Tevredenheid bij oplevering Lausitzerhof

Met de officiële opening van het binnenhof is zaterdagmiddag de modernisering voltooid van het plein aan de Lausitzer Ring en de meeste flatgebouwen er omheen....

'Huurders zijn niet alleen geïnteresseerd in de kwaliteit van de woning, maar ook in die van de directe omgeving', zegt Klaus-Dieter Hübner, directeur van de woningbouwvereniging. Hij vertelt dat veel van de nu nog troosteloos ogende flatblokken in dezelfde buurt worden gesaneerd volgens het procédé dat is gevolgd aan de Lausitzer Ring. Daarbij kunnen de huurders tijdens de renovatie in hun woning blijven.

Al in december was het grootste deel van de zes miljoen mark kostende verbouwing afgerond. De verwarmingsinstallatie werd pas in juni opgeleverd. Het binnenhof, de afgelopen maanden opnieuw ingericht voor 1,8 miljoen mark, bestond tot voor kort uit 'vier afzichtelijke grasveldjes met betonplaten ertussen', aldus een bewoner. Overal stonden auto's. Nu zijn de parkeerplaatsen duidelijk afgebakend. Het andere deel van het plein bestaat uit een speeltuin, zithoeken en een klein park met wandelpaadjes. De gevels van de flatgebouwen zijn wit geverfd, afgewerkt met geel, blauw en rood.

De flats aan de Lausitzer Ring zijn 23 jaar oud. 'Ik woon hier elf jaar', zegt een huurder, 'en ik ben blij dat ik nu zie hoe het al die tijd had kunnen wezen'. Tegenwoordig moet hij voor zijn appartement tienmaal zoveel huur betalen als vroeger, voor de Duitse eenwording. 'De flats zijn 59 vierkante meter groot, en dan zit er vaak ook nog een heel gezin in. Ik geloof dat de standaard voor soortgelijke woningen in de oude deelstaten negentig tot honderd vierkante meter is. Maar ach, we zijn niet anders gewend.'

En het kan nog slechter, wijst hij. Een van de flatblokken aan de Lausitzer Ring staat leeg. Geen eigendom van de woningbouwvereniging, die voor grote renovatieprojecten onder meer een beroep kan doen op de Kredietinstelling voor Wederopbouw (KFW), maar van een verhuurder die de kosten voor onderhoud niet meer wenst op te brengen.

'Dit is een voorbeeld voor heel Guben', zegt een woordvoerder van de gemeente op de feestelijke bijeenkomst. 'We hebben bewezen dat je nog iets kan maken van een buurt waar het vroeger niet zo goed wonen was.' Ook de betrokken bouwondernemingen tonen zich uitermate tevreden. Voor de opening, opgeluisterd door de Kleine Gubener Blasmusik, hebben ze honderd liter bier gratis ter beschikking gesteld.

Meer over