Live

Teruglezen - Topdag: drie Nederlandse plakken met 500 meter schaatsen

De derde dag van de Olympische Spelen in Sotsji stond in het teken van de 500 meter schaatsen bij de mannen. De einduitslag was aanvankelijk nogal verwarrend, maar had uiteindelijk niet mooier kunnen zijn: Michel Mulder behaalde goud. Jan Smeekens volgde héél nipt (met 12 duizendste seconde verschil) op de tweede plaats. Ronald Mulder sleepte brons in de wacht. De shorttrackers scoorden vandaag beduidend minder goed, en verder was er nog koning Willem-Alexander die op de tribune in slaap kukelde.

Martine Steenvoort en Irene de Zwaan
Van links naar rechts: Jan Smeekens, Michel Mulder en Ronald Mulder. Beeld anp
Van links naar rechts: Jan Smeekens, Michel Mulder en Ronald Mulder.Beeld anp

19.50 uur - Terugblik
Shorttrackers Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt slaagden er niet in om zich te plaatsen voor de finale op de 1.500 meter. Op het randje, want Knegt eindigde als derde. Alleen de eerste twee shorttrackers die over de finish gingen, plaatsten zich voor de finale.

Vervolgens was het aan de vrouwen om op dit onderdeel eer te behalen. Maar helaas eindigde dit wederom in een teleurstelling: Sanne van Kerkhof botste halverwege de race met een Italiaanse shorttracker en daarmee was het Nederlandse team in één klap uitgeschakeld.

Gelukkig was er nog de 500 meter schaatsen bij de mannen. Maar liefst drie Nederlanders hebben op dit onderdeel een plek op het podium veroverd. Michel Mulder behaalde goud in de Adler Arena. Hij versloeg landgenoot Jan Smeekens met 12 duizendste seconde verschil.

Daarover bestond aanvankelijk wat verwarring. De tijd van Michel Mulder werd tijdens de rit van Smeekens namelijk gecorrigeerd met 0,04 seconden. Daardoor kon Mulder alsnog de overwinning op zijn naam schrijven. Een klap voor Smeekes, die tegen de NOS zei dat hij er 'een dubbel gevoel' aan had overgehouden. 'Het was een klap in m'n gezicht.' Toch wist hij het op te brengen om Michel Mulder te feliciteren met zijn overwinning.

Ronald Mulder, de tweelingbroer van Michel, eindigde op de derde plek. De 500 meter schaatsen had vandaag dus niet mooier kunnen eindigen.

Mooi was ook het moment dat koning Willem-Alexander op de tribune in slaap kukelde. En wel tijdens de eerste rit van Stefan Groothuis (die tijdens de tweede ronde ten val kwam). De foto van de slapende koning circuleerde vandaag op Twitter (zie ook verderop in dit liveblog). En Ireen Wüst haalde vandaag haar gouden plak op bij het glunderende IOC-lid Camiel Eurlings.

Op naar morgen! Dan zijn de vrouwen op de 500 meter schaatsen aan de beurt.

De val van Sanne van Kerkhof. Beeld epa
De val van Sanne van Kerkhof.Beeld epa
Smeekens nadat hij te horen krijgt dat hij nét niet de gouden medaille in de wacht heeft gesleept. Beeld ap
Smeekens nadat hij te horen krijgt dat hij nét niet de gouden medaille in de wacht heeft gesleept.Beeld ap
Gouden medaillewinnaar Michel Mulder springt een gat in de lucht. Beeld ap
Gouden medaillewinnaar Michel Mulder springt een gat in de lucht.Beeld ap

19.43 uur - Uitslag loting 500 meter schaatsen vrouwen
Margot Boer schaatst morgen op de eerste 500 meter in de voorlaatste rit tegen de Japanse Nao Kodaira. Dat is het resultaat van de loting die vandaag werd verricht. Boer werd 4 jaar geleden in Vancouver vierde, een klassering die ze ook behaalde op de 1500 meter.

Topfavoriete Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea rijdt in de slotrit tegen de Amerikaanse Brittany Bowe. Van de andere Nederlandse deelneemsters komt Marrit Leenstra het eerst de baan op; in rit 2 tegen Park Seung-ju uit Zuid-Korea. Lotte van Beek treft in de zesde rit de Chinese Zhang Shuang. Laurine van Riessen neemt het in de 14e rit op tegen Maki Tsuji uit Japan. De Chinese Jing Yu, de huidige wereldkampioene sprint, ontbreekt in Sotsji vanwege een blessure.

Margot Boer Beeld epa
Margot BoerBeeld epa

19.16 uur - Leuk weetje
Michel en Ronald Mulder zijn niet de eerste tweeling op het olympisch erepodium in dezelfde discipline. Phil en Steve Mahre gingen de Nederlandse schaatsbroers voor. De Amerikaanse alpineskiërs domineerden in 1984 tijdens de Olympische Spelen van Sarajevo op de slalom. Phil won, de 4 minuten jongere Steve werd tweede.

19.03 uur - 'Kiezen tussen broer en collega'
Ronald Mulder beleefde tijdens de 500 meter schaatsen gekmakende minuten, vertelt hij in een interview. In feite moest hij kiezen tussen zijn broer Michel en zijn ploeggenoot Smeekens. 'Dit was echt ongelooflijk, een bizar gevoel', aldus Mulder. 'Voor onze hele familie eigenlijk. Onze ouders zijn hier, maar ook onze vier broers.'

