Test

Gamila Secret, zeep die geen zeep genoemd mag worden, maar ‘cream bar’...

EvV

Waarom?

Omdat zeep om je mee te wassen uit is – je zou er een strak, trekkerig gevoel van krijgen, en zo’n stuk zeep wordt maar week, voos of viezig droog-ingescheurd op de wastafel. Wascrème is in, net als -gel, -schuim en -mousse, liefst verpakt in een pastic flacon met een dure merknaam erop. En dan is daar toch opeens Gamila Secret in de luxe-cosmeticahoek: een gewoon, ouderwets blok zeep, dat gewoon ouderwets naar zeep ruikt, maar dat verder nieuwerwets duur is: bijna 20 euro.

Waarom zo prijzig?

Omdat er een mooi marketingverhaal omheen hangt, compleet met een oude, Israëlische zelf-zeep-makende Druzenvrouw, een Nederlandse ontdekker (ooit de man achter de Rotterdamse Baja Beach Club) en fans en grootverbruikers als Madonna en Oprah Winfrey. Maar ook omdat er een heleboel prima ingrediënten in de zeep gaan: olijfolie, amandelolie, avocado-olie, salie, lavendel en een geheime mix van ‘handgeplukte kruiden, persoonlijk geselecteerd door Gamila (de Druzenvrouw) zelf’.

En, bevalt de zeep?

Fantastisch, dat moet gezegd. Hij ruikt lekker, blijft stevig in vorm en kan op allerlei manieren worden ingezet: om mee te badderen, de schmink van kindergezichten te poetsen, benen te scheren, om je haar mee te wassen zelfs. En omdat-ie voor 80 procent uit olie bestaat, voelt de huid na gebruik niet droog aan. Geen wonder dat zelfs Lionel Richie over ‘the amazing cream bar’ spreekt, zo laat Gamila Secret zelf weten.

Meer over