Teruglezen - Oekraïne, Rusland, VS en EU bereiken akkoord

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne hebben donderdag een akkoord bereikt over onmiddellijke acties die de crisis in Oekraïne moeten verminderen. Het akkoord kwam tot stand na zeven uur overleg in Genève. Lees hier het liveblog terug.

Oekraïense militairen vandaag in Donetsk. Beeld epa
Oekraïense militairen vandaag in Donetsk.Beeld epa

In het akkoord is afgesproken dat alle partijen zich onthouden van geweld, intimidatie of provocaties. Het akkoord roept alle illegaal gewapende groepen op om hun wapens af te staan en de door hen bezette gebouwen vrij te geven. Demonstranten die met de eisen akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt. Alle vertegenwoordigers veroordeelden uitingen van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme.

Waarnemers van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zullen de Oekraïense nationale en regionale regeringen helpen met het realiseren van de eisen die in het akkoord zijn opgenomen. Deze operatie zal de komende dagen van start gaan en de VS, EU en Rusland steunen de missie en leveren waarnemers. Ook moeten de plannen van Kiev om de grondwet te hervormen en meer autonomie aan regio's toe te kennen transparant worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat er een brede nationale dialoog over de zaken wordt gehouden.

'Nieuwe sancties'
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei na het overleg dat hij blij was met de overeenkomst. Wel benadrukte hij dat de afspraken op papier ook in concrete acties moeten worden omgezet. Kerry liet weten dat als Rusland zich niet aan de gemaakte beloftes houdt er niets anders op zit dan Moskou nieuwe sancties op te leggen.

De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andrii Desjtsjytsia zei dat 'deze gezamenlijke pogingen om de situatie te de-escaleren (...) een proef zijn voor Rusland om te bewijzen dat ze echt willen meewerken aan stabiliteit in de regio'.

In het oosten van Oekraïne houden pro-Russische activisten al dagenlang in een tiental steden regeringsgebouwen bezet. Ze eisen meer autonomie en in veel gevallen ook een referendum om zich aan te sluiten bij Rusland. Oekraïne, de EU en de VS beschuldigen Rusland ervan een hand in de bezettingen en demonstraties te hebben.

Poetin geeft toe
De Russische president Vladimir Poetin ontkende tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie op de televisie dat speciale Russische eenheden onrust stoken in het oosten van Oekraïne. Wel gaf hij voor het eerst toe dat de militairen zonder onderscheidingstekens die eind februari de Krim bezetten voordat het Oekraïense schiereiland door Moskou werd ingelijfd, Russische soldaten waren.

Ook sprak hij de hoop uit dat het niet nodig zal zijn om Russische militairen naar het oosten van Oekraïne te sturen, waar inwoners te hoop lopen tegen de nieuwe regering in Kiev. Hij haalde uit naar het Westen, dat Rusland probeert te verzwakken en te isoleren en maakte duidelijk dat hij verdere westerse sancties niet vreest.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

'Gesprekken zijn veelbelovend'
De Amerikaanse president Barack Obama noemt de gesprekken die vandaag in Genève zijn gehouden 'veelbelovend', maar de VS en de bondgenoten zijn bereid sancties op te leggen tegen Rusland als de situatie in Oekraïne niet verbetert. 'Er is een mogelijkheid, een vooruitzicht, dat diplomatie de sitautie kan laten de-escaleren', zei hij tegen verslaggevers bij het Witte Huis in Washington.

De Amerikaanse president Barack Obama vandaag in het Witte Huis. Beeld reuters
De Amerikaanse president Barack Obama vandaag in het Witte Huis.Beeld reuters

‘Akkoord is een eerste stap’
Het akkoord dat vandaag is bereikt is volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken 'een eerste stap'. Volgens Timmermans is een begin gemaakt om de situatie in Oekraïne te de-escaleren.

Op Facebook schrijft hij verder het positief te vinden dat de OVSE een belangrijke rol krijgt bij het monitoren van de vooruitgang. 'Laten we hopen dat hiermee een begin is gemaakt met de normalisering van de verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland. Iedere reis, ook de moeilijkste, begint met een eerste stap. Die is nu gezet.'

