NIEUWSVakantieweekeinde VS

Terwijl het aantal besmettingen toeneemt maken VS zich op voor vakantieweekeinde

Het is erop of eronder dit weekeinde voor de Verenigde Staten, met 2,8 miljoen covid-patiënten het zwaarst getroffen land ter wereld. Artsen, burgemeesters en gewone Amerikanen maken zich grote zorgen over massale verspreiding van het coronavirus tijdens drukbezochte evenementen rond de Vierde Juli, als de VS de onafhankelijkheid vieren.

Redactie
Een verlichte Mount Rushmore in Keystone, South Dakota. Hier zal president Trump zijn vakantieweekeinde starten met een vuurwerkshow met 7.500 mensen. Beeld EPA
Een verlichte Mount Rushmore in Keystone, South Dakota. Hier zal president Trump zijn vakantieweekeinde starten met een vuurwerkshow met 7.500 mensen.Beeld EPA

Terwijl in veertig staten het aantal besmettingen snel toeneemt en plaatselijke autoriteiten op veel plekken proberen mensen te ontmoedigen optochten, picknicks of overvolle zwembaden te bezoeken, gaat president Donald Trump juist voor de massa-bijeenkomsten. Hij begint zijn vakantieweekeinde met een vuurwerkshow met 7.500 mensen. Mondkapjes zijn voorhanden, maar niet verplicht. Kirsti Noem, de Republikeinse gouverneur van South Dakota waar het vuurwerkfestijn plaatsvindt, zegt dat zorgelijke types gewoon thuis kunnen blijven ‘en aan sociale afstand houden doen we niet’.

Het vuurwerkfeest op Mount Rushmore is omstreden: niet alleen is sinds 2009 om milieuredenen geen vuurwerkshow meer gehouden, voor de oorspronkelijke bevolking in het gebied staat een vuurwerkshow op die berg gelijk aan heiligschennis. Een knallend eerbetoon aan de vier Amerikaanse presidenten die op de flank van de berg met beeldhouwwerken zijn vereeuwigd, is ook zout in de wonden van de Black Lives Matter-beweging, omdat zowel Jefferson als Washington slavenhouder was. Verwacht wordt dat in ieder geval oorspronkelijke bewoners met demonstraties van zich zullen laten horen.

Na Mount Rushmore doet Trump dit weekeinde in Washington de festiviteiten nog eens dunnetjes over met een tweede grootschalige vuurwerkshow. Er liggen 300 duizend mondkapjes klaar, die ook niet verplicht zijn. ‘Vraag jezelf af: moet ik daar zijn? Vraag jezelf af: zie ik aankomen wie er allemaal om me heen zullen staan? Als je naar het centrum gaat, weet je zeker of je in staat bent om genoeg afstand te bewaren’, aldus de bezorgde burgemeester van Washington Muriel Bowser. Ze heeft vergeefs bezwaar tegen het evenement gemaakt.

‘Cruciale test’

Volgens gezondheidsexperts is dit weekeinde ‘de cruciale test voor de zelfbeheersing van de Amerikanen’, nadat een eerder vakantieweekeinde waarbij de anticoronaregels massaal werden genegeerd leidde tot een verdubbeling van het aantal besmettingen. Sindsdien loopt dat aantal alleen maar op.

Vrijdag meldde de Johns Hopkins Universiteit een recordaantal nieuwe besmettingen van 52.300 gevallen op één dag. Eerder deze week waarschuwde Anthony Fauci, de arts van het Witte Huis, dat de VS een dagelijkse toename van 100 duizend nieuwe covid-patiënten wacht als Amerikanen blijven weigeren afstand te houden, mondkapjes te dragen en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Meer over