Teun de Nooijer blikvanger Indiase hockeycompetitie

In de herfst van zijn carrière is Teun de Nooijer een van de blikvangers van de Hockey India League (HIL). De 36-jarige recordinternational (453 interlands) is een van de negen Nederlanders die zich hebben aangemeld voor de competitie in India, dat half januari van start gaat. Zij behoren tot de 94 buitenlandse en 152 Indiase spelers die zondag in Delhi worden geveild.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROB KRAMP

AMSTERDAM - Op de veiling kunnen de zes teams hun selectie van 24 spelers samenstellen. Bij elk team, eigendom van vermogende Indiërs of Indiase bedrijven, is plaats voor tien buitenlanders en veertien Indiase spelers. Een eigenaar mag maximaal 650 duizend dollar (507 duizend euro) uitgeven. Het minimumbod op een buitenlandse speler is vastgesteld op 2.340 euro, het maximum op 19.500 euro. Voor de Indiase spelers liggen die bedragen beduidend lager.

De Nooijer neemt op de veiling een bevoorrechte positie in. Hij is door de HIL met de Australiër Dwyer, de Duitser Fürste (tijdens de Champions Trophy in Melbourne uitgeroepen tot beste speler van de wereld in 2012) en drie Indiase spelers aangewezen als een van de zes ' marquee' spelers: sleutelspelers om wie het elftal wordt gebouwd. De Bloemendaler is daardoor verzekerd van een lucratief verblijf in India. Als marquee-speler gaat hij tenminste 115 procent van het hoogst uitgebrachte bod verdienen. Voor aanvang van de veiling worden De Nooijer en zijn vijf collega's over de zes clubs verdeeld. De clubs hebben tot zondag de gelegenheid een schriftelijk bod op een van de zes in te leveren.

Daarna worden de overige spelers per opbod verkocht. Van de 94 buitenlanders worden er zestig aangenomen. Eenderde van het potentieel valt dus buiten de boot. Uit Nederland doen Evers, Taekema (Amsterdam), Jolie, Jenniskens, Stockmann (Bloemendaal), Hertzberger (Rotterdam), Balkestein en Baart (Oranje Zwart) een gooi naar een leuk betaalde vakantie in India.

Ze ondervinden stevige concurrentie. Zo hebben alle Australische en Pakistaanse internationals die aan het olympisch toernooi in Londen deelnamen, zich aangemeld. Australië is met 24 spelers hofleverancier, gevolgd door Pakistan met 16. Ook het merendeel van de in de hoofdklasse spelende buitenlanders heeft zich ingeschreven. De clubs hebben het recht 15 procent van de verdiensten op te eisen.

De HIL gaat op 17 januari van start met zes teams uit Lucknow, Ranchi, Delhi, Punjab, Mumbai en Chennai. Ze spelen een competitie van dertig wedstrijden die wordt afgesloten met een play-off over maximaal drie wedstrijden tussen de nummers een en twee. Alle wedstrijden worden live op tv uitgezonden. Het einde van de competitie ligt tussen 10 en 17 februari. De HIL wordt erkend door de FIH (internationale hockeyfederatie). Vorig jaar nog werd een soortgelijk initiatief uit India, de World Series Hockey (WSH) niet erkend. Toen riskeerden Nederlandse spelers als Mahieu, Reckers en Brouwer bij deelname aan de WSH een schorsing van twaalf maanden. Toch speelde een Nederlander mee: de in Spanje wonende Sander van der Weide.

De HIL is gemodelleerd naar de IPL, de Indian Premier League in het twenty/20 cricket. Die zes weken durende competitie is razend populair in India. In april gaat de IPL haar zesde seizoen in. In de IPL, die uit negen teams bestaat, gaan miljoenen om. Het salarisplafond ligt per team op 12,5 miljoen dollar (10 miljoen euro). Er spelen twee buitenlandse cricketers met Nederlands paspoort in: de Australische bowler Nannes die ongeveer een half miljoen euro verdient en de Zuid-Afrikaanse allrounder Ten Doeschate die rond de twee ton incasseert. Grootverdiener is de Indiër Gautan Gambhi die voor zes weken cricket 1,92 miljoen euro opstrijkt.

undefined

Meer over