Terugblik

Teruglezen - Uruguay door, maar wordt Suárez geschorst na nieuw bijtincident?

Een oranje waas hangt als een koele ochtenddauw over de Hollandse voorpagina's. Nederland heeft ook de derde groepswedstrijd van het WK gewonnen. Hoera! Tijd om na te genieten en de blik alweer te richten op Mexico. Intussen liggen Europese grootmachten Italië en Engeland eruit, en zegevieren Uruguay en Costa Rica in groep D. Ook groep C wordt vandaag beslist. Volg het allemaal in dit liveblog.

Suggesties of opmerkingen? Mail ze naar internet@volkskrant.nl.

Gespannen gezichten bij Italië-fans Beeld ANP
Gespannen gezichten bij Italië-fansBeeld ANP

Einde verhaal voor Italië, en voor de bijtende Suárez?
Uruguay heeft zich vandaag in het laatste groepsduel tegen Italië geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal in Brazilië. Door een treffer van verdediger Diego Godin in de slotfase won het land met 1-0. Italië werd hierdoor uitgeschakeld.

Vanaf de 59e minuut speelden de Italianen met een man minder, na de rode kaart voor Claudio Marchisio. Kort voor het doelpunt van Uruguay beet spits Luis Suárez een tegenstander, maar dat incident ontging de scheidsrechter.

De kwaliteit hield in Natal geen gelijke tred met het belang van de wedstrijd. Het was ronduit slecht wat beide elftallen lieten zien. Italië, dat met Ciro Immobile zowaar een tweede spits had opgesteld, toonde in elk geval nog enig initiatief. Dat terwijl de formatie van bondscoach Cesare Prandelli aan een punt genoeg had.

Kansen leverde het kleine overwicht echter nauwelijks op. Mario Balotelli liep voorin vooral vervelend te doen. Dat leverde hem al vrij vroeg een gele kaart op, alweer zijn tweede in het toernooi. Dat hield meteen in dat de spits van AC Milan de eventuele volgende ontmoeting aan zich voorbij moet laten gaan. Hij werd als voorschot daarop in de rust alvast gewisseld.

Eén keer schoot Balotelli in het eerste deel op doel. Althans, hij ondernam een poging daartoe. De bal ging ver naast het doel van Fernando Muslera. Bij een vrije trap van de oude meester Andrea Pirlo moest de keeper van het Turkse Galatasaray wel een keer in actie komen. Dat deed hij dan ook.

Uruguay stelde er vrijwel niets tegenover. Luis Suárez, met twee treffers de held van het duel met Engeland, oogde minder scherp dan in het voorgaande duel. Daarin was hij kort na een operatie aan de knie tot op de bodem gegaan. Bovendien stond Suárez voorin vaak alleen. In de eerste 45 minuten werd de oud-spits van Ajax één keer in stelling gebracht. Doelman Gianluigi Buffon greep in.

Na bijna een uur echter ging Claudio Marchisio in de fout met een overtreding op Egidio Arévalo en moest Italië met 10 man verder. In de 81e minuut maakte Diego Godin, verdediger van Atletico Madrid, de bevrijdende treffer voor Uruguay. Even eerder had Suárez zijn tanden gezet in de schouder van Giorgio Chiellini, maar de rode kaart bleef hem bespaard.

Costa Rica pakt groepswinst
Costa Rica lijkt de krachten bij het wereldkampioenschap voetbal te hebben gespaard voor de achtste finales. Waar het elftal van bondscoach Jorge Luis Pinto de voetbalwereld tegen Uruguay (3-1) en Italië (1-0) nog versteld deed staan, viel het voetbal in de laatste groepswedstrijd tegen Engeland dinsdag tegen. Met de 0-0 mocht Costa Rica nog het meest tevreden zijn. Bij Engeland liet met name Daniel Sturridge een paar goede kansen onbenut.

De Costa Ricanen, na twee wedstrijden al zeker van een vervolg bij het WK, eindigden door het gelijke spel ongeslagen als koploper. Bij winst in de achtste finale wacht volgende week zaterdag in de kwartfinale Nederland of Mexico als tegenstander.

Het is voor Costa Rica de tweede keer dat ze de achtste finales van de mondiale titelstrijd bereiken. Eerder gebeurde dat in 1990, maar toen met minder franje dan nu. Na zeges in de groepsfase op Schotland (1-0) en Zweden (2-1) volgde in de tweede ronde ruim verlies tegen Tsjechoslowakije (4-1).

Tegen het al uitgeschakelde Engeland ontbrak de noodzaak om het beste spel te laten zien. Voor Engeland, voor het eerst sinds 1958 al uitgeschakeld in de groepsfase van het WK, stond er helemaal niets meer op het spel. Bondscoach Roy Hodgson wijzigde zijn basisopstelling ten opzichte van de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Uruguay op liefst negen plaatsen. Frank Lampard, vermoedelijk bezig aan zijn laatste eindtoernooi, kreeg zo bijvoorbeeld de kans om op gepaste wijze afscheid te nemen. De 36-jarige middenvelder zal pas binnenkort een definitief besluit nemen, maar de roep om een verdere verjonging van de Engelse selectie zal na de deze nieuwe teleurstelling in Brazilië alleen maar toenemen.

Engeland haalde bij het Europees kampioenschap in 1996 in eigen land voor het laatst de halve eindstrijd bij een groot toernooi. In tegenstelling tot de laatste toernooien, viel het voetbal van Engeland in de eerste duels niet tegen. Het resultaat bleef echter uit. Volgens aanvaller Wayne Rooney had dat voor een deel te maken met het feit dat de Engelsen te eerlijk en braaf spelen om ver te komen op een toernooi.

Tegen Costa Rica kreeg de gewijzigde formatie van Hodgson, zowel voor als na rust, enkele goede mogelijkheden om het toernooi met winst te verlaten. Dat lukte echter niet.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Italië - Uruguay afgelopen 0-1
Uruguay heeft zich vandaag in het laatste groepsduel tegen Italië geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal in Brazilië. Door een treffer van verdediger Diego Godin in de slotfase won het land met 1-0. Italië werd daardoor uitgeschakeld.

Van de 59e minuut speelden de Italianen met een man minder, na de rode kaart voor Claudio Marchisio. Kort voor het doelpunt van Uruguay beet spits Luis Suárez een tegenstander, maar dat incident ontging de scheidsrechter.

Uruguay-aanvoerder Diego Godin Beeld ANP
Uruguay-aanvoerder Diego GodinBeeld ANP
Balotelli in actie tegen Uruguay Beeld ANP
Balotelli in actie tegen UruguayBeeld ANP

Costa Rica - Engeland afgelopen: 0-0:
Costa Rica is bij het wereldkampioenschap voetbal als eerste geëindigd in groep D. Het elftal van bondscoach Jorge Luis Pinto had in het laatste pouleduel tegen Engeland genoeg aan een gelijkspel: 0-0.

Costa Rica, dat eerder Uruguay (3-1) en Italië (1-0) versloeg, speelt zondag in de achtste finales tegen de nummer twee uit groep C. Later vandaag is de laatste speelronde in die groep. Colombia is nagenoeg zeker van de eerste plaats, zodat de tegenstander van Costa Rica komt uit het rijtje Ivoorkust, Japan en Griekenland.

Engeland eindigde met 1 punt als laatste en ontbreekt voor het eerst sinds 1994, toen de Britten zich niet wisten te kwalificeren, in de tweede ronde van het WK.

Minuut 81' - Doelpunt Uruguay
Aanvoerder Diego Godin vliegt met zijn schouder de 0-1 binnen uit een corner. Een belangrijk doelpunt, dat kun je wel zeggen. Want met deze stand is Uruguay door.

Ondertussen vecht Italië door.

Minuut 78' - Bijt Suárez nou weer?
Zien we het nou goed? Is het Luis Suárez, die al vaker betrapt werd op het bijten van de tegenstander, die Chiellini in zijn schouder bijt? Het lijkt er verdacht veel op. Het incident ontging scheidsrechter Marco Rodriguez, maar de talloze camera's registreerden het incident feilloos.

Suárez werd twee keer in zijn loopbaan langdurig geschorst wegens het bijten van een tegenstander, één keer in de Nederlandse competitie, één keer in de Premier League van Engeland.

Dus haal alle camerabeelden maar van stal. Het is nog maar de vraag of Suárez dit toernooi nog in actie komt...

Poldercatenaccio
Volkskrant-journalist Willem Vissers muntte na de wedstrijd tegen Chili de term poldercatenaccio - naar de speelstijl van de Italianen. Maar wat betekent dat eigenlijk, catenaccio?

Collega's van nrc.nl zochten het uit: 'Catenaccio is 'de theorie van het doorlaten van eentje minder , schreef Jonathan Wilson in het voor de voetbalnerd onmisbare Inverting the Pyramid (2010, naar het Nederlands vertaald als Vier-Vier-Twee). In dat boek is een heel hoofdstuk gewijd aan de tactiek, waarin Wilson schrijft dat de oorsprong niet in Italië ligt, maar in Zwitserland. Bij Karl Rappan, die al vóór de Tweede Wereldoorlog als bondscoach van zijn land een systeem uitprobeerde met vier verdedigers. Tegenstanders speelden met maximaal drie aanvallers, dus hij had altijd één extra slot op de deur. Een Zwitserse journalist noemde het systeem daarom verrou: grendel.'

'De Argentijnse trainer Helenio Herrera introduceerde het daarna bij Internazionale - en met enorm succes, zodat catenaccio (‘keten’, ook weer in de betekenis van slot) een typisch Italiaans systeem werd. Italië kwam mede daardoor bekend te staan als het land dat de beste verdedigers voortbracht.'

undefined

Minuut 58' - Rood voor Claudio Marchisio
De Italiaan Claudio Marchisio mag na een gestrekt been, net onder de knie van Egidio Arévalo, onder de douche zijn zonden gaan overdenken. De Italiaan krijgt rood, na het doorhalen op Arévalo, terwijl de scheidsrechter er bovenop staat.

Net ervoor was er een grote kans voor Rodriguez, een van de eerste kansen in de tweede helft. Gaat Uruguay dan eindelijk aandringen?

Claudio Marchisio met rood naar de kant Beeld AFP
Claudio Marchisio met rood naar de kantBeeld AFP

Minuut 47' - Grote kans Sturridge
Een klutsbal komt voor de voeten van Engeland-aanvaller Daniel Sturridge, die drie meter voor de goal vrij kan aannemen. Maar de bal stuit van zijn knie en zo wordt de grootste kans voor Engeland om zeep geholpen.

Joel Campbell (l, Costa Rica) duel met Daniel Sturridge Beeld AFP
Joel Campbell (l, Costa Rica) duel met Daniel SturridgeBeeld AFP

Tweede helft begonnen, Balotelli in kleedkamer gebleven
Uruguay móét winnen om door te gaan, ze moeten dus ook scoren. Wordt de tweede helft weer de helft van Luis Suárez? Mario Balotelli wordt door bondscoach Prandelli met geel aan de kant gehouden.

Rust - twee keer 0-0
Een matte eerste helft, waarin Italië meer aanzet dan Uruguay. In de hitte ligt het tempo laag en worden veel overtredingen gemaakt.

Engeland zet aan, maar geeft ook ruimte weg achterin. Met de huidige stand is Costa Rica groepswinnaar en gaat Italië door.

Suàrez versus Balotelli Beeld afp
Suàrez versus BalotelliBeeld afp

Minuut 32' - Kans Suárez
Terwijl Balotelli met z'n handen in het gezicht op een brancard wacht, een gevaarlijke counter van Uruguay. Eerst is het Suárez die er doorkomt en de bal tegen doelman Buffon aanschiet, uit de rebound krijgt Lodeiro 'm er ook niet in.

Minuut 29' - Costa Rica - Engeland
Als u zich afvraagt hoe het gaat in die ándere wedstrijd: daar staat het nog 0-0. Een paar schietkansen voor Costa Rica, terwijl de uitbraken aan de andere kant van Engeland met name van Sturridge voor het meeste gevaar zorgen.

Minuut 21' - Geel Balotelli
Is het de spanning? Of is het gewoon de hitte in Estadio das Dunas Natal? Het tempo ligt laag, spelers gaan graag naar de grond.

Dat Uruguayaan Álvaro Pereira naar de grond gaat in de 21ste minuut heeft overigens niets te maken met de warmte. Een onbesuisde Balotelli vliegt Pereira tegen de grond - geel voor de Italiaan, die de volgende wedstrijd mist.

Minuut 11' - Zwabberbal Pirlo
Een vrije trap van zo'n 30 meter zorgt voor het eerste dreigende moment van Italië. En hoe kan het ook anders: een schot van Andrea Pirlo (eerder door ons al gekroond tot 'knapste man van het WK').

The Telegraph maakte een lijstje met 37 redenen waarom Andrea Pirlo 'the world's greatest living human man' is. Met als reden 1 deze prachtige quote over het nemen van de eerste penalty in de WK-finale tussen Italië en Frankrijk in 2006: 'Ik moest die bal nemen. Ik keek op naar de hemel en vroeg om hulp: want als God bestaat is het zeker geen Fransman. Ik ademde diep in.

'Het was mijn adem, maar het had net zo goed de adem van de fabriekswerker kunnen zijn, die moeite heeft het einde van de maand te halen. Of de adem van de zakenman, die eigenlijk een klootzak is. Van de leraar, de student, de Italiaanse expat die ons het hele toernooi al steunde. De welgestelde Milanese signora, het hoertje op de hoek. Op dat moment was ik ze allemaal.'

Nog eentje dan (reden 3): 'De beste uitvinding na het wiel? De PlayStation'

Geen Rooney en geen Gerrard
Trainer Roy Hodgson heeft liefst negen wijzigingen doorgevoerd in de basisopstelling van de Engelse nationale ploeg bij het wereldkampioenschap voetbal. Tegen Costa Rica beginnen vandaag onder anderen routiniers Wayne Rooney en Steven Gerrard op de reservebank.

Bekijk hieronder de opstellingen van Costa Rica en Engeland

Wayne Rooney Beeld AFP
Wayne RooneyBeeld AFP

Ontknoping groep D: Italië of Uruguay? Redt Engeland de eer?
En we zijn begonnen. De ontknoping in groep D. Costa Rica heeft zich na twee knappe overwinningen al geplaatst en heeft aan een punt tegen Engeland genoeg voor groepswinst. De druk ligt dus bij Italië en Uruguay. Italië heeft genoeg aan een gelijkspel, voor de Uruguayanen volstaat alleen een zege.

Bekijk de opstellingen van de beide teams in onderstaand filmpje.

Onderling resultaat in voordeel Uruguay
In totaal hebben Uruguay en Italië negen keer tegen elkaar gespeeld. Drie keer ging de winst naar Uruguay, Italië wist twee keer te winnen.

Vier keer eindigde het duel in een gelijkspel.

Kuipers vierde man bij Ecuador - Frankrijk
De volgende stap richting finale voor Björn Kuipers? Kuipers is morgen vierde official bij de afsluitende groepswedstrijd tussen Ecuador en Frankrijk. Dat maakte de KNVB vandaag bekend.

Noumandiez Doue uit Ivoorkust leidt het duel.

Voor Kuipers wordt het zijn derde optreden bij het WK. Eerder was hij scheidsrechter bij de duels tussen Engeland en Italië en Zwitserland en Frankrijk.

Björn Kuipers Beeld ANP
Björn KuipersBeeld ANP

Opstelling Uruguay - Suárez vanaf de aftrap erbij:

Opstelling Italië - Immobile en Balotelli voorin:

Vers bloed of gevestigde namen, dat is de vraag
Italië en Uruguay strijden vanavond om één plaats in de achtste finales van het WK. De bondscoaches voelen de druk van het volk, dat schreeuwt om vers bloed in de selectie.

'Wanneer besluit je als coach om een eens succesvol team te verversen', vraagt Charles Bromet zich vandaag af in de Volkskrant. 'Hoe zeg je tegen een gevestigde naam dat je zijn opvolger beter vindt? En waar zit de scheidslijn tussen 'kan nog best' en 'de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken'?'

'Cesare Prandelli (56) en Oscar Tabárez (67) zijn de alom gerespecteerde bondscoaches van Italië en Uruguay, die vandaag strijden om een plek in de achtste finales van het WK. Zij weten wat het is om te worstelen met bovenstaande vragen. Uruguay werd knap vierde op het vorige WK, in Zuid-Afrika. Italië was verliezend finalist op het laatste EK, in Polen en Oekraïne.'

Of de coaches nou kiezen voor vers bloed of gevestigde namen, een ding is zeker: een van de twee verlaat na de wedstrijd het toernooi. En welke keuze de verliezende coach ook heeft gemaakt, het zal hoe dan ook tegen hem worden gebruikt.

Andrea Pirlo Beeld afp
Andrea PirloBeeld afp

Geen Memphis, geen Depay, maar gewoon Memphis Depay
Luister hier naar de rapper achter de voetballer. Multitalent Memphis Depay (real name no gimmicks):

De gouden pik van Van Gaal
Volgens Robben heeft Louis van Gaal een gouden pik. Jack van Gelder confonteert Van Gaal ermee na de wedstrijd tegen Chili, die door twee invallers is beslist. Van Gaal zegt tegen Van Gelder van niets te weten. 'Dat weet ik niet, Truus heeft dat nooit gezegd.'

Bild neemt de uitspraak van Robben over en vertaalt die. 'Van Gaal hat einen 'goldenen Pimmel'', schrijft het blad over Robbens uitspraak, waarmee hij zoveel leek te willen zeggen als: Van Gaal is goed in het kiezen van zijn wissels.

Leroy Fer komt hoog en scoort tegen Chili. Beeld getty
Leroy Fer komt hoog en scoort tegen Chili.Beeld getty

'En nu vlammen van Gaalapeño'
De Oranje-voorpagina's van De Telegraaf zijn niet te versmaden. Van Gaal met een pan chili con carne, Van Gaal als kangoeroe of Van Gaal als matador; de ontwerper van de krant van wakker Nederland heeft de vrije hand. De snedige woordspelingen maken het geheel af. Suggestie voor Mexico:

Meer eten besteld, plassen tijdens de rust
De standaard onderzoekjes tijdens WK-wedstrijden. Even bellen met bezorgservices en waterbedrijven. En jawel. Tijdens de WK-wedstrijd Nederland - Chili was het buitengewoon rustig in het 49.000 kilometer lange waterleidingnet. Tijdens de rust gingen we en masse naar de wc. En er is tijdens Nederland-Chili op de oer-Hollandse etenstijd van 18.00 uur opnieuw meer eten besteld en bezorgd dan op een normale maandag. Weet u dat ook weer. Met dank aan een rondje bellen van het ANP.

Oranje speelt zondag in de achtste finales tegen Mexico, opnieuw om 18.00 uur. 'Dat zal waarschijnlijk de drukste dag van het jaar worden. Ik verwacht een omzet van de buitencategorie', zei de zegsman van New York Pizza. Vanavond speelt Italië. Daar zal het ook wel druk worden op de weg, verwacht ik:

Iraanse mannen vast voor filmen WK-feestje
Drie Iraanse mannen zijn opgepakt, omdat ze een feestje hadden gefilmd dat ze zelf op touw hadden gezet naar aanleiding van het WK-duel tussen Iran en Argentinië. Op het filmpje waren ook ongesluierde vrouwen te zien.

Het Iraanse staatspersbureau IRNA meldde vandaag dat het filmpje op een zender van de Iraanse oppositie in het buitenland was geplaatst. Volgens een politiechef is die zender in handen van 'vijanden van de Islamitische Revolutie en de islam'.

Argentinië won zaterdag het groepsduel tegen Iran met 1-0.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Spaanse voetballers stonden niemand te woord bij terugkomst
De Spaanse nationale voetbalploeg is vandaag in betrekkelijke anonimiteit teruggekeerd in Madrid. De onttroonde wereldkampioen werd in Brazilië al in de eerste ronde uitgeschakeld na nederlagen tegen Nederland en Chili. Het team van coach Vicente del Bosque won maandag nog wel met 3-0 van Australië, maar kon hiermee het verblijf niet verlengen.

De spelers stapten bij aankomst op de luchthaven Adolfo Suárez-Barajas direct in een bus en stonden niemand te woord.

Fernando Torres en Sergi Busquets komen aan op luchthaven Barajas-Adolfo Suarez. Beeld getty
Fernando Torres en Sergi Busquets komen aan op luchthaven Barajas-Adolfo Suarez.Beeld getty

Charles Bromet hoopt op meer Balotelli tijden dé kraker van vandaag
En wat we volgens hem kunnen verwachten tijdens Italië-Uruguay? 'Verwacht alles. Van Schwalbes tot rode kaarten, van provocaties tot opstootjes. Mooi gaat het waarschijnlijk niet worden, als je het puur voetbaltechnisch benaderd. Maar dat hoeft in dit geval ook helemaal niet. We krijgen er een gevecht voor terug, waarin veel spelers de meest bedenkelijke kanten van zichzelf gaan aanspreken. Alles voor het resultaat. Dat werk.'

Lees hier de hele voorspelling van de dag van Charles Bromet.

Mario Balotelli in de regen Beeld epa
Mario Balotelli in de regenBeeld epa

Doelpunt gemist?
U heeft wellicht een aantal doelpunten van het WK gemist. Geen zorgen, u bent zo weer bij. Bekijk hier de eerste 100 WK-doelpunten in 100 seconden:

Fans massaal de straat op in Ambon-stad
Op de Molukken houdt de Oranjegekte aan. Na de 2-0 overwinning van het Nederlands elftal op Chili gingen fans massaal de straat op in Ambon-stad, net als na de zege op Spanje.

Volgens het Indonesische persbureau Antara hield zelfs zware regen de Molukse Oranjefans niet tegen in de vroege uren van dinsdag (plaatselijke tijd). Op foto's in Indonesische media is te zien hoe de fanatieke aanhang van Nederland met motoren en Nederlandse vlaggen de straat opging.

Nederland is de voormalige kolonisator van Indonesië waar ook de Molukken toe behoren.

Koeman terug in de schoolbanken
Ronald Koeman heeft weinig tijd om voetbal te kijken dezer dagen. Hij krijgt Engelse les bij de nonnen in Vught ter voorbereiding op zijn nieuwe baan als trainer van Southampton. Hij boekt progressie. Na de Nederlandse tweet volgde de Engelse. 'Back to school!'

Retourtje Nederland-Mexico (in Fortaleza, Brazilië): 2.500 euro
Wie zondag de achtste finalewedstrijd tussen Nederland en Mexico op het wereldkampioenschap voetbal wil bijwonen, moet snel zijn en een dikke portemonnee hebben. De kaarten via de KNVB zijn al enige tijd uitverkocht, waardoor alleen nog complete reisarrangementen, inclusief wedstrijdkaart, kunnen worden geboekt. Ook kunnen toegangsbewijzen via een onlinehandelsplatform worden aangeschaft. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP dinsdag.

'Wij hebben de voor ons beschikbare kaarten zo goed als uitverkocht', zei een woordvoerder van OnsOranje, dat namens de KNVB verantwoordelijk is voor de verdeling van de kaarten. 'Voorafgaand aan het toernooi konden er al kaarten worden gekocht voor de knock-outfase. Dat hebben zo'n 3.000 Nederlanders dan ook gedaan.'

Via Sunweb, de officiële reispartner van de KNVB, kunnen nog wel complete arrangementen worden geboekt, maar geïnteresseerden moeten zich haasten. 'Het loopt beter dan verwacht. Wij hebben nog ongeveer 150 plaatsten vrij, maar ik verwacht dat wij die snel zullen verkopen', zei een woordvoerder van de reisaanbieder. De reis kan worden geboekt vanaf een kleine 2.500 euro.

Via het onlinehandelsplatform Viagogo worden ook nog kaarten aangeboden. Op de website worden tickets aangeboden zonder vliegreis vanaf 450 euro: ruim vijf keer meer dan de kaartprijs die de wereldvoetbalbond FIFA hanteert.

Oranjefans Beeld anp
OranjefansBeeld anp

Nederland productiefste en op één na efficiëntste ploeg
Het Nederlands elftal heeft op het WK in Brazilië de beste groepsfase ooit gedraaid. Net als 4 jaar geleden in Zuid-Afrika eindigde Oranje als groepswinnaar met de volle score van 9 punten. In Zuid-Afrika was het doelsaldo van Oranje echter vijf doelpunten voor en eentje tegen, dit keer maakte de ploeg van Van Gaal er liefst tien en kreeg het er drie tegen.

Het Nederlands elftal is op dit moment niet alleen de meest scorende ploeg in Brazilië, maar ook één van de meest efficiënte. Van de 39 schoten op doel gingen er dus tien in, een percentage van 26 procent. Alleen Algerije doet het vooralsnog beter met vijf doelpunten uit 17 schoten (29 procent).

Nederland voor de wedstrijd tegen Australië. Beeld anp
Nederland voor de wedstrijd tegen Australië.Beeld anp

Feitje met houdbaarheid van minimaal vier jaar
Sinds het verlies tegen België in 1994 op het WK in Amerika, heeft Nederland geen wedstrijd in de groepsfase van een wereldkampioenschap meer verloren. Jan Wouters wist op de doellijn de inzet van Philippe Albert niet te keren in stadion de Orange Bowl in Orlando. De baal gaat er via de binnenkant van de paal in. Nederland verloor daardoor de openingswedstrijd van het toernooi met 1-0.

Aangezien de knock-outfase in Brazilië is bereikt, zijn we op het volgende WK alweer 24 jaar ongeslagen in WK-groepswedstrijden. Dan weet u dat vast.

Jan Wouters in Amerika. Beeld anp
Jan Wouters in Amerika.Beeld anp
Dennis Bergkamp op het WK in Amerika (1994) tegen België. Beeld anp
Dennis Bergkamp op het WK in Amerika (1994) tegen België.Beeld anp

Buitenlandse media bejubelen Oranje
Het spel van Oranje laat te wensen over, de Hollandse School is ter ziele. Het is een veel gehoorde kanttekening bij de toch klinkende resultaten van Oranje tijdens het WK in Bazilië. Het bezwaar bij het extreem efficiënte spel van Oranje is een Nederlands dingetje. Een intern probleem. In het buitenland zien ze vooral de klinkende cijfers en het weergaloze spel van spelmakers Robben, Van Persie en een nieuwe generatie voetballers. Een overzicht van de reacties in de buitenlandse media.

The New York Times: 'Robben, de 30-jarige vleugelaanvaller speelt en dribbelt als een Hollander met een missie.'

The Guardian: 'Het team dat Van Persie en Robben leiden vanuit de voorhoede hoeft op dit moment voor niemand bang te zijn.'

Gary Lineker: 'De beste speler van het WK op dit moment is Arjen Robben. Hij heeft het buitengewoon goed gedaan.'

Lees hier meer.

Louis van Gaal kijkt tevreden naar Nederland-Chili. Beeld afp
Louis van Gaal kijkt tevreden naar Nederland-Chili.Beeld afp

Waarom Engeland er al uitligt
De Britten kwamen niet door de groepsfase, een grote klap voor het voetballand dat sinds 1958 in alle WK's de knock-outfase bereikte. Hoe kon het zo lopen? Voetbalanalyst Simon Gleave laat het zien aan de hand van de 'Wave' van Infostrada Sports.

'Het beeld is duidelijk: veel van de dynamiek van de wedstrijd staat op de kant van Engeland, maar deze pieken leverde weinig goals op. Aan de Italië-kant van de grafiek staan minder, maar hogere pieken en de periode tussen de 30ste en 60ste minuut werd gedomineerd door de Italianen. Het leverde hen twee goals op en een aantal kansen.'

Wayne Rooney tijdens een trainingssessie van het Britse team. Beeld epa
Wayne Rooney tijdens een trainingssessie van het Britse team.Beeld epa
Het spelverloop van Engeland tegen Italië, de pieken betekenen aanvallend spel. Beeld Infostrada Sports
Het spelverloop van Engeland tegen Italië, de pieken betekenen aanvallend spel.Beeld Infostrada Sports

Het rekenwerk van een groepswinnaar: 'Uitstekend gedaan'
Het AD is onder de indruk van Oranje. Dat geldt niet voor iedereen na de derde overwinningen van Oranje in de groepsfase. 'Poldercatenaccio', noemde Willem Vissers het vandaag in de Volkskrant. Dat mag zo zijn, het rekenwerk van Louis van Gaal ziet er als volgt uit: 'Drie gespeeld, 9 punten, tien doelpunten en drie tegentreffers. En twee van die drie tegentreffers vielen uit onterechte strafschoppen. Dus ik kan niet anders zeggen dan dat we het uitstekend hebben gedaan.'

U zat waarschijnlijk te kijken naar Oranje gisteravond
Bijna de helft van de Nederlandse bevolking zat maandagavond voor de televisie voor Nederland-Chili. Met gemiddeld 8,1 miljoen kijkers was de laatste groepswedstrijd van Oranje op het WK voetbal de best bekeken wedstrijd tot nog toe, zo bleek vandaag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het duel staat hiermee in de top 5 van meest bekeken voetbalwedstrijden ooit, liet de NOS weten. Op het moment dat de doelpunten werden gescoord, zag de omroep een piek in het aantal kijkers. Toen Leroy Fer de bal erin kopte, keken 9,1 miljoen en bij de 2-0 van Memphis Depay waren dat zelfs 9,2 miljoen. Het marktaandeel betrof 88 procent, wat betekent dat bijna negen op de tien tv-kijkers op het WK afstemden.

De eerste keer dat ons land dit toernooi in actie kwam, tegen Spanje, keken 7,2 miljoen mensen. Bij Nederland - Australië zaten 7,9 miljoen fans voor de buis. De best bekeken uitzending ooit is de halve finale op het EK van 2004 van Portugal tegen Nederland (gemiddeld ruim 8,5 miljoen). De wedstrijd van maandagavond staat nu op de vijfde plek.
Ook de nabeschouwing kende weinig afhakers: daar keken 7,9 miljoen mensen naar. Het WK beheerste ook de rest van de top 5: het WK Journaal was met 4,4 miljoen kijkers goed voor een derde plaats, gevolgd door Studio Brasil en Kroatië-Mexico. Naar die wedstrijd keken ongeveer 2,4 miljoen Nederlanders.

Treinreizigers kijken op een groot scherm in de centrale hal van treinstation Rotterdam Centraal naar de WK-wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Chili. Beeld anp
Treinreizigers kijken op een groot scherm in de centrale hal van treinstation Rotterdam Centraal naar de WK-wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Chili.Beeld anp

Goed nieuws van het cijferfetisjistenfront
Mexico begint zondag aan de confrontatie met het Nederlands elftal in de wetenschap dat het al vijf keer op rij is gestrand in de achtste finale. 'El Tri', zoals de bijnaam van de nationale ploeg luidt, heeft zich voor de zesde achtereenvolgende keer bij de laatste 16 landen op het WK geschaard. In 1994, 1998, 2002, 2006 en 2010 was de achtste finale echter ook het eindstation voor de Mexicanen.

Mexico drong twee keer door tot de kwartfinales, in 1970 en 1986, toen het WK in eigen land was. Tijdens het vorige WK in Zuid-Afrika (2010) moest de Midden-Amerikaanse ploeg in de achtste finale buigen voor Argentinië (3-1). De Argentijnen hadden Mexico 4 jaar daarvoor ook al uitgeschakeld in deze fase van het toernooi.

De groene brigade van bondscoach Miguel Herrera bereikte op het huidige WK de achtste finale als nummer 2 van groep A en treft nu met Oranje de winnaar van groep B.

Andres Guardad en Javier Hernandez vieren de tweede goal van Mexico tegen Kroatië. De 'Cruijff van de Balkan', Luka Modric, heeft het er moeilijk mee. Beeld ap
Andres Guardad en Javier Hernandez vieren de tweede goal van Mexico tegen Kroatië. De 'Cruijff van de Balkan', Luka Modric, heeft het er moeilijk mee.Beeld ap

'Zwart geschminkt gezicht op tribune is racistisch'
FIFA onderzoekt of enkele blanke Duitse fans zich schuldig hebben gemaakt aan racisme door hun gezichten zwart te schminken tijdens de wedstrijd tegen Ghana. Op foto's die te zien zijn op sociale media bleken verschillende supporters tijdens dat duel, afgelopen zaterdag, zwarte make up te dragen. Sommigen droegen ook een krullenpruik.

'We accepteren geen discriminerende boodschappen', zei FIFA-woordvoerder Delia Fischer tegen persbureau Associated Press. De voetbalbond houdt nationale bonden verantwoordelijk voor het gedrag van supporters in stadions. In een persverklaring zei de FIFA dat de incidenten 'op dit moment worden geanalyseerd door de voorzitter van het disciplinair comité'.

Op sociale media wordt door sommige voetbalfans schande gesproken over wat door velen 'blackface' wordt genoemd, een verwijzing naar een vrijwel uitgestorven theatervorm waarin blanke acteurs stereotype zwarte karakters uitbeelden, onder andere met behulp van zwarte schmink. Vooral in de Angelsaksische cultuur geldt dat populaire gebruik uit de 19de en vroege 20ste eeuw tegenwoordig als racistisch. Van Zwarte Piet wordt in Angelsaksische landen ook vaak schande gesproken.

De FIFA heeft verder vastgesteld dat een blanke supporter die tijdens de Duitsland-Ghana met ontbloot bovenlichaam het veld op stormde een neo-nazi is. De man had lettercombinaties als HH en SS op zijn borst en rug geschreven. Die staan volgens de FIFA voor 'Heil Hitler' en 'Schutzstaffel', de paramilitaire organisatie in nazi-Duitsland. Volgens de FIFA is er geen andere verklaring mogelijk voor deze lettercombinaties.

Waar hebben we dat eerder gezien?
Leroy Fer sprong gisteren zo hoog, dat hij moest bukken in de lucht om zijn hoofd tegen de bal te kunnen zetten. Een man op de Nederlandse bank moet in het bijzonder trots zijn op de genadeloze kopbal van Fer tegen Chili. Met de 'hang time' en houding van Michael Jordan en de precisie van een scherpschutter. Wie zagen we eerder dergelijke goals maken in Oranje? Precies, Patrick Kluivert, de huidige assistent van Louis van Gaal. Tegen Brazilië in 1998 bijvoorbeeld. Ergens rond minuut 91 van de wedstrijd. Fer stond precies 91 seconden in het veld toen hij voor het eerst de bal beroerde en de 1-0 maakte.

Leroy Fer kopt de 1-0 binnen voor Oranje. Hij springt zo hoog dat hij moet bukken in de lucht. Beeld getty
Leroy Fer kopt de 1-0 binnen voor Oranje. Hij springt zo hoog dat hij moet bukken in de lucht.Beeld getty
Leroy Fer kopt de 1-0 binnen tegen Chili. Beeld afp
Leroy Fer kopt de 1-0 binnen tegen Chili.Beeld afp
Patrick Kluivert kopt diep in de tweede helft tegen Brazilië de 1-1 binnen. Nederland leeft weer in de halve finale van het WK 1998 in Frankrijk. Beeld anp
Patrick Kluivert kopt diep in de tweede helft tegen Brazilië de 1-1 binnen. Nederland leeft weer in de halve finale van het WK 1998 in Frankrijk.Beeld anp

Op naar de volgende: 'Mex-i-co mex-iiiiiiiiiiii-cooooooo'
Het lijkt een vast mantra. Na een gewonnen wedstrijd gaat de blik in no-time richting de volgende. Hooguit een ereronde door het stadion lang mag worden nagenoten van een overwinning. 'Mex-i-co mex-iiiiiiiiiiii-cooooooo.'

Mexicofan met een fonetische Oranje goalbril uit het vocabulaire van Willem van Hanegem. 'Gool', dus. Beeld ap
Mexicofan met een fonetische Oranje goalbril uit het vocabulaire van Willem van Hanegem. 'Gool', dus.Beeld ap
Meer over