Militairen van het Oekraïense leger gisteren in Kramatorsk. Beeld ap
Militairen van het Oekraïense leger gisteren in Kramatorsk.Beeld ap

Canada stuurt straaljagers
De Canadese premier Stephen Harper heeft aangekondigd dat Canada zes straaljagers van het type CF-18 richting Oekraïne stuurt. De vliegtuigen zullen helpen met de NAVO-missie die het luchtruim bewaakt. De toestellen opereren vanuit Polen, samen met vliegtuigen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen en Duitsland.

Naast de vliegtuigen en het grondpersonneel in Polen worden er ook twintig officieren naar Brussel gestuurd. Zij gaan aan de slag op het NAVO-hoofdkwartier. In juli doet Canada mogelijk mee aan Rapid Trident 2014, een militaire oefening die de VS dan in Oekraïne houdt.

Amnestie
Demonstranten die met de eisen in de vandaag bereikte overeenkomst akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt.

De vertegenwoordigers van de VS, de EU, Rusland en Oekraïne veroordeelden uitingen van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme.

Oekraïense activisten vandaag in Donetsk. Beeld epa
Oekraïense activisten vandaag in Donetsk.Beeld epa

Waarnemers OVSE
Waarnemers van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zullen de Oekraïense nationale en regionale regeringen helpen met het realiseren van de eisen die in het akkoord zijn opgenomen. Deze operatie zal de komende dagen van start gaan en de VS, EU en Rusland steunen de missie en leveren waarnemers.

Ook moeten de plannen van Kiev om de grondwet te hervormen en meer autonomie aan regio's toe te kennen transparant worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat er een brede nationale dialoog over de zaken wordt gehouden.

Oproerpolitie in Donetsk. Beeld reuters
Oproerpolitie in Donetsk.Beeld reuters
Een pro-Oekraïense activiste vandaag in Donetsk. Beeld epa
Een pro-Oekraïense activiste vandaag in Donetsk.Beeld epa

De volledige overeenkomst
Hieronder de complete overeenkomst die de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne vandaag in Genève hebben bereikt (via The Guardian):

Geneva Statement of April 17, 2014

The Geneva meeting on the situation in Ukraine agreed on initial concrete steps to de-escalate tensions and restore security for all citizens.

All sides must refrain from any violence, intimidation or provocative actions. The participants strongly condemned and rejected all expressions of extremism, racism and religious intolerance, including anti-semitism.

All illegal armed groups must be disarmed; all illegally seized buildings must be returned to legitimate owners; all illegally occupied streets, squares and other public places in Ukrainian cities and towns must be vacated.

Amnesty will be granted to protestors and to those who have left buildings and other public places and surrendered weapons, with the exception of those found guilty of capital crimes.

It was agreed that the OSCE Special Monitoring Mission should play a leading role in assisting Ukrainian authorities and local communities in the immediate implementation of these de-escalation measures wherever they are needed most, beginning in the coming days. The U.S., E.U. and Russia commit to support this mission, including by providing monitors.

The announced constitutional process will be inclusive, transparent and accountable. It will include the immediate establishment of a broad national dialogue, with outreach to all of Ukraine’s regions and political constituencies, and allow for the consideration of public comments and proposed amendments.

The participants underlined the importance of economic and financial stability in Ukraine and would be ready to discuss additional support as the above steps are implemented.

Pro-Russische demonstranten in Donetsk. Beeld getty
Pro-Russische demonstranten in Donetsk.Beeld getty

'Demonstranten Kiev moeten eerst weg'
De separatisten die in de Oost-Oekraïense stad Donetsk een lokaal overheidsgebouw bezetten, zullen niet vertrekken voordat de pro-Oekraïense demonstranten hun kamp op het Maidan-plein in Kiev verlaten.

Een belangrijke concrete afspraak is dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen moeten worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.

De protestleider in Donetsk reageerde telefonisch tegenover persbureau Reuters: 'Als alle openbare gebouwen en pleinen moeten worden vrijgegeven, dan zou dat moeten beginnen bij het Maidan in Kiev. We wachten af wat zij daar doen, voordat we hier beslissen wat wij gaan doen.'

Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev gisteren. Beeld reuters
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev gisteren.Beeld reuters
Pro-Russische demonstranten gisteren in Donetsk. Beeld epa
Pro-Russische demonstranten gisteren in Donetsk.Beeld epa

Komende dagen uitvoeren
De overeenkomst die vandaag in Genève is bereikt, moet in de komende dagen worden uitgevoerd. Dat zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjchitsia.

Pro-Russische demonstranten vandaag in Marioepol. Beeld ap
Pro-Russische demonstranten vandaag in Marioepol.Beeld ap

Kerry: stappen ondernemen
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry laat na afloop van de top in Genève weten dat alle partijen zijn overeengekomen stappen te ondernemen om escalatie in Oekraïne te voorkomen.

Volgens hem vertegenwoordigt de overeenkomst een 'dag van goed werk', maar moeten de woorden nog wel worden omgezet in daden. De VS zal geen andere keuze hebben dan nog meer sancties op te leggen tegen Rusland als deze overeenkomst mislukt, aldus Kerry.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Beeld ap
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Beeld ap

VS sturen Oekraïens leger hulp
De Amerikaanse regering stuurt militaire hulp naar de Oekraïense krijgsmacht. Minister van defensie Chuck Hagel zei dat het niet om wapentuig gaat, maar om bijvoorbeeld helmen, medische spullen, waterzuiveringsapparatuur en generatoren.

Oekraïne had de Verenigde Staten om militaire steun gevraagd. Waarschijnlijk ging dat verzoek ook om oorlogsmaterieel als wapens en munitie, maar dat wil Amerika niet leveren omdat dat mogelijk leidt tot een escalatie van het conflict.

Het is niet de eerste keer dat de VS te hulp schieten. Eerder werd onder meer al proviand gestuurd voor het leger.

Minister van defensie Chuck Hagel. Beeld afp
Minister van defensie Chuck Hagel.Beeld afp

Lavrov: discriminerend en onvriendelijk
Oekraïne stelde eerder vandaag strenge beperkingen in voor Russen die het land in willen. Volgens de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot worden mannen van weerbare leeftijd aan de grens geweerd. Ook mannen die op de Krim wonen worden geweigerd. 'discriminerend en onvriendelijk', noemde Lavrov het zojuist vanuit Genève.

Een jongetje met een speelgoedpistool in Slavjansk. Beeld afp
Een jongetje met een speelgoedpistool in Slavjansk.Beeld afp

Separatisten moeten wapens inleveren
Alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette gebouwen moeten worden teruggegeven. Dat zijn Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie overeengekomen in Genève, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.

Lavrov liet weten dat alle partijen tijdens de top zijn overeengekomen stappen te ondernemen om escalatie in Oekraïne te voorkomen, waaronder het gebruik van geweld.

Rusland, Oekraïne, de EU en de VS hebben afgesproken in verschillende formaten te blijven vergaderen, aldus Lavrov.

Lavrov pleit voor decentralisatie in Oekraïne, meer gezag voor de regio's en een sterkere rol voor de Russische taal in Oekraïne. Hij roept op de onmiddellijke start van een breed nationaal dialoog in Oekraïne.

Lavrov tijdens de persconferentie. Beeld reuters
Lavrov tijdens de persconferentie.Beeld reuters
Een rij voor de geldautomaat in Slavjansk. Beeld afp
Een rij voor de geldautomaat in Slavjansk.Beeld afp

Oekraïne doet verzoek aan Internationaal Strafhof
Oekraïne heeft het Internationaal Strafhof verzocht om een onderzoek te starten naar alle ernstige internationale misdrijven die mogelijk zijn gepleegd op Oekraïens grondgebied tussen 22 november en 21 februari. Dit zei het hof vandaag in een verklaring.

Het Oekraïense parlement verzocht het ICC al eerder om te onderzoeken of de voormalige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, misdaden had begaan. Dit in een poging de protesten tegen hem te onderdrukken die er uiteindelijk voor zorgden dat hij moest vluchten naar Rusland. Het Internationaal Strafhof is niet verplicht een onderzoek te starten.

