiLeaks gelekte stukken van de Amerikaanse ambassade was gebleken dat Saoedi-Arabië de WTI-markt niet meer vertrouwt. 'Het is te veel gokken', aldus de plaatsvervangend olieminister, prins Abdulaziz.


Voor de Saoediërs gold de WTI als maatstaf om de olieprijs voor Amerikaanse klanten te bepalen. Zij hebben dat oriëntatiepunt echter laten varen. Volgens de uitgelekte stukken zeggen Saoedische diplomaten dat een andere maatstaf de olieproducerende landen beter beschermt tegen speculatieve prijsschommelingen.


De WTI is de ruggegraat van de oliemarkt in de wereld. De termijnmarkten die op de New York Mercantile Exchange worden verhandeld zijn de meest liquide in de wereld. Maar de zogenoemde 'echte olieprijs' ligt steeds meer onder vuur.


Dat komt doordat Cushing te maken heeft met een enorme toevoer van olie die wordt gewonnen uit de Canadese teerzanden. De raffinaderijen in de regio kunnen het aanbod van olie niet meer verwerken. En dat probleem zal toenemen. De Canadezen willen de productie nog verder opvoeren.


Nu de OPEC-landen de op de termijnmarkt genoteerde West Texas Intermediate-oliesoort niet meer als een betrouwbare barometer zien, hebben speculanten de kans aangegrepen om WTI te dumpen in ruil voor Brent of andere oliesoorten. WTI is niet alleen aanzienlijk goedkoper dan Brent maar ook dan andere Amerikaanse oliesoorten zoals Light Louisiana Sweet, de olie die wordt gewonnen in de Golf van Mexico.


CME, de eigenaar van de New York Mercantile Exchange, heeft donderdag verklaard niet ongerust te zijn. Het oliecontract op WTI is de basis van deze beurs. Volgens CME zijn de prijsverschillen niet meer dan cyclisch.


Meer over