Live

Teruglezen - Pro-Russische troepen veroveren Oekraïense legerwagens

Zes Oekraïense tanks ingenomen door de pro-Russische strijdkrachten arriveerden vanochtend in de oostelijke stad Slavjansk. In het nabijgelegen Donetsk overmeesterden separatisten het stadhuis. Gisteren waren het nog de Oekraïense troepen die toesloegen. Bij een aanval op het vliegveld in Kramatorsk vielen vier doden en twee gewonden. De NAVO stuurt binnen enkele dagen meer troepen naar Oost-Europa, zo heeft Rasmussen vandaag bekend gemaakt.

Een Oekraïense colonne soldaten heeft in Slavjansk wapens afgestaan aan pro-Russische groepen, zo meldt het AFP. Op deze foto: gewapende mannen in Slavjansk. Beeld anp
Een Oekraïense colonne soldaten heeft in Slavjansk wapens afgestaan aan pro-Russische groepen, zo meldt het AFP. Op deze foto: gewapende mannen in Slavjansk.Beeld anp

De belangrijkste gebeurtenissen in Oekraïne van vandaag op een rij:

- De zes Oekraïense pantserwagens die pro-Russische troepen in hun bezit hebben zijn volgens het Oekraïense Ministerie van Defensie in beslag genomen door de pro-Russische troepen. Eerder werd verondersteld dat de Oekraïense militairen waren overgelopen. Enkele Oekraïense soldaten klaagden tegenover journalisten van Der Spiegel over slechte omstandigheden en gebrek aan voedsel.

- Oekraïense soldaten in Slavjansk gaven zich over aan de pro-Russische troepen en leverden hun wapens in. De sfeer in de stad bleef rustig en haast gemoedelijk. Lokale inwoners poseerden met pro-Russische groepen voor een foto en de troepen kregen zelfs applaus.

- De NAVO maakte bekend dat het meer troepen gaat leveren aan Oekraïne. Binnen enkele dagen stuurt het meer vliegtuigen en schepen naar zijn oostelijke NAVO-lidstaten als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. Ook Nederland is bereid meer militaire middelen in te zetten voor de NAVO om oostelijke lidstaten van het bondgenootschap te beschermen. De VS kondigden daarentegen aan dat ze voorlopig geen militair materieel naar Oekraïene zouden sturen. De VS gaan Oekraïne steunen door onder meer kleding en medische benodigdheden te leveren.

- Separatisten overmeesterden het stadhuis in Donetsk, waar zij later een persconferentie hielden

Volkskrant.nl hield de hele dag een liveblog bij over de ontwikkelingen in Oekraïne. Lees dat hieronder nog eens terug.

De sfeer in Slavjansk bleef rustig en haast gemoedelijk. Lokale inwoners poseerden met pro-Russische groepen voor een foto en de troepen kregen zelfs applaus. Beeld anp
De sfeer in Slavjansk bleef rustig en haast gemoedelijk. Lokale inwoners poseerden met pro-Russische groepen voor een foto en de troepen kregen zelfs applaus.Beeld anp

VS werken aan hulppakket Oekraïne
De Verenigde Staten zijn bezig een hulppakket voor Oekraïne samen te stellen. De VS gaan onder meer kleding en medische benodigdheden leveren. Dit melden Amerikaanse politici.

De Amerikaanse regering is voorlopig niet van plan om militair materieel naar Oekraïne te sturen. De hulp is wel bedoeld om het Oekraïense leger te steunen in zijn poging de orde in het oosten van het land te herstellen. De politici wilden anoniem blijven, maar perschef van het Witte Huis Jay Carney deed wel enkele uitspraken over Amerikaanse steun aan Oekraïne.

'We beoordelen verzoeken en kijken naar manieren waarop we de Oekraïense regering kunnen steunen', zei Carney. 'Onze focus is om druk op Rusland uit te oefenen zodat het begrijpt dat de internationale gemeenschap verenigd is wat betreft steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.'

Critici van de regering vinden de toezeggingen te pover en zeggen dat Oekraïne juist wapens en munitie nodig heeft om zich te verdedigen. "We moeten ze in godsnaam op zijn minst lichte bewapening geven waarmee ze zich kunnen verdedigen", aldus de Republikeinse senator John McCain.