Mulder uitte verder zijn bewondering voor de reactie van Jan Smeekens nadat bekend werd dat niet hij maar broer Michel de gouden plak had gewonnen. Smeekens feliciteerde Mulder vrij snel na het (voor hem) teleurstellende bericht. 'Dat is grote klasse, ik heb diep respect voor hem. Jan is een groot sportman.'

Michel Mulder (links) omhelst zijn broer Ronald na zijn overwinning. Beeld anp
Michel Mulder (links) omhelst zijn broer Ronald na zijn overwinning.Beeld anp

18.53 uur - Smeekens: klap voor m'n bek
'Eerst voel je pure euforie, dan hoor je dat de tijd van Michel met vier honderdsten is bijgesteld. Dan krijg je wel een klap voor je bek, aldus Jan Smeekens tegen de NOS.

Smeekens kwam uiteindelijk 12 duizendsten van een seconde tekort voor olympisch goud. 'Natuurlijk geeft dat een dubbel gevoel', zegt hij daarover. 'Ik heb twee hele goede races gereden, heb alles uit mijn lichaam gehaald. Dan moet je tevreden zijn met zilver. Maar zeker als je denkt dat je eerste bent, geeft dat een dubbel gevoel.'

Een balende Smeekens. Beeld ap
Een balende Smeekens.Beeld ap

18.46 - Andy Murray: 'Het was geweldig'
Niets dan lof voor de Nederlandse schaatsers vandaag. Ook de bekende Schotse tennisser Andy Murray (deze week publiekstrekker bij het ABN Amro World Tennis Tournament) was onder de indruk. Hij bekeek de succesvolle races van Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens in Ahoy voor de televisie. 'Het was geweldig. Ongelooflijk', aldus Murray. 'Ik houd van de sport en als ik tijd heb kijk ik alles. Wij zijn geloof ik wel aardig goed in curling. Al gaat iedereen altijd lachen als ik dat zeg.'

undefined

Andy Murray. Beeld anp
Andy Murray.Beeld anp

18.40 uur - Dweilorkestjes
Bijna elk land wordt in Sotsji tijdens de Spelen vertegenwoordigd door een eigen band(je). Zo hebben wij Nederlanders het Sassenheimse dweilorkest Kleintje Pils. Ook de Britten hebben hun eigen dweilorkerst, zie de beelden hieronder.

Welke band vindt u beter?

18.17 uur - Wat staat er nog meer op het programma?
Goed, het hoogtepunt van de Spelen is vandaag wel geweest (met de 500 meter schaatsen bij de mannen), maar we gaan nog even door. Waar kunt u vanavond allemaal nog naar kijken? Zie hieronder een overzicht:

- Curling: Canada-Zwitserland (tot 19.03 uur)
- IJshockey: Finland-Canada (tot 18.33 uur)
- Nog meer curling: Zweden-Groot-Brittannië (tot 20.01 uur)
- Rodelen: tweede run (18.43 uur)
- Nóg meer curling: Denemarken-Rusland (20.36 uur)

Ook freestyle skiën en schansspringen staan nog op het programma! Blijf dit liveblog dus volgen.

17.48 uur - Ireen Wüst krijgt gouden medaille uitgereikt
De eer is aan IOC-lid Camiel Eurlings. Bekijk de livebeelden hier.

17.46 uur - Eerbetoon aan overleden Sjoerd Huisman
Na zijn overwinning pakte Michel Mulder een t-shirt met het teken van Superman uit zijn tas en hield dat in de lucht; een eerbetoon aan schaatser Sjoerd Huisman, die eind vorig jaar plotseling overleed. Michel en Sjoerd waren goede vrienden van elkaar. In hun skeelerverleden deelden ze een kamer tijdens internationale wedstrijden.

De tweet hieronder is van de vriendin van Sjoerd Huisman.

17.32 uur - Verwarring
Heel even leek het erop dat Smeekens goud binnensleepte, toen opeens was Michel Mulder de bekroonde winnaar. Hoe zat dat precies? Zie hieronder de uitleg.

En voor wie wil weten hoe nauwkeurig tijdwaarneming eigenlijk is: Quest besteedde daar vandaag aandacht aan.

17.28 uur - Jubelende reacties op Twitter
De overwinning van drie Nederlanders tijdens de 500 meter schaatsen maakt heel wat enthousiasme los op Twitter (hoe kan het ook anders).

17.07 uur - Michel Mulder pakt goud
Daarmee staan er maar liefst drie Nederlanders op het podium. Michel Mulder staat op het hoogste blok, Smeekens krijgt zilver en Ronald Mulder brons.

Een betere uitslag hadden we ons niet kunnen wensen.

'Onwaarschijnlijk', stamelde Mulder na afloop voor de NOS-camera. 'Ik zag Jan over de finish komen en wist eigenlijk niet meer zo goed wat hij moest rijden. Het was een déjà vu aan Heerenveen, toen verloor ik de wereldtitel op één honderdste. En nu heb ik 'm.'

17.04 - Michel Mulder noteert 34,71
En staat daarmee op de eerste plaats. Nu Smeekens nog!

Michel Mulder bekijkt zijn score na de tweede ronde op de 500 meter. Beeld reuters
Michel Mulder bekijkt zijn score na de tweede ronde op de 500 meter.Beeld reuters

16.58 uur - Ronald Mulder rijdt 34,49
Hij maakt daarmee kans op een podiumplek!

undefined

16.54 uur - Opgesloten in lift
Het zit bobber Johnny Quinn niet mee in Sotsji. Eerder zat hij hij opgesloten in zijn badkamer, nu ook nog in de lift.

16.50 uur - Een beetje flauw misschien, maar toch..

16.48 uur - Spanning stijgt
En ondertussen doet Ireen Wüst 'een bakkie'.

16.39 uur - Nuis moedigt ploeggenoten aan
Kjeld Nuis, een ploeggenoot van Ronald Mulder en Jan Smeekens, moedigt op de redactie van RTL Boulevard de Nederlanders op de 500 meter aan. Nuis is een van de belangrijkste thuisblijvers deze Spelen. Hij schuift in Boulevard aan als schaatsdeskundige.

Kjeld behoort al een aantal jaar tot de absolute wereldtop op de 1000 en 1500 meter. In 2012 en 2013 won hij op beide afstanden verschillende medailles.

16.23 uur - Voor alle curling-liefhebbers
Je zou het met de spannende 500 meter bijna vergeten, maar ondertussen is ook curling begonnen. Aangezien we maar één sport tegelijkertijd kunnen coveren, richten we ons op het schaatsen. Maar mocht u meer interesse hebben in curling, lees dan onderstaande artikel. Of ga naar deze site.

16.16 uur - Groothuis valt
Voor Stefan Groothuis is de 500 meter bij de Olympische Spelen op een teleurstelling uitgelopen. De schaatser kwam bij de start van zijn tweede race met de punt van zijn linkerschaats in het ijs, viel op zijn knieën en kon daardoor een goede tijd vergeten.

De valpartij was geen heel groot drama voor de Nederlandse schaatser. Groothuis eindigde op de eerste 500 meter als 24e en deed vooral mee op deze afstand om zich voor te bereiden op de 1000 en 1500 meter, die later deze week in Sotsji worden verreden.

Het is niet de eerste keer dat Groothuis bij een groot toernooi kort na de start struikelt. In januari 2009 was hij bij het WK sprint kanshebber op de eindzege. Toen, in Moskou, ging het ook na een paar meter al mis en maakte Groothuis dezelfde fout als vandaag.

Stefan Groothuis tijdens de eerste ronde. Beeld anp
Stefan Groothuis tijdens de eerste ronde.Beeld anp

16.00 uur - Tweede ronde begonnen
Nu maar hopen dat Smeekens aan kop blijft.

Stefan Groothuis (die een teleurstellende eerste ronde reed) is de eerste Nederlander die de baan op gaat. Hij rijdt in de negende rit tegen Muncef Ouardi.

15.55 uur - Loting
Door loting is inmiddels bekend geworden wie tegen wie strijdt in de tweede ronde van de 500 meter. Jan Smeekens (nu aan kop) neemt het in de laatste rit op tegen de Japanner Keiichiro Nagashima. Eerst kunnen we kijken naar Ronald Mulder, die in rit 17 in actie komt tegen de Pool Artur Was. Broer Michel duelleet in de voorlaatste rit tegen de Koreaanse Mo Tae-bum.

15.36 uur - Ondertussen in Sotsji..

15.30 uur - Laatste binnenbocht
Zometeen rijden de Mulders en Smeekens een laatste binnenbocht. Dat is lastig, want er komt - bij snelheden van rond de 60 kilometer per uur - heel veel druk op het lichaam. Veel schaatsers hebben moeite die bocht te houden.

'De druk is vergelijkbaar met het rijden in een auto', legt sportredacteur (en oud-schaatsster) Lisette van der Geest uit. 'Als je alleen maar rechtdoor gaat, dan kun je prima in dezelfde snelheid blijven rijden. Maar als je een bocht rijdt, dan schakel je terug. Zo is dat ook met schaatsen: als je met 60 kilometer per uur door een bocht gaat, dan moet je die druk kunnen houden. Je 'slaat' namelijk een soort van af. Overigens versnel je juist in een goede bocht, omdat er een soort katapult-effect optreedt.'

15.16 uur - Ronald Mulder rijdt 34,96
De zesde tijd.

Over 40 minuten de beslissende ronde!

null Beeld ap
Beeld ap

15.11 uur - Michel Mulder zet tijd neer van 34,63.
Daarmee staat hij nu op de tweede plaats. Zijn broer Ronald gaat nu rijden.

15.10 uur - Val brengt voorbereiding in de war
De val van Daniel Greig is vervelend voor de volgende die van start gaat. Er moet namelijk een pauze worden ingelast en dat is niet prettig als je precies hebt uitgerekend welke tijd je moet starten. De voorbereiding luistert nauw.

Overigens is Greig een goede vriend van Michel Mulder

Daniel Greig valt. Beeld afp
Daniel Greig valt.Beeld afp

14.58 uur - Jan Smeekens rijdt baanrecord
Met een tijd van 34,59. Zijn eerdere record was 34,80.

undefined

14.52 uur - Tatoeage
De olympisch kampioen 1500m shorttrack (Hamelin) heeft een tatoeage laten zetten. Zie hieronder het resultaat.

14.47 uur - Te veel bier gedronken?
Gisteren werd koning Willem-Alexander tijdens zijn ontmoeting met president Poetin in het Holland Heineken House met een glas bier in zijn hand aangetroffen. Vandaag viel hij tijdens de rit van Stefan Groothuis in slaap. Mogelijk is er een verband?

Overigens is de dweilpauze voorbij en zijn we weer begonnen!

14.41 uur - Stefan Groothuis in actie

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

14.33 uur - Zo weer verder, nu even dweilpauze

14.31 uur - #OS2014 8,7 miljoen keer gebruikt
Tijdens het eerste weekend van de Spelen hebben twitteraars zich suf getwitterd, zo blijkt uit cijfers die Twitter heeft vrijgegeven. Aan het einde van de openingsceremonie werden 10120 tweet per minuut verstuurd. Sinds de start van de Spelen is de hashtag #OS2014 8,7 miljoen keer gebruikt. #Sochi2014 werd in 1,5 miljoen tweets gebruikt.

Nederland staat op een vierde plaats met betrekking tot verstuurd aantal tweets over #OS2014 per miljoen inwoners. De top 3 bestaat uit Japan, Rusland en Canada. Zaterdag werden meer dan 27.000 tweets verstuurd waarin Sven Kramer werd genoemd, zondag waren er meer dan 20.000 tweets over Ireen Wüst.

14.27 uur - Stefan Groothuis stelt teleur
Groothuis rijdt zijn eerste 500 meter in 35.42. Daarmee staat hij (nadat er 9 van de 20 ritten zijn gereden) op de 7e plaats. Een teleurstellend resultaat.

De Pool Artur Was neemt tot nu toe de leiding. Hij reed de rit in 35.01.

14.21 uur - Koning in slaap gevallen?
Niet iedereen vindt de 500 meter schaatsen even spannend. Koning Willem-Alexander is tijdens de rit van Stefan Groothuis in slaap gevallen (of lijkt dat maar zo?). En Máxima heeft vooral oog voor haar telefoon.

14.17 uur - 'Supporters redden zich prima in Sotsji'
Geruststellend bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken na een inventarisatie van de eerste dagen: de Nederlandse supporters die de Winterspelen in Sotsji bijwonen, redden zich over het algemeen prima.

De consulaire balie in het Holland Heineken House in Sotsji heeft tot dusver niet hoeven te bemiddelen bij ingrijpende kwesties. In acht gevallen moest een vervangende immigratiekaart worden geregeld, het bewijs van binnenkomst in Rusland. Verder werd het verlies van een paspoort en van een creditcard gemeld.

Jan Blokhuijsen werd gisteren gehuldigd in het Holland Heineken House. Beeld anp
Jan Blokhuijsen werd gisteren gehuldigd in het Holland Heineken House.Beeld anp

14.05 - Nog even op een rijtje
Aan de 500 meter bij de mannen doen vier Nederlanders mee. Stefan Groothuis is de eerste die aan de bak moet. Daarna volgt Jan Smeekens. Wereldkampioen Michel Mulder (de grote favoriet) neemt het in de voorlaatste rit op tegen de Japanner Keiichiro Nagashima. Tot slot is het de beurt aan zijn tweelingbroer Ronald Mulder die in de twintigste en laatste rit duelleert tegen de Rus Aritom Koeznetsov.

undefined

14.01 - Startschot gelost
De 500 meter schaatsen voor de mannen is begonnen!

13.54 uur - Shorttracksters balen van penalty
De Nederlandse shorttracksters verlieten vandaag ontgoocheld het Iceberg Skating Palace van Sotsji nadat ze door een 'penalty' in de halve finales van de aflossing zelfs een ticket voor de olympische B-finale misliepen.

'In onze ogen kwamen de Italiaansen ons niet op de juiste manier voorbij, het was geen fout van ons', zei Yara van Kerkhof, de jongste van de twee shorttrackstrers na afloop. Haar oudere zus vocht tegen haar tranen. Waar gehoopt was op een finale bij haar laatste olympische optreden, werd het een straf en geen klassering. 'Het is niet te bevatten', zei ze.

Sanne van Kerkhof trainde ondanks zware rugproblemen al vier jaar voor dit onderdeel. Individuele races kon ze hierdoor niet rijden, ze zette alles op de aflossing. Ze had vooraf al aangegeven na deze Spelen te stoppen, ook in verband met rugproblemen.

De zusjes Yara en Sanne van Kerkhof. Beeld anp
De zusjes Yara en Sanne van Kerkhof.Beeld anp

13.34 uur - Nieuwe kansen op schaatsmedailles
Nederland maakt zich op voor de 500 meter. Is Michel Mulder de eerste Nederlander die op het koningsnummer goud pakt? Om 14.00 uur is het zo ver.

Nog nooit won een Nederlander de 500 meter. Maar vandaag brengt het drie kandidaten voor goud in de strijd: de broers Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens. De tweeling was dit seizoen het snelst op een laaglandbaan: Michel 34.31 om 34.59 Ronald.

Michel Mulder (R) en zijn broer Ronald. Beeld anp
Michel Mulder (R) en zijn broer Ronald.Beeld anp

13.21 uur - Knegt vijfde in troostfinale
Shorttracker Sjinkie Knegt is als vijfde geëindigd in de B-finale van de 1500 meter. De Fries was onfortuinlijk, want hij werd onderuit gereden door de Zuid-Koreaan Park Se Yeong. De wedstrijdjury diskwalificeerde Park, maar voor Knegt was een eervolle klassering niet meer mogelijk.

Knegt plaatste zich voor de halve finales, maar slaagde er niet in de A-finale te bereiken. Zijn derde positie betekende dat hij wel mocht starten in de troostfinale.

De Canadees Charles Hamelin heeft het eerste shorttrackgoud opgehaald. Hij won in het met 12.000 toeschouwers gevulde Iceberg Skating Palace de finale van de 1500 meter. De Chinees Han Tianyu greep het zilver, de Russische publiekslieveling Victor An pakte de bronzen medaille.

13.07 uur - Spelen Oslo stuk goedkoper
Oslo garandeert in 2022 'fascinerende, maar vooral relatief goedkope' Winterspelen. Officials lieten vandaag in Sotsji weten dat de Noorse hoofdstad voor ongeveer 3,7 miljard euro het sportevenement kan organiseren. Dat is tien keer zo goedkoop als de Spelen die nu bezig zijn.

'Oslo is een goede en veilige plek waar iedereen weet dat de Spelen er een succes zullen zijn en dat zal het imago van de olympische beweging ten goede komen', zei Gerhard Heiberg, een Noors lid van het Internationaal Olympisch Comité die het bid van Oslo presenteerde.

null Beeld ap
Beeld ap

12.53 uur Shorttracksters missen finale
De Nederlandse shorttracksters zijn er niet in geslaagd de finale te bereiken op de aflossing. Jorien ter Mors, Yara en Sanne van Kerkhof en Lara van Ruijven eindigden in hun halve finale met een straf na een botsing met de Italiaansen. Daarbij ging Sanne van Kerkhof onderuit. In Vancouver was de Nederlandse ploeg nog vierde.

Jorien ter Mors (L) op haar rit tijdens de series van de 500 meter in het Iceberg stadion. Beeld anp
Jorien ter Mors (L) op haar rit tijdens de series van de 500 meter in het Iceberg stadion.Beeld anp

12.53 uur - IOC-verbod rouwbanden
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag in herinnering gebracht dat deelnemers aan de Winterspelen geen rouwbanden mogen dragen. Zaterdag hielden de Noorse skiloopsters zich niet aan dit voorschrift tijdens de skiatlon.

'We hebben hierover een brief gestuurd naar het Noors Olympisch Comité. Het dossier is gesloten', verklaarde IOC-woordvoerder Mark Adams. 'Wat wij zeggen, is dat de competities niet ideaal zijn om overledenen te herdenken.'

Astrid Jacobsen. Beeld afp
Astrid Jacobsen.Beeld afp

12.32 uur - Vrijwilligers moeten lege tribunes vullen
Het Internationaal Olympisch Comité baalt van de vele lege tribunes bij de wedstrijden op de Spelen. 'We zijn daar voor gewaarschuwd', zegt marketingchef Gerhard Heiberg van het IOC. 'Er zijn niet voldoende toeschouwers. De stadions zijn niet vol, we missen een beetje enthousiasme. De organisatoren moeten er nu voor zorgen dat de stadions vol komen.'

Volgens Heiberg hebben de Russen toegezegd dat ze aan de situatie gaan werken. Zo zouden vrijwilligers inmiddels gratis kaartjes krijgen voor wedstrijden die nog niet zijn uitverkocht.

Een lege tribune gisteren in Sotsji. Beeld reuters
Een lege tribune gisteren in Sotsji.Beeld reuters

12.11 uur - Kerstholt en Knegt uitgeschakeld
Shorttrackers Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt zijn er niet in geslaagd de finale te bereiken op de openingsafstand, de 1500 meter.

Kerstholt eindigde in zijn halve finale als zesde, slechts de eerste twee plaatsten zich voor de eindstrijd. Knegt eindigde als derde, hij mag wel terugkomen voor de B-finale om de plaatsen 5 tot en met 8.

Sjinkie Knegt op de 1000 meter series in het Iceberg stadion tijdens de Olympische Winterspelen. Beeld anp
Sjinkie Knegt op de 1000 meter series in het Iceberg stadion tijdens de Olympische Winterspelen.Beeld anp
Shorttracker Niels Kerstholt (L). Beeld reuters
Shorttracker Niels Kerstholt (L).Beeld reuters

12.03 uur - Opvangcentra voor zwerfhonden
Als reactie op het afmaken van zwerfhonden in Sotsji, hebben lokale overheden en particuliere groepen geïmproviseerde opvangcentra gemaakt. Op deze manier proberen ze op het laatste moment nog zo veel mogelijk zwerfhonden te redden van de ongediertebestrijding. Tot nog toe zijn zo'n 80 honden naar een opvangcentrum gebracht dat is gefinancierd door een steenrijke zakenman.

Een repetitie van de openingsceremonie werd vorige week verstoord door een zwerfhond. 'Een hond rende het Fisjt Stadion (Olympisch stadion, red.) binnen en wij hebben hem weggehaald', zei Basja Services, een bedrijf dat zegt te zijn ingehuurd voor de taak. 'Stel je voor dat zoiets tijdens de echte openingsceremonie gebeurt; God verhoede. Het zou een schande voor het hele land zijn.'

Het stadsbestuur van Sotsji beloofde vorig jaar nog asielen te bouwen voor de zwerfhonden. Er lijkt echter weinig terecht te zijn gekomen van de plannen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

11.42 uur - Lekkende badkuipen en niet goed afgekitte badkamers
Er gebeuren vreemde dingen op de toiletten en badkamers in Sotsji, constateert sportredacteur John Volkers in zijn blog. 'Zoiets als het plafond in de badkamer van collega Mark van Driel had ik nog nooit gezien.'