Oekraïne heeft het Internationaal Strafhof verzocht om een onderzoek te starten naar de misdrijven op Oekraïens grondgebied eind 2013 en begin 2014. Beeld anp
Oekraïne heeft het Internationaal Strafhof verzocht om een onderzoek te starten naar de misdrijven op Oekraïens grondgebied eind 2013 en begin 2014.Beeld anp

Igor Bezlier nieuwe politiechef Gorlovka
Igor Bezlier is benoemd als nieuwe politiechef van Gorlovka. Hij zou tot 2002 in het Russische leger hebben gezeten, daarna zou hij naar Oekraïne zijn verhuisd. Dit meldt de Oekraïense geheime dienst. Ook zou hij mogelijk betrokken zijn geweest bij de Russische annexatie van de Krim. De video van de benoeming van Bezlier is hieronder te bekijken.

Rusland wil opheldering over restricties Oekraïne
Rusland wil zo snel mogelijk opheldering over de reisbeperkingen die Oekraïne heeft opgelegd aan Russische mannen die per vliegtuig naar Oekraïne willen reizen. Rusland zegt dat het mogelijk tegenmaatregelen gaat nemen.

Pro-Oekraïense demonstratie in Donetsk
Meer dan duizend man zijn in Donetsk samengekomen om te pleiten voor een verenigd Oekraïne. Meer dan 1200 agenten worden ingezet om alles in veilige banen te leiden. De livestream van de actie is hier te volgen.

Tijdlijn onrust Oekraïne
Hoe begon het ook alweer allemaal in Oekraïne? De Volkskrant maakte een handige tijdlijn die de crisis in Oekraïne vanaf het begin tot nu in kaart heeft gebracht. De tijdlijn is hier te bekijken.

Wilders: crisis Oekraïne schuld EU
Wilders herhaalde vandaag in een interview met Reuters dat de crisis in Oekraïne de schuld is van de Europese Unie. Begin maart beschuldigde hij de EU hier ook al van.

Volgens Wilders heeft de EU Oekraïne 'een wortel voorgehouden' door de suggestie te wekken dat het deel kan worden van de Europese Unie. Hierdoor zou de onrust in het land zijn ontstaan, aldus Wilders.

Volgens Wilders heeft de EU Oekraïne 'een wortel voorgehouden'. Beeld anp
Volgens Wilders heeft de EU Oekraïne 'een wortel voorgehouden'.Beeld anp

Pro-russische activisten bezetten vliegveld Donetsk
Het vliegveld van Donetsk is ingenomen door pro-Russische troepen, mogelijk als reactie op de maatregelen van Oekraïne om strengere eisen te stellen aan Russische mannen die Oekraïne in willen. De wegen rondom Donetsk zijn niet meer begaanbaar door lange files.

Jatsenjoek: weinig vertrouwen in gesprekken Genève
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft niet veel hoop dat er iets uit de gesprekken komt die vandaag in Genève gevoerd zullen worden tussen Oekraïne, Rusland, de VS en de EU. Hij heeft namelijk weinig vertrouwen in Rusland, zo laat hij weten.

'Rusland heeft er alles aan gedaan om de spanningen in Oekraïne verder op te laten lopen. Ze hebben gebieden ingenomen en Oekraïne meerdere keren geprovoceerd.'

Poetin liet vanmorgen tijdens het vragenuur met de Russische bevolking juist weten veel vertrouwen te hebben in de positieve uitkomst van de gesprekken.

Op Twitter wordt een nieuwe manier gesuggereerd waarop Oekraïeners hun schuld aan de PrivatBank kunnen afbetalen.

NAVO ontkent opnames privégesprek Poetin
De NAVO heeft ontkend dat NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen in het geheim een privégesprek van Poetin heeft opgenomen en heeft doorgespeeld naar de pers. Deze beschuldigingen werden eerder vandaag geuit door Poetin tijdens het vragenuur met de Russische bevolking.

De NAVO zegt dat Poetin hiermee de aandacht wil afwenden van zijn acties in Oekraïne.

Oekraïne legt beperkingen op aan reizende Russen
Oekraïne gaat 'strenge beperkingen' opleggen aan Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar die per vliegtuig naar Oekraïne willen reizen. Dit laat de Russische vliegmaatschappij Aeroflot zojuist weten.

De Russische mannen wordt de toegang geweigerd tenzij ze een reden voor hun bezoek aan Oekraïne kunnen geven. Zoals een familiebezoek of een uitnodiging voor een zakelijk of persoonlijk bezoek.

Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar komen Oekraïne moeilijker in per vliegtuig. Beeld reuters
Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar komen Oekraïne moeilijker in per vliegtuig.Beeld reuters

'Liefde zal Oekraïne redden'
Op een muur in Slavjansk is de boodschap 'liefde zal Oekraïne redden' te lezen.

Rutte verwacht geen oorlog
Premier Mark Rutte verwacht niet dat de crisis over Oekraïne zal uitmonden in een militair conflict tussen Oost en West. Hij denkt nog steeds dat het mogelijk is de situatie te de-escaleren 'als verstandige krachten en verstandige mensen verstandige handelingen verrichten'. Dit zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.

Minister-president Mark Rutte. Beeld anp
Minister-president Mark Rutte.Beeld anp

Studentendemonstratie Loegansk
In Loegansk zijn een aantal studenten de straat op gegaan. Zij pleiten voor eenheid in Oekraïne.

Burgemeester Kramatorsk bezoekt Oekraïense soldaten
De burgemeester van Kramatorsk bezoekt vandaag voor de tweede keer de Oekraïense soldaten op het vliegveld van de stad. Het vliegveld is momenteel geblokkeerd. De lokale bevolking is niet erg enthousiast over zijn bezoek.

Jatsenjoek: 'Rusland wil verkiezingen saboteren'
Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zegt dat Rusland van plan is de Oekraïense verkiezingen van 25 mei te saboteren. Dit laat hij zojuist weten.

Poetin zei vandaag tijdens het vragenuur dat de verkiezingen in Oekraïne onrechtmatig verliepen en dat Rusland de uitslag niet zou accepteren als de verkiezingen op dezelfde manier zouden doorgaan. De president verwees naar de pro-Russische Oleg Tsarov die deze week door een boze menigte in Kiev in elkaar werd geslagen en ernstig gewond raakte.

Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek. Beeld ap
Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek.Beeld ap

'Obama zou mij niet laten verdrinken'
Ook al verlopen de diplomatieke relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten momenteel wat stroef, Poetin gelooft niet dat president Obama hem in het water zou laten liggen als hij aan het verdrinken was. Poetin zei dit naar aanleiding van een vraag van een zesjarig meisje tijdens het vragenuurtje.

'Geen nieuw IJzeren Gordijn'
Volgens Poetin heeft Rusland niet als doel zich te isoleren van internationale instanties, noch de relatie tussen Rusland en de Europese Unie te verslechteren. Hij zal er ook 'alles' aan doen om de relatie tussen Rusland en Washington te herstellen.

Volgens hem komt er dan ook niet opnieuw een IJzeren Gordijn: 'Het IJzeren Gordijn is een uitvinding van de Sovjet-Unie. Wij gaan ons land voor niemand afsluiten.'

Hij liet ook weten niet van plan te zijn om zijn hele leven president van Rusland te blijven.

'Rasmussen nam privégesprek Poetin op'
Volgens Poetin heeft NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen, toen hij nog premier van Denemarken was, een privégesprek van Poetin gelekt naar de pers.

NAVO-baas Anders Fohg Rasmussen Beeld reuters
NAVO-baas Anders Fohg RasmussenBeeld reuters

Stadhuis Slavjansk gebarricadeerd met zandzakken

Gasschuld Oekraïne
Moskou geeft Oekraïne nog een maand de tijd om zijn openstaande gasrekeningen te betalen voordat het overschakelt naar 'veeleisende vooruitbetalingen', merkte Poetin op.

Oekraïne heeft, volgens Rusland, een schuld van 1,6 miljard aan onbetaalde gasrekeningen uitstaan.

Nieuwe vrouw voor Poetin?
Tijdens de vragenmarathon is er ook ruimte voor persoonlijke vragen. Zo werd Poetin gevraagd of Rusland binnenkort weer een First Lady zal mogen verwelkomen (hij scheidde vorig jaar van zijn vrouw). 'Eerst moet mijn ex-vrouw Ludmila weer aan de man en daarna zal ik aan mezelf denken', luidde zijn antwoord.

Snowden stelt Poetin vraag
De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden meldt zich tijdens de vragenmarathon van Poetin en wil van de president weten of Rusland ook data van zijn burgers verzamelt zoals de NSA in de Verenigde Staten doet. Poetin antwoordt dat dit niet het geval is.