Volgens de Republikeinse senator John McCain heeft Oekraïne juist wapens en munitie nodig heeft om zich te verdedigen. 'We moeten ze in godsnaam op zijn minst lichte bewapening geven waarmee ze zich kunnen verdedigen'. Beeld afp
Volgens de Republikeinse senator John McCain heeft Oekraïne juist wapens en munitie nodig heeft om zich te verdedigen. 'We moeten ze in godsnaam op zijn minst lichte bewapening geven waarmee ze zich kunnen verdedigen'.Beeld afp

'VS steunen oorlog tegen volk Oekraïne'
Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan een oorlog tegen het Oekraïense volk te steunen. De VS doen dat door de militaire operatie van het Oekraïense leger in het oosten van het land te rechtvaardigen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De beschuldiging komt vlak voor het crisisoverleg tussen de VS, Rusland, Oekraïne en de EU, dat gepland staat voor morgen in Genève.

'Washington moet zich bewust zijn van de rampzalige gevolgen van zijn onverbiddelijke steun aan zijn protegés in Kiev', aldus Rusland. Volgens het Kremlin meten de VS met twee maten door de omverwerping van de regering in Kiev als volksopstand goed te praten, en de protesten in het oosten af te doen als terrorisme.

Volgens het Kremlin meten de VS met twee maten door de omverwerping van de regering in Kiev als volksopstand goed te praten, en de protesten in het oosten af te doen als terrorisme. Beeld anp
Volgens het Kremlin meten de VS met twee maten door de omverwerping van de regering in Kiev als volksopstand goed te praten, en de protesten in het oosten af te doen als terrorisme.Beeld anp

Russische propaganda
Rusland zou foto's uit Oekraïne manipuleren als propaganda, zoals hieronder op de foto is te zien.

Afschrikken
In een filmpje is te zien hoe een militair vliegtuig van de Kiev Junta de pro-Russische troepen in Kramatorsk probeert af te schrikken. De actie lijkt weinig resultaat te hebben.

Confrontatie Donetsk
In Donetsk is het uitgelopen op een confrontatie tussen het Oekraïense leger en Russische separatisten.

F-16's, fregat en mijnenjager voor NAVO-actie
Nederland is bereid extra militaire middelen in te zetten voor de NAVO om oostelijke lidstaten van het bondgenootschap te beschermen. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar.

De ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijven dit vandaag aan de Tweede Kamer. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de NAVO gebruik zal maken van het aanbod. Nederland is nu al met een tankvliegtuig betrokken bij de NAVO-operaties. Dat toestel tankt Awacs-radarvliegtuigen bij die boven Polen en Roemenië patrouilleren.

De ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schreven vandaag aan de Tweede Kamer dat ze bereid zijn extra militaire middelen in te zetten in Oost-Europa. Beeld anp
De ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schreven vandaag aan de Tweede Kamer dat ze bereid zijn extra militaire middelen in te zetten in Oost-Europa.Beeld anp

'Europa censureert Rusland'
Europeanen krijgen geen compleet beeld van de situatie in Rusland doordat de Europese Unie informatie censureert. Dat zegt een woordvoerder van Russische president Vladimir Poetin.

Volgens hem heeft Rusland een 'goed beargumenteerde reden' voor het optreden in Oekraïne, maar deze worden door Europa genegeerd.

Rusland heeft een goede reden om Oekraïne binnen te vallen, maar deze informatie zou door Europa genegeerd worden. Beeld anp
Rusland heeft een goede reden om Oekraïne binnen te vallen, maar deze informatie zou door Europa genegeerd worden.Beeld anp

'EU moet Transnistrië als staat erkennen'
De president van Transnistrië heeft de Europese Unie opgeroepen het land als onafhankelijke staat te herkennen om stabiliteit in Europa te behouden. Rusland werd eerder ook verzocht om Transnistrië als onafhankelijke staat te erkennen.

Transnistrië is een feitelijk onafhankelijk, maar internationaal niet erkend Oost-Europees ministaatje. Het heeft zich onafhankelijk verklaard van Moldavië. Een minderheid van de ruim half miljoen inwoners is van Russische afkomst.

Op de foto
In Slavjansk worden volop foto's genomen met de militante troepen.

Oekraïense soldaten dreigen met opblazen granaat
Op een filmpje van Russische media is te zien hoe enkele Oekraïense soldaten dreigen met het opblazen van een granaat in hun hand om te ontkomen aan pro-Russische groepen.

