NieuwsVerkiezingen VS

Terwijl Trump blijft twitteren, kiest Biden zijn nieuwe stafchef

Terwijl de zittende president Donald Trump doortwittert over vermeende verkiezingsfraude, vulde de verkozen president Joe Biden volgens de New York Times een belangrijke vacature: die van stafchef. Biden wil de 59-jarige Ron Klain benoemen, een hoge ambtenaar die al twee keer eerder voor hem werkte.

Joe Biden (rechts) en Ron Klain (links) in 2014, toen Klain de toenmalige president Barack Obama adviseerde over de aanpak van de ebola-epidemie. Beeld AFP
Joe Biden (rechts) en Ron Klain (links) in 2014, toen Klain de toenmalige president Barack Obama adviseerde over de aanpak van de ebola-epidemie.Beeld AFP

Hoewel Klain bij het grote publiek niet heel bekend is, behoort hij al jaren tot de top van de Democratische partij, aldus de krant.

Klain werkte in 1989 al voor Biden toen die nog senator namens de staat Delaware was, en later toen Biden vicepresident was onder Barack Obama, diende Klain ook al Bidens stafchef. Nu Biden hem weer wil inhuren, wordt Klain waarschijnlijk de hoogste ambtenaar in het team van functionarissen dat voor de president werkt.

Klain, een jurist met een Harvard-diploma, heeft in 2014 en 2015 tevens president Obama geadviseerd over het indammen van een ebola-uitbraak. Ook beschikt hij over ruime ervaring in het bedrijfsleven.

‘Ron Klains uitgebreide en diverse ervaring en zijn capaciteit om met mensen van alle politieke overtuigingen samen te werken, is precies wat ik nodig heb in een stafchef van het Witte Huis nu we de confrontatie aangaan met dit moment van crisis en ons land weer samenbrengen’, meldt Biden op Twitter.

De beoogde nieuwe stafchef werd door insiders al maanden gezien als de grootste kanshebber voor de baan als Biden president zou worden. Op Twitter heeft hij zich ontpopt als een scherpzinnige criticus van president Donald Trump.

De relatief progressieve senator Elizabeth Warren uit Massachusetts, die dit het voorjaar tegen Biden opnam in de Democratische voorverkiezingen, vindt dat Biden met Klain ‘een uitstekende keuze’ heeft gemaakt. ‘Hij begrijpt de omvang van de gezondheidscrisis en de economische crisis en hij heeft de ervaring om deze volgende regering er doorheen te leiden’, aldus Warren.

Trump bleef zich ondertussen roeren op Twitter, waar hij berichten over stemfraude blijft delen. De president twitterde onder meer een bericht over onjuist ingevulde stembiljetten en retweette de conservatieve acteur Jon Voight, die in een videoverklaring zegt dat hij ‘doodziek wordt van de leugen dat Joe Biden is verkozen'. De meeste berichten van de president krijgen van Twitter de waarschuwing dat ze onwaarheden bevatten.

Meer over