Protest in Odessa
Ook in de zuidelijke havenstad Odessa zijn mensen met Oekraïense vlaggen de straat op gegaan om te betogen voor een verenigd Oekraïne.

Eerder vandaag gingen er al mensen om dezelfde reden de straat op in Loehansk, dichtbij de grens met Rusland. Het protest is georganiseerd door studenten.

Rusland versus NAVO
Poetin vindt dat Rusland gedwongen wordt om te reageren op de aangekondigde troepenopbouw van de NAVO. De annexatie van de Krim is volgens hem deels te wijten aan de uitgebreide activiteiten van de alliantie in Oost-Europa.

'Als de infrastructuur van een militair blok richting onze grenzen beweegt, dan baart ons dat zorgen en roept het vragen op', aldus Poetin. 'We moeten dan reageren door bepaalde stappen te nemen.'

Overigens merkte Poetin op 'niet bang' te zijn voor de troepenopbouw van de NAVO. 'Daar is geen reden toe.'

Reizen naar Oost-Oekraïne ontraden
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt burgers naar de Krim of Oost-Oekraïne af te reizen.

'Oekraïense verkiezingen onwettig'
Volgens Poetin kunnen de Oekraïense verkiezingen die op 25 mei worden gehouden niet legitiem zijn 'als er kandidaten in het oosten in elkaar worden geslagen'. De president doelt op de pro-Russische Oleg Tsarov die deze week door een boze menigte in Kiev in elkaar werd geslagen en ernstig gewond raakte.

Poetin in tweets
Een selectie van tweets die de Poetins belangrijkste uitspraken tijdens zijn vragenmarathon markeren.

Illusie
Volgens Poetin is het 'een illusie' dat geweld alle problemen in internationale aangelegenheden kan oplossen, zo zei hij tijdens zijn vragenmarathon.

De president is nog altijd hoopvol dat de crisis in Oekraïne via het politieke en diplomatieke pad wordt opgelost. Hij zet liever niet zijn leger in.

Over de Moldavische deelstaat Transnistrië (die om Russische erkenning heeft gevraagd) zei hij: 'Mensen hebben het recht om te beslissen over hun eigen lot.'

Nogmaals: Poetins vragenmarathon kan hier live gevolgd worden.

null Beeld ap
Beeld ap

Vrouw in badjas
Deze foto verdient een aparte vermelding in dit blog. Een vrouw loopt al bellend en gehuld in Sinterklaas-achtige badjas rond tussen de barriaces in Donetsk.

Het gemeentehuis van de Oost-Oekraïense stad werd gisteren ingenomen door separatisten.

null Beeld getty
Beeld getty

Russische troepen op de Krim
'We moesten onvermijdelijke stappen nemen zodat de gebeurtenissen zich niet ontwikkelden zoals ze zich nu ontwikkelen in het zuidoosten van Oekraïne.'

Dat zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse vragenmarathon, waarin hij antwoord geeft op vragen van burgers.

'Uiteraard stonden onze troepen achter de zelfverdedigingstroepen op de Krim', voegde hij daar nog aan toe.

Video
Indrukwekkende beelden van Simon Ostrovsky die voor VICE News verslag deed vanuit de stad Horlivka, waar deze week het politiebureau in beslag werd genomen door pro-Russische betogers. Dat ging er hardhandig aan toe.

Legereenheid trekt zich terug uit Donetsk
Een eenheid van het Oekraïnse leger heeft zich teruggetrokken uit het gebied rond de stad Donetsk, nadat de militairen waren gestuit op fel verzet van separatisten. Met 15 pantservoertuigen is de eenheid teruggekeerd naar haar basis in de stad Dnjepropetrovsk, ten noordwesten van Donetsk.

Gisteren reden zes pantservoertuigen van het Oekraïense leger met Russische vlaggen erop een stad in de regio Donetsk binnen. Het is niet duidelijk of de bemanning was overgelopen of dat pro-Russische opstandelingen de voertuigen hadden buitgemaakt.

Een van de Oekraïense tanks die gisteren mogelijk werden ingenomen door pro-Russische krachten. Beeld epa
Een van de Oekraïense tanks die gisteren mogelijk werden ingenomen door pro-Russische krachten.Beeld epa

'Russische militairen op de Krim'
Poetin heeft voor het eerst toegegeven dat er Russische militairen op de Krim actief waren 'om de lokale troepen te ondersteunen'. Voorheen hield hij vast aan de lezing dat er geen Russische troepen aanwezig waren op het schiereiland dat vorige maand werd ingelijfd door Rusland. Hij sprak steevast van 'zelfverdedigingstroepen'.

undefined

Poetin live te volgen
De vragenmarathon van Poetin, die doorgaans vier uur en 48 minuten duurt, is hier live te volgen (met Engelse vertaling).

Poetin tijdens zijn jaarlijkse vragenmarathon. Beeld Russia Today
Poetin tijdens zijn jaarlijkse vragenmarathon.Beeld Russia Today

Poetins vragenmarathon
Het jaarlijkse evenement waarin 'gewone' Russen vragen mogen stellen aan de Russische president Poetin is begonnen. Uiteraard staat het dit jaar in het teken van de crisis in Oekraïne. De eerste vragen gingen dan ook hierover.

Volgens Poetin heeft Kiev niet geprobeerd om een dialoog te bewerkstellingen met het Russisch-sprekende deel van de bevolking in Oost-Oekraïne. Hij vindt dat Kiev alsnog aan de onderhandelingstafel moet plaatsnemen om met deze mensen te praten.

Poetin deed de claim dat er Russische troepen actief zijn in Oekraïne af als 'onzin'.

Daarnaast noemde hij de gesprekken die vandaag in Genève worden gevoerd 'belangrijk'.

null Beeld afp
Beeld afp

Lavrov aangekomen in Genève
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is gearriveerd in Genève, waar hij topoverleg zal voeren met vertegenwoordigers van de Europese Unie, Verenigde Staten en Oekraïne. Dat meldt persbureau AFP.

Sergej Lavrov. Beeld ap
Sergej Lavrov.Beeld ap

Brigade opgeheven
De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft aangekondigd dat hij de 25ste brigade van de luchtlandingstroepen zal ontbinden. De reden is dat ze gisteren hun wapens (al dan niet onder dwang) hebben overgedragen aan pro-Russische troepen.

De Grote Poetin-show
Zometeen begint het jaarlijkse evenement waarin 'gewone' Russen president Poetin vragen mogen stellen. 'Uiteraard is dit allemaal georkestreerd', zegt Volkskrant-redacteur en voormalige Moskou-correspondent Arnout Brouwers. 'Maar Poetin kan dit erg goed. Hij heeft aardig wat dossierkennis en is een goede prater.'

Het evenement duurt een aantal uur en wordt live uitgezonden op de Russische televisie.

Tanks geblokkeerd
Inwoners van Kramatorsk probeerden gisteren verschillende keren Oekraïense tanks tegen te houden door er met een groep omheen te gaan staan. Met succes. De tanks konden geen kant op. Onderstaande video (zie tweet Olaf Koens) laat zien hoe 'half dronken' inwoners een nieuwe poging doen om de toegang van tanks te blokkeren. Dit keer slagen ze daar niet in.

Betoging Loehansk
In Loehansk, nabij de Russische grens, is een betoging gaande voor 'een verenigd Oekraïne'.

In de stad vonden de afgelopen weken vooral pro-Russische betogingen plaats. De demonstranten riepen op tot een referendum die het Krim-scenario (aansluiting bij Rusland) mogelijk moet maken.

Vorige week liep de politie van Loehansk over naar het kamp van de separatisten.

Reportage
Volkskrant-correspondent Olaf Koens was gisteren in de stad Slavjansk, waar in de ochtend zes pantserwagens van het Oekraïense leger, met een Russische vlag aan de antenne van een van de voertuigen, binnenreden. Aan boord mannen met bivakmutsen, groene camouflagepakken en zware machinegeweren. Waren het overgelopen Oekraïense soldaten? Verklede criminelen? Russische soldaten? Er was nogal wat onduidelijkheid over. In zijn reportage van vandaag schrijft Koens:

Overgelopen zijn de Oekraïense soldaten niet, zeggen ze zelf. Er zat simpelweg weinig anders op. Na de maaltijd worden ze door de milities op een bus gezet en naar het station gebracht. Inpakken en wegwezen. Het Ministerie van Defensie in Kiev bevestigt het ontvreemden van de pantserwagens en geeft 'Russische agenten' de schuld. Het is al snel de attractie van Slavjansk. Meisjes gaan met de mannen in de groene camouflagepakken op de foto, kinderen mogen de geweren vasthouden.