Kabinet overweegt militaire inzet oostgrens Europa
Het Nederlandse kabinet zal hoogstwaarschijnlijk snel militaire middelen inzetten aan de oostgrens van Europa om zo NAVO-bondgenoten te beschermen tegen Russische agressie. Het gaat mogelijk om F16-gevechtsvliegtuigen voor surveillancevluchten boven de Baltische Staten en om een marineschip in de Baltische of Zwarte Zee. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de Volkskrant. Lees hier meer.

Het gaat mogelijk om F16-gevechtsvliegtuigen die worden ingezet voor surveillancevluchten. Beeld ap
Het gaat mogelijk om F16-gevechtsvliegtuigen die worden ingezet voor surveillancevluchten.Beeld ap

Blokkade Kramatorsk
Vlakbij Kramatorsk is een blokkade ontstaan door pantservoertuigen van pro-Russische groepen.

'Oekraïense soldaten in Slavjansk geven zich over'
Enkele Oekraïense soldaten in Slavjansk zouden zich over hebben gegeven aan de pro-Russische troepen. Hun wapens zouden ze hebben moeten afstaan, zo meldt het AFP.

Putin Riot

NAVO ziet geen verandering bij het Oekraïens grensgebied
De NAVO ziet op dit moment geen opvallende veranderingen in de positie of grootte van het Russiche leger in het Oekraïens grensgebied. 'De grootte en houding van de Russische troepen langs de Oekraïense grens is niet wezenlijk veranderd sinds de laatste keer dat ik met de pers heb gesproken', zei generaal Philip Breedlove vandaag.

NAVO-functionarissen hebben eerder gezegd dat Rusland tot 40.000 troepen in de buurt van Oekraïne grens heeft gestationeerd.

De NAVO ziet op dit moment geen opvallende veranderingen in de positie of grootte van het Russiche leger in het Oekraïens grensgebied. Beeld reuters
De NAVO ziet op dit moment geen opvallende veranderingen in de positie of grootte van het Russiche leger in het Oekraïens grensgebied.Beeld reuters

Pro-Russische troepen namen de zes pantserwagens in beslag
Het Ministerie van Defensie in Oekraïne heeft zojuist bevestigt dat pro-Russische troepen verantwoordelijk zijn voor het innemen van de zes gepanserde voertuigen van Oekraïnse soldaten. Eerder werd gedacht dat de Oekraïense soldaten waren overgelopen naar Rusland. Volgens het ministerie kregen de pro-Russische troepen hulp van de Russische politie.

'Er ontstond een blokkade door een groep lokale burgers in Kramatorsk. Onder hen bevonden zich leden van een Russische terroristische groep', vertelt het ministerie in een verklaring. 'Door de blokkade kregen de extremisten toegang tot de voertuigen.'

De voertuigen bevinden zich nu in Slavjansk. Ze worden bewaakt door 'mensen in uniform die geen banden hebben met de Oekraïense troepen', aldus het Ministerie van Defensie.

Sovjettanks blijven bij Brandenburger Tor
Een regeringswoordvoerder liet vandaag weten dat de twee Sovjettanks bij de Brandeburger Tor in Berlijn gewoon blijven staan. Vanwege de Russische houding tegenover Oekraïne zamelden de kranten Bild en Berliner Zeitung handtekeningen in voor een petitie waarin het weghalen van twee T-34's uit de Tweede Wereldoorlog wordt verlangd. 'In een tijd waarin Russische tanks het vrije, democratische Europa bedreigen, willen we geen Russische tanks bij de Brandenburger Tor', stellen de kranten.

De regeringswoordvoerder verwees naar een verdrag dat Duitsland en de toenmalige Sovjet-Unie in 1990 sloten. Daarin beloofde de Duitse regering het gedenkteken ter herinnering aan de gesneuvelde militairen in stand te houden. Rond de tanks liggen ongeveer 2500 Sovjetmilitairen begraven.

Sfeer in Slavjansk haast 'gemoedelijk'
De Russische gezinde soldaten die Slavjansk vanmiddag zijn binnengereden lijken niet veel weerstand te hebben ondervonden van het lokale volk. Burgers nemen foto's met de soldaten en de soldaten krijgen zelfs applaus.

Ondertussen in Kramatorsk..
Proberen Oekraïense troepen de omheining van het vliegveld dat gisteren werd aangevallen te herstellen.

Militaire opbouw NAVO
'Er zal binnen enkele dagen sprake zijn van een militaire opbouw op zee, in de lucht en op het land', zei secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen op een persconferentie.

