Terugtrekken koningslied complexe kwestie

Het is niet eenvoudig na te gaan wat precies de gevolgen zijn van de intrekking van het koningslied door componist John Ewbank. Ook auteursrechten kunnen meespelen en op internet is het nummer al wijdverspreid. Het lied wordt ook al gebruikt op radio en tv.

Componist John Ewbank aan het werk bij de opnamen van het koningslied. Beeld epa
Componist John Ewbank aan het werk bij de opnamen van het koningslied.Beeld epa

De rechten van een compositie liggen bij de makers ervan. In het geval van het koningslied zou dat dus gaan om componist John Ewbank en de tekstschrijvers; voor zover bekend zijn dat Alain Clark, Guus Meeuwis, Jack Poels en Daphne Deckers. Die hebben er dus allemaal zeggenschap over, maar het ligt er maar net aan wat ze verder hebben afgesproken. 'Het zijn allemaal professionals dus je mag ervan uitgaan dat ze een en ander goed hebben vastgelegd.' Dat zegt Irvette Tempelman, advocaat en gastdocent gespecialiseerd in auteursrecht en internet.

Tempelman heeft geen inzicht in de specifieke afspraken rond het koningslied, maar kan in het algemeen wel iets zeggen. 'Als er een componist en vier tekstschrijvers zijn, dan zijn die vier allemaal co-auteur en hebben ze dus auteursrechten op de tekst van het lied. De componist heeft het auteursrecht op de melodie.'

Overigens hebben volgens haar ook de uitvoerende artiesten in de clip (naburige) rechten, net als de producent die de opnames maakte. De tekst is bovendien gebaseerd op bijdragen van Nederlanders die er iets over konden insturen, maar die inzendingen zijn bewerkt door de schrijvers.

Wat nu de gevolgen zijn, is moeilijk te zeggen, juist omdat er van alles over kan zijn afgesproken en vastgelegd. Of het lied nu ook niet meer via de NPO op radio en tv mag worden gebruikt, is ook onduidelijk. 'Het kan zijn dat ze de rechten in gebruik hebben gegeven aan de NPO die uitzendingen met het lied ondersteunt. Dat zijn rechten die niet eenzijdig van het ene moment op het andere zijn op te zeggen.'

John Ewbank kreeg de opdracht om het lied te maken van het Nationaal Comité Inhuldiging samen met de NPO. Deze twee vroegen aan platenmaatschappij Universal Music het nummer uit te brengen en te verspreiden. Een woordvoerder van Universal: 'Wij hebben het dus verspreid naar de radio en tv, op internet en op iTunes. We doen ons werk als faciliterende partij.' Universal verwacht ondanks alles overigens wel dat het lied vrijdag op nummer 1 staat in de singleshitlijsten.

Meer over