Kaart
Altijd handig voor het overzicht: een kaart met daarop de plaatsen in Oost-Oekraïne waar het op dit moment onrustig is.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Filmpje
Geluiden van hevige schotenwisselingen bij de kazerne van de Nationale Garde in Marioepol die vannacht werd aangevallen door pro-Russische separatisten (zie filmpje hieronder).

De Nationale Garde is het vrijwilligersleger van Oekraïne dat in maart dit jaar werd opgezet. Het leger moet uiteindelijk uit 60.000 man gaan bestaan. De rekruten zijn voornamelijk vrijwilligers uit het kamp van de demonstranten die het vertrek van president Viktor Janoekovitsj hebben bewerkstelligd.

Soldaten van het Oekraïense leger zitten op hun tank terwijl ze de weg blokkeren voor het stadje Kramatorsk. Beeld ap
Soldaten van het Oekraïense leger zitten op hun tank terwijl ze de weg blokkeren voor het stadje Kramatorsk.Beeld ap

Doden bij aanval op Oekraïense kazerne
Zeker drie mensen zijn vandaag omgekomen, toen pro-Russische separatisten een kazerne van de Nationale Garde in de Oekraïense stad Marioepol aanvielen. Dertien mensen raakten gewond. Dat schrijft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, op zijn Facebookpagina.

Volgens Avakov vielen ongeveer 300 mensen de kazerne met molotovcocktails aan. De bewakers van de kazerne losten eerst waarschuwingsschoten en vuurden vervolgens gericht op de aanvallers.

Onder de militairen vielen volgens de minister geen doden en gewonden. Er zijn 63 arrestaties verricht, meldt Avakov. Marioepol, een stad met ongeveer 500.000 inwoners, ligt in het zuidoosten van het land aan de Zee van Azov.

Een gewonde man wordt afgevoerd bij de aangevalle kazerne in Marioepol. Beeld reuters
Een gewonde man wordt afgevoerd bij de aangevalle kazerne in Marioepol.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Nieuwe sancties
Rusland kan rekenen op nieuwe sancties als het de steun opvoert aan separatisten in Oost-Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vannacht in een interview (zie hieronder) met nieuwszender CBS.

Obama waarschuwde de Russen dat er 'gevolgen' zijn als 'ze dit soort stappen zetten, die zijn bedoeld om Oekraïne te destabiliseren en hun soevereiniteit te schenden.' De president vreest naar eigen zeggen niet voor een militair treffen met Rusland. 'Ze hebben geen interesse in een militaire confrontatie met ons', benadrukte Obama.

Overzicht belangrijkste gebeurtenissen
- De NAVO versterkt haar militaire aanwezigheid langs de oostgrens van het bondgenootschap, in reactie op de Russische inmenging in Oekraïne. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gisteren bekend gemaakt. Er zullen onder andere meer surveillancevluchten boven de Baltische staten worden uitgevoerd en oorlogsschepen in de Oostzee en Middellandse Zee worden ingezet.

- Nederland is bereid extra militaire middelen in te zetten om de NAVO te ondersteunen in zijn missie. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar.

- Gisterochtend reden zes pantservoertuigen van het Oekraïense leger met Russische vlaggen de stad Slovjansk binnen, die in handen van opstandelingen is. Het is onduidelijk of de bemanning van de pantservoertuigen zijn overgelopen of de voertuigen door pro-Russische opstandelingen zijn buitgemaakt.

- In de belangrijke industriestad Donetsk veroverden separatisten het stadhuis.

- In de havenstad Odessa, ruim 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, hebben pro-Russische activisten de 'Volksrepubliek Odessa' uitgeroepen.

- Rusland beschuldigde de Verenigde Staten er gisteren van een oorlog tegen het Oekraïense volk te steunen. De VS doen dat door de militaire operatie van het Oekraïense leger in het oosten van het land te rechtvaardigen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oekraïense soldaten in conflict met pro-Russische betogers in Kramatorsk. Beeld reuters
Oekraïense soldