Tetoep, tetoep, tetoep: het WK van poëet J. van Gelder

Titel: Hij zit erin! Alle doelpunten van Oranje op het WK 2010 in Zuid-Afrika..

Mark Misérus

Een terugblik op het WK? Zoiets ja. Maar dan wel een onalledaagse. Rogier Cornelisse hoorde Jack van Gelder op de radio toen de 2-1 tegen Brazilië viel in de kwartfinale van het WK en vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij het commentaar van alle Nederlandse doelpunten op schrift zou stellen. Cornelisse is een fan van Van Gelder, dat speelde natuurlijk ook mee.

En wat gebeurde er? Cornelisse vroeg en kreeg van de NOS de radioverslagen van alle zeven wedstrijden die Oranje in Zuid-Afrika speelde. Daaruit destilleerde hij het commentaar van Van Gelder en diens collega Bas Ticheler, algemeen beschouwd als de kroonprins van het radioverslaggeversgilde, bij de twaalf Nederlandse doelpunten. Zijn ontdekking: het duo produceerde verrassend veel poëzie op de tribunes in Johannesburg, Durban, Port Elizabeth en Kaapstad.

Poëzie en Jack van Gelder? Zeker wel. Wat te denken van de manier waarop hij de 2-1 van Huntelaar inleidt tijdens Nederland - Kameroen, het laatste groepsduel bij het WK:

veel ruimte daar

heel veel ruimte daar

met het schot

ja dat

die schiet maar

die doet maar

Verdraaid! Herman Gorter en Drs. P. zijn er kleine jongens bij. De 48 pagina’s staan vol met zulke voorbeelden. Zo vergelijkt Van Gelder het spel tegen Uruguay welhaast achteloos met een naaimachine – het gaat van ‘tetoep, tetoep, tetoep’ –, verrijkt hij de Nederlandse taal en passant met de term ‘kleintjesbasketbal’ en kenschetst hij de Braziliaanse doelman Julio Cesar met een portier van een nachtclub ‘die alles doorlaat’. Alsof het niets is!

Het is me allemaal wat. Ja. Maar eerlijk is eerlijk: het is best grappig het allemaal nog eens terug te lezen. Die fijne acties van Robben toen hij nog kniebanden had, de knal van Van Bronckhorst tegen Uruguay toen hij nog international was en het koppen van Wesley Sneijder tegen Brazilië, toen hij nog niet boos was op Koefnoen. Maar ja, ook dit boek eindigt in mineur met de derde WK-finale die verloren ging.

Jack zeker in tranen na de goal van Spanje? Dat vertelt het verslagje niet. Wel denkt hij heel lang dat Iniesta buitenspel stond toen die scoorde. Gelukkig is er een stippellijn met een schaartje geprint aan de zijkant, zodat de finale tegen Spanje eruit kan worden geknipt en er slechts Nederlandse doelpunten overblijven. Scheelt weer een beetje in de verwerking van het trauma.

De mooiste zin tot slot? Vier regels zijn het en ze komen op naam van Bas Ticheler, na de 2-0 van Sneijder tegen Slowakije:

dat kan een kind

dat kan iedereen

dat kan zeker

Wesley Sneijder

Mark Misérus

Meer over