Militaire vliegtuigen zullen naar verschillende punten in Oost-Europa gevlogen worden. Ook zullen er schepen geleverd worden aan de Oostzee en de oostelijke Mediterraanse Zee. Daarnaast zal militair personeel naar de regio gestuurd worden voor oefeningen en trainingen. De staat van paraatheid van de NAVO zal hiermee vergroot worden, aldus Rasmussen.

Zijn verklaring valt hieronder (zie tweet) te lezen.

NAVO levert meer troepen
De NAVO stuurt binnen enkele dagen vliegtuigen en schepen naar zijn oostelijke NAVO-lidstaten als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. Dat heeft NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen vandaag bekendgemaakt na overleg met de NAVO-bondgenoten in Brussel.

De oostelijke lidstaten, die aan Oekraïne en/of Rusland grenzen, maken zich zorgen over de Russische opstelling. Rasmussen wilde niets over het extra aantal vliegtuigen en schepen zeggen. Volgens hem gaat het om 'voldoende' materieel om de paraatheid van de NAVO te tonen. Hij sloot een verdere uitbreiding niet uit.

Oekraïne is geen lid van de NAVO.

Anders Fogh Rasmussen. Beeld ap
Anders Fogh Rasmussen.Beeld ap

Tweede colonne tanks tegengehouden
In Kramatorsk, waar gisteren een aanval op het vliegveld plaatsvond, houden inwoners voor de tweede keer vandaag een colonne Oekraïense tanks tegen. De militairen gaan een stevige discussie aan met de omstanders. Vooralsnog zonder resultaat.

Boze bewoners houden tanks tegen bij Kramatorsk. Beeld ap
Boze bewoners houden tanks tegen bij Kramatorsk.Beeld ap

'Vlag geeft gemakkelijker toegang'
De politicus Sergej Sobolev van de Oekraïense Vaderlandpartij (van presidentskandidaat Joelia Timosjenko) beweert dat Oekraïense troepen Russische vlaggen op hun voertuigen heben geplaatst zodat ze gemakkelijker toegang krijgen tot de gebieden die worden geblokkeerd door separatisten.

Filmpje
Beelden op YouTube laten zien dat sommige tanks met gewapende pro-Russische troepen wegtrekken uit Slavjansk. Het is niet duidelijk waar ze nu heen gaan.

Minister van Defensie op weg naar Kramatorsk
De Oekraïense minister van Defensie reist vandaag af naar Kramatorsk om de situatie rond de overgelopen troepen en geconfisqueerde tanks nader te verklaren. Dat heeft een regeringsbron gezegd.

'Niet op eigen mensen schieten'
Ten minste drie tanks die nu in handen zijn van pro-Russische troepen in Slavjansk waren eerder vandaag nog in het bezit van Oekraïense militairen in Kramatorsk. Dat hebben fotografen van Reuters gezegd.

Een van de soldaten die zich bij de separatisten heeft aangesloten zei tegen een fotograaf dat hij en de anderen deel uitmaakten van de Oekraïense paratroepen (de 25ste divisie uit Dnepropetrovsk). Hij is overgelopen omdat hij 'niet op zijn eigen mensen' wilde schieten, verklaarde hij.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Persconferentie stadhuis Donetsk
De pro-Russische gewapende troepen die het stadhuis in Donetsk vanochtend hebben overmeesterd, staan op het punt een persconferentie te geven. In het gebouw en op het dak zijn het nog altijd Oekraïense vlaggen die de dienst uitmaken.

Voor het stadhuis worden barricades opgeworpen.

Handige kaart
Mocht u het overzicht kwijt zijn wat betreft de ligging van plaatsen met moeilijke namen in het oosten van Oekraïne: deze kaart biedt een mooi overzicht.

Eerder maakte onze datavisualisator al deze kaart waarop de verschillende etniciteiten van Oekraïne zijn weergegeven.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Propaganda?
Terecht punt van journalist Maxim Eristavi, journalist voor onder meer Voice of the Capital (voorheen werkzaam voor Voice of Russia). De propagandaoorlog zou wel eens op volle toeren kunnen draaien rondom het conflict in Oekraïne. Mogelijk verspreidt Rusland bewust geruchten over Oekraïense militairen die zijn overgelopen naar de pro-Russische strijdkrachten.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie ontkent dat de tanks zijn overgenomen door pro-Russische troepen.

Het is lastig om na te gaan wat er daadwerkelijk ter plaatse gebeurt. Hiermee is niet gezegd dat het verhaal over de gedeserteerde militairen niet klopt, maar het commentaar van Eristavi moet wel in het achterhoofd gehouden worden.

Oekraïense generaal ontslagen
De Oekraïense interim-president Toertsjinov heeft de commandant van de interne strijdkrachten in Oekraïne, generaal Stephan Poltorak, ontslagen. Dat valt te lezen op de officiële site van de regering.

Opheldering over mogelijke inzet Nederlandse F16's
Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft in een brief opheldering gevraagd over het aanbod van Defensieminister Hennis-Plasschaert (zie update 7.27 uur in dit blog) om eventueel F16's in te zetten zodat Oost-Europese landen beschermd worden tegen de mogelijke Russische agressie. Dat maakt hij op Twitter bekend.

Filmpje
Op YouTube zijn beelden verschenen van gewapende pro-Russische troepen (overgelopen Oekraïense militairen) die vanochtend in Slavjansk zijn gearriveerd. Ondanks hun niet al te vriendelijke uitstraling (bivakmutsen, groene camouflagepakken, zware machinegeweren), worden ze enthousiast verwelkomd door inwoners.

Premier Oekraïne
De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek heeft Rusland ervan beschuldigd 'terrorisme naar Oekraïne te exporteren' door verdekte troepen in te zetten om gewapende separatisten te mobiliseren, Oekraïense troepen aan te vallen en staatsgebouwen te bezetten.

'De Russische regering moet zijn inlichtingentroepen onmiddellijk terughalen, de terroristen veroordelen en verzoeken dat ze de gebouwen verlaten', zei Jatsenjoek tijdens een regeringsbijeenkomst.

Arseni Jatsenjoek. Beeld ap
Arseni Jatsenjoek.Beeld ap

Interview overgelopen militairen
De Duitse krant Der Spiegel heeft enkele overgelopen Oekraïense militairen gesproken. 'We hebben al enige weken niets fatsoenlijks te eten gekregen', zegt een van hen. 'Kiev is ons vergeten. We hebben er genoeg van.'

De militairen bevestigen dat ze met zes tanks zijn overgestapt naar de pro-Russische troepen. Ze zijn tot de tanden bewapend, met machinegeweren en granaatwerpers. Op hun uniforms dragen de mannen nu zwarte en oranje linten van St. George - een symbool dat wordt geassocieerd met de pro-Russische betogingen in Oekraïne.

Overgelopen Oekraïense militairen. Beeld reuters
Overgelopen Oekraïense militairen.Beeld reuters

Separatisten overmeesteren stadhuis Donetsk
Gewapende pro-Russische separatisten hebben het stadhuis in Donetsk ingenomen. Dat heeft een woordvoerder van de lokale raad zojuist bekend gemaakt.

Donetsk. Beeld getty
Donetsk.Beeld getty

Zes militaire voertuigen arriveren in Slavjansk
Persbureau Reuters bevestigt dat zes militaire voertuigen met gewapende mannen (vermoedelijk Oekraïense soldaten die zijn overgelopen naar de Russische strijdkrachten) de oostelijke stad Slavjansk zijn binnengereden onder de Russische vlag. De voertuigen zijn voor het lokale overheidsgebouw gestopt dat bezet wordt gehouden door separatisten.

null Beeld afp
Beeld afp

'Oekraïense soldaten lopen over naar Russische strijdkrachten'
Het Duitse tv-station N24 meldt dat in Kramatorsk Oekraïense soldaten zijn overgelopen naar pro-Russische troepen.

Lokale journalisten schrijven op Twitter dat zes Oekraïense tanks onder de Russische vlag verder gaan.

Pantservoertuigen naar Slavjansk
Er is nu ook een kolonne pantservoertuigen met zwaar bewapende mannen op weg naar Slavjansk, bericht Alec Luhn. De voertuigen rijden onder de Russische vlag.

Slavjansk ligt even ten noorden van Kramatorsk (zie kaart hieronder).

Konvooi geblokkeerd
Een Oekraïens konvooi wordt in Kramatorsk aan beide zijden geblokkeerd. Dat meldt BBC-verslaggever James Reynolds, die ter plaatse is, op Twitter. Hij beschrijft de sfeer als 'onzeker'.

Een andere journalist ter plaatse, Alec Luhn, laat op Twitter weten dat in Kramatorsk op dit moment ook gewapende pro-Russische betogers op militaire voertuigen rondrijden. Ze zouden bivakmutsen dragen en de Oekraïense tanks omsingelen. Ook klinken er waarschuwingsschoten.

Reportage
Volkskrant-correspondent Olaf Koens volgde de Oekraïense militairen gisteren op hun tocht van Izjoem (net buiten de provinciegrens van de Donetskregio) naar de luchthaven van Kramatorsk. Een passage uit zijn reportage in de krant van vandaag:

Generaal Vasili Kroetov stapt naar voren. 'Dit is een grote militaire operatie, ik ben de aanvoerder. Ik heb van de president van Oekraïne de opdracht gekregen in dit gebied in te grijpen. Het is ongehoord, Rusland zaait terreur op Oekraïens grondgebied', legt hij uit. 'Dit is ons gebied, we laten ons niet door een buurland de les lezen, zeker niet bij ons thuis.' Kalm en gelaten legt de generaal uit dat het een moeilijke operatie zal worden. 'Die pro-Russische bandieten gebruiken vrouwen en kinderen als levend schild, Rusland speelt het smerig.'

Een half uur later vertrekt hij in een helikopter, samen met een stuk of veertig zwaarbewapende soldaten, richting de oude militaire luchthaven bij Kramatorsk.

Topoverleg
Morgen vindt er in Genève topoverleg plaats tussen Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het Kremlin wordt gehoopt dat 'de bijeenkomst een duidelijk signaal afgeeft dat helpt de situatie in een vreedzame richting te sturen.'

Nederlandse F16's
Nederland overweegt F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten om Oost-Europese bondgenoten te beschermen. Een andere mogelijkheid is om een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee te sturen.

Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gisteravond in Pauw & Witteman. Ons land zet nu al een tankvliegtuig in dat Awacs-radarvliegtuigen in de lucht bijtankt. Die toestellen patrouilleren in het luchtruim van Polen en Roemenië om de situatie rond Oekraïne te observeren.

null Beeld anp
Beeld anp

'Oekraïne staat op de rand van een burgeroorlog'
Die woorden komen van de Russische president Vladimir Poetin. Hij telefoneerde gisteren met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Poetin hekelde in het gesprek de 'ongrondwettelijke' koers van de regering in Kiev. Het zint de president niet dat 'met geweld protesten worden onderdrukt' in het zuidoosten van Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld epa
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa
Oekraïense soldaten nabij de stad Izium, in de omgeving van Charkov. Beeld epa
Oekraïense soldaten nabij de stad Izium, in de omgeving van Charkov.Beeld epa

Overzicht belangrijkste gebeurtenissen
- De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov maakte gisterochtend bekend dat de veiligheidsdiensten in de nacht van maandag op dinsdag begonnen waren met een militaire actie tegen pro-Russische separatisten die meerdere overheidsgebouwen in het oosten van het land bezet houden.

- Tegen het einde van de middag (rond 16 uur Nederlandse tijd) landden de Oekraïense strijdkrachten in de stad Kramatorsk op het militaire vliegveld van de stad. Daar ontstonden felle gevechten.

- De Russische staatstelevisie maakte melding van vier tot elf doden, maar dit kon niet onafhankelijk worden bevestigd. Lokale journalisten spraken van vier doden en twee gewonden.

- De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap moeten het gebruik van geweld door Oekraïne veroordelen. Dat vindt althans de Russische president Vladimir Poetin. Hij zei dat gisteravond in een telefoongesprek met VN-chef Ban Ki-moon.

- VN-chef Ban Ki-moon ziet voorlopig geen VN-vredesmacht afreizen naar Oekraïne. In een gesprek met Mexicaanse media zei Ban dat zonder een duidelijk mandaat van de VN-Veiligheidsraad het zenden van een vredesmacht niet mogelijk is.

Gisteren hield Volkskrant.nl ook een liveblog bij over de gebeurtenissen in Oekraïne.

Pro-Russische betogers lopen richting het vliegveld in Kramatorsk waar Oekraïense veiligheidstroepen de aanval hebben geopend. Beeld ap
Pro-Russische betogers lopen richting het vliegveld in Kramatorsk waar Oekraïense veiligheidstroepen de aanval hebben geopend.Beeld ap
Oekraïense soldaten bij het vliegveld in Kramatorsk. Beeld ap
Oekraïense soldaten bij het vliegveld in Kramatorsk.Beeld ap
Meer over