'Het witgekalkte plafond lijkt als het ware uit te zakken, in een soort van elastische kuil. Er hangt een bel water, ongeveer een kubieke meter, in een uitstulping die doet denken aan het Stedelijk Museum in Amsterdam.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

11.39 uur - Ter Mors naar kwartfinales 500 meter
Shorttrackster Jorien ter Mors heeft zich gekwalificeerd voor de kwartfinales op de 500 meter. De Enschedese die ook op de langebaan uitkomt, won haar heat. Ter Mors, die vandaag ook nog de halve finale op de aflossing rijdt, vervolgt het toernooi op de kortste afstand donderdag.

11.28 uur - Shorttrackster Van Ruijven klaar op 500 meter
Shorttrackster Lara van Ruijven is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken op de 500 meter. Van Ruijven finishte als derde in haar sterk bezette heat, alleen de eerste twee mogen donderdag terugkomen. Van Ruijven komt mogelijk later op de dag nog in actie op de aflossing.

V.l.n.r.: De Nederlandse shorttracksters Jorien ter Mors, Sanne van Kerkhof, Yara van Kerkhof en Lara Ruijven. Beeld afp
V.l.n.r.: De Nederlandse shorttracksters Jorien ter Mors, Sanne van Kerkhof, Yara van Kerkhof en Lara Ruijven.Beeld afp

11.10 uur - Ook Kerstholt naar halve finales
Shorttracker Niels Kerstholt heeft zich gekwalificeerd voor de halve finales van de 1500 meter. Kerstholt werd eerste in zijn heat. Eerder plaatste Sjinkie Knegt zich ook al, wel met enige moeite.

De drie halve finales zijn iets na 12 uur Nederlandse tijd, de beste twee daarin plaatsen zich voor de finale.

Shorttracker Niels Kerstholt. Beeld anp
Shorttracker Niels Kerstholt.Beeld anp

10.50 uur - Knegt op het nippertje door
Sjinkie Knegt is in het olympisch shorttracktoernooi aan vroegtijdige uitschakeling ontsnapt. De Fries finishte op de 1500 meter in de eerste heat als vierde, maar zag vervolgens dat de voor hem geëindigde Japanner Yuzo Takamido gediskwalificeerd werd. Alleen de eerste drie plaatsen zich voor de halve finales die iets na twaalven (Nederlandse tijd) worden verreden. Later komt Niels Kerstholt nog in actie.

Sjinkie Knegt tijdens de training in het Iceberg stadion. Beeld anp
Sjinkie Knegt tijdens de training in het Iceberg stadion.Beeld anp

10.39 uur - Olympisch shorttracktoernooi begint
De grote vraag is: zal de succesvolle Nederlandse schaatsploeg de aandacht moeten delen met de shorttrackers? In potentie zit de ploeg van bondscoach Jeroen Otter vol kanshebbers. Maar bij shorttrack zit een ongeluk in een klein hoekje. De eerste finale begint zo en is de 1.500 meter mannen. De vrouwen komen in actie bij de voorrondes 500 meter en aflossing.

Voor Otter is er toch vooral op de zogenoemde relay eer te behalen. 'Vier rijders moeten op het juiste moment in vorm zijn, moeten gezamenlijk hun kwaliteiten tonen als er om gevraagd wordt. Dat is anders dan het begeleiden van een individueel talent. Als die iets presteert, wat heb je dan als coach en staf eigenlijk betekend?'

Sjinkie Knegt. Beeld reuters
Sjinkie Knegt.Beeld reuters

10.24 uur - Ireen Wüst op voorpagina International New York Times

Ireen Wüst heeft gisteren de derde olympische titel uit haar loopbaan behaald. De Nederlandse schaatsster won in Sotsji goud op de 3 kilometer. Wüst had voor haar race iets meer dan 4 minuten nodig: 4.00,34. Beeld .
Ireen Wüst heeft gisteren de derde olympische titel uit haar loopbaan behaald. De Nederlandse schaatsster won in Sotsji goud op de 3 kilometer. Wüst had voor haar race iets meer dan 4 minuten nodig: 4.00,34.Beeld .

10.17 uur - Wodka met Poetin
De Russische president Vladimir Poetin was gisteravond op bezoek bij het Holland Heineken House en dronk daar een biertje met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Even later ging Poetin ook op bezoek bij het Oostenrijkse 'Holland House'. Hij vond het zo gezellig dat hij een glaasje wodka meedronk en een toespraak hield. Ook feliciteerde hij skiër Matthias Mayer met zijn gouden medaille.

De Russische president Vladimir Poetin gisteren met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Holland Heineken House. Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin gisteren met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Holland Heineken House.Beeld ap

10.09 uur - Kramer heeft last van herrie
Sven Kramer slaapt vanaf vandaag in een andere kamer in het olympisch dorp. De schaatser ligt aan de straatkant en heeft te veel last van al het lawaai. Kramer ruilt daarom van kamer met zijn coach Gerard Kemkers, die aan de andere kant van het gebouw ligt.

Kramer kende een slechte aanloop naar de 5 kilometer, die hij afgelopen zaterdag won. De avond daarvoor vond de openingsceremonie plaats. Kramer kon door al die herrie niet slapen. Bovendien rijden de bussen tijdens de Olympische Spelen af en aan, ook midden in de nacht.

Sven Kramer vanochtend tijdens de training. Beeld anp
Sven Kramer vanochtend tijdens de training.Beeld anp

09.56 uur - Graf geeft zich bloot
De Russische schaatsster Olga Graf vergat gisteren even dat ze niets onder haar schaatspak aan had, blijkt uit deze video. Vervolgens trekt ze geschrokken haar pak weer snel dicht.

Graf pakte gisteren de eerste Russische medaille van de Spelen met brons op de 3000 meter.

Olga Graf gisteren. Beeld reuters
Olga Graf gisteren.Beeld reuters

09.43 uur - Kramer zegt mogelijk 1500 meter af
Sven Kramer doet zaterdag mogelijk niet mee aan de 1500 meter. Dat vertelde de schaatser zojuist na afloop van de ochtendtraining. 'De 10 kilometer is het belangrijkste voor mij', aldus Kramer. 'Die afstand wil ik winnen. Ik twijfel daarom steeds meer of ik de 1500 meter wel moet rijden.'

Sven Kramer. Beeld getty
Sven Kramer.Beeld getty

09.35 uur - Kunstschaatsster wordt meme
De Amerikaanse kunstschaatsster Ashley Wagner is uitgegroeid tot een olympische meme op het internet. Haar verontwaardigde gezichtsuitdrukking, nadat de kunstschaatsster haar teleurstellende score te horen kreeg, verovert in allerlei afbeeldingen het internet.

Meer is te zien op de Tumblr Ashley is *not* impressed.

Ashley Wagner zaterdag, voordat haar foto het internet over ging. Beeld reuters
Ashley Wagner zaterdag, voordat haar foto het internet over ging.Beeld reuters

09.06 uur - Usain Bolt of Michel Mulder?
Wie is er sneller: Usain Bolt of Michel Mulder? Dankzij datasystemen is een voorstelling te maken van een race tussen Bolt en Mulder. Bolts wereldrecord op de 100 meter in Berlijn is in 2009 vastgelegd door Duitse onderzoekers. De beste 500 meter van Michel Mulder, het laaglandwereldrecord van 34,31, werd in december geregistreerd in Thialf. Zijn 100 meter ging in 9,59.

Voor Bolt zou de race ongewoon verlopen. Hij staat bekend als een trage starter die zijn achterstand op zijn rappe concurrenten ongeveer halverwege omzet in een voorsprong. Tegen Mulder zou dat precies omgekeerd zijn. Bolt zou bij de start wegrennen van de schaatser, maar hij zou diens hete adem in de slotfase in zijn nek voelen.

Lees het hele verhaal hier

Usain Bolt. Beeld ap
Usain Bolt.Beeld ap
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

08.47 uur - Pechstein viel flauw
De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft vorige week even het bewustzijn verloren in een ziekenhuis in Sotsji. Ze wilde haar bloedwaarden laten controleren. Dat lukte niet omdat ze zich plotseling niet goed en duizelig voelde.

De vijfvoudig olympisch kampioen viel vervolgens flauw in de armen van haar partner Matthias Grose. 'Ik weet niet of ik daarom geen medaille heb gewonnen', vertelde Pechstein. 'Ik wil het in ieder geval niet als excuus gebruiken.'

Claudia Pechstein. Beeld epa
Claudia Pechstein.Beeld epa

08.35 uur - Blokhuijsen blijft toch in Sotsji
Jan Blokhuijsen vliegt toch niet terug naar Nederland. De winnaar van de zilveren medaille op de 5 kilometer bij de Olympische Spelen kiest ervoor zich in Sotsji verder voor te bereiden op de ploegachtervolging.

De ploegachtervolging staat pas aan het einde van de Olympische Spelen op het programma. Blokhuijsen wilde graag weg uit de hectiek van de Spelen en tot en met zondag in Heerenveen trainen. De schaatser komt daar nu op terug.

(VLNR) Zilveren medaille-winnaar Jan Blokhuijsen, gouden medaille-winnaar Sven Kramer en de bronzen medaille-winnaar Jorrit Bergsma op Medal Plaza voor hun rit op de 5000 meter tijdens de Olympische Winterspelen. Beeld anp
(VLNR) Zilveren medaille-winnaar Jan Blokhuijsen, gouden medaille-winnaar Sven Kramer en de bronzen medaille-winnaar Jorrit Bergsma op Medal Plaza voor hun rit op de 5000 meter tijdens de Olympische Winterspelen.Beeld anp
Jan Blokhuijsen tijdens de huldiging in het Holland Heineken House. Beeld anp
Jan Blokhuijsen tijdens de huldiging in het Holland Heineken House.Beeld anp

08.31 uur - Goede kijkcijfers Winterspelen
Bijna 3,8 miljoen mensen hebben gisteren schaatsster Ireen Wüst een gouden medaille zien binnenhalen. Daarmee was de 3000 meter dames het best bekeken programma van de dag.

Gisteren stonden maar liefst zes sportprogramma's bovenaan de kijkcijferlijst van de Stichting KijkOnderzoek. Ook de huldiging van de drie Nederlandse mannen die zaterdag goud, zilver en brons haalden op de 5000 meter, deed het goed met bijna 3,5 miljoen kijkers. Het kunstrijden vrije kür dames trok 2,9 miljoen liefhebbers.

Ireen Wüst gisteren. Beeld anp
Ireen Wüst gisteren.Beeld anp

08.22 uur - Hinderende Sundby
De internationale skibond FIS beslist vanmiddag of de Noorse Johnsrud Sundby zijn bronzen medaille op de skiatlon mag houden. De langlaufer eindigde gisteren als derde in de wedstrijd over 15 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 15 kilometer in de vrije stijl.

Maar de Russische deelnemers protesteerden na afloop van de race tegen die klassering. Sundby zou de Rus Maxim Vilegzjanin tijdens de eindsprint hebben gehinderd.

De Noorse Johnsrud Sundby met zijn bronzen medaille. Beeld ap
De Noorse Johnsrud Sundby met zijn bronzen medaille.Beeld ap

08.06 uur - Corendon-baas urineert tegen woning Poetin
Corendon-baas Atilay Uslu is afgelopen weekend aangehouden in Sotsji, omdat hij had geürineerd tegen het hek van een woning van Vladimir Poetin. Daarover schrijft De Telegraaf vandaag.

Uslu had met een vriend in het Holland Heineken House de medailles van de schaatsers gevierd. Rond twee uur 's nachts kon hij zijn plas niet langer ophouden. 'Op zoek naar een eettentje moest ik zo vreselijk nodig dat ik het niet meer op kon houden. Omdat ik nergens een wc kon vinden, liep ik een stukje van de weg naar een hoog hek. Daar heb ik toen even snel tegenaan geplast, aldus de reisbaas.

Uslu mocht na een uur zijn weg weer vervolgen. Van de 3.000 euro die hij op zak had om schaatskaarten te kopen voor klanten, bleek 1.000 euro te zijn verdwenen. Corendon is de hoofdsponsor van de schaatsploeg van Jan Blokhuijsen.

De oprichter en eigenaar van Corendon, Atilay Uslu. Beeld anp
De oprichter en eigenaar van Corendon, Atilay Uslu.Beeld anp

07.34 uur - Poetin in het HHH
De Russische president Vladimir Poetin was gisteren even in het Holland Heineken House. Onder zware veiligheidsmaatregelen dronk hij onder meer bier met koning Willem-Alexander en koningin Máxima en feliciteerde hij olympisch kampioene Ireen Wüst. 'Hij feliciteerde me uiteraard en vroeg of alles naar wens is in Rusland', vertelde de schaatsster. 'Ik heb hem gefeliciteerd met Olga Graf, die brons pakte voor Rusland. Hij was blij me te zien. En toen moest hij eigenlijk al weer weg.'

De in het rood gehulde Poetin stapte goedgemutst weer in zijn auto. 'Het was fantastisch. Goede mensen en goede resultaten', zei de Rus in de microfoon van RTL Boulevard over zijn bezoekje aan het Holland House. 'Het was een goed feestje.'

Bekijk hier de fotoreeks van het bezoek van Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin met koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren in het Holland House. Beeld epa
De Russische president Vladimir Poetin met koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren in het Holland House.Beeld epa

07.13 uur - 500ste olympische medaille
Vandaag staat op de 500 meter de 500ste olympische medaille in het totale langebaanschaatsen op het spel, schrijft Alex Dumas. Na de 3 kilometer van de vrouwen staat de teller op 397. Nederland heeft er daarvan 86 in bezit, in totalen deed geen land het beter. Met het goud van Kramer en Wüst kwam Nederland in gouden medailles op gelijke hoogte met Amerika, dat eveneens 29 olympische titels verzamelde.

Michel Mulder tijdens de training in de Adler Arena. Beeld anp
Michel Mulder tijdens de training in de Adler Arena.Beeld anp

07.05 uur - Mulder favoriet
'Wonderlijk genoeg heeft Nederland plotseling drie Nederlandse schaatsers die vandaag zomaar olympisch kampioen kunnen worden', schrijft Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, vandaag in haar vooruitblik op de Winterspelen. 'Daarbij moet wel gezegd worden dat Michel Mulder wat favorietenrol betreft wel iets boven de rest staat.'

'Michel werd een maand geleden wereldkampioen sprint, voor het tweede achtervolgende jaar. En hij heeft de snelste tijd staan op een laaglandbaan dit seizoen: 34,31. Voor broer Ronald: 34,59. Michel was vorige week ook razendsnel bij de trainingswedstrijd in Sotsji. Hij bleef als enige onder de 35 seconden.'

Lees hier de hele vooruitblik

null Beeld anp
Beeld anp

07.00 uur - Eerste dag shorttrack
De 500 meter, met ook nog Stefan Groothuis, wordt vandaag twee keer verreden. Het programma begint om 14.00 uur Nederlandse tijd. In Rusland is het dan 17.00 uur.

Op de eerste dag van het olympisch shorttracktoernooi is de 1500 meter bij de mannen het medailleonderdeel. Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt zullen trachten de eerste olympische medaille ooit voor Nederland in de wacht te slepen. Met Koreaanse concurrenten en de Canadese topper Charles Hamelin wordt dat een loodzware klus.

Tussendoor rijden de vrouwen hun heats op de 500 meter en jagen Jorien ter Mors, Sanne en Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven of Rianne de Vries op een finaleplaats op de aflossing. De shorttrackers beginnen om 10.45 uur (Nederlandse tijd), de finale 1500 meter wordt om 13.11 uur verreden, eveneens Nederlandse tijd.

Ireen Wüst wordt gehuldigd in het Holland Heineken House. Wust won de gouden medaille op de 3000 meter op de Olympische Winterspelen. Beeld anp
Ireen Wüst wordt gehuldigd in het Holland Heineken House. Wust won de gouden medaille op de 3000 meter op de Olympische Winterspelen.Beeld anp
Vladimir Poetin heeft zondagavond een bezoek gebracht aan het Holland Heineken House. Beeld anp
Vladimir Poetin heeft zondagavond een bezoek gebracht aan het Holland Heineken House.Beeld anp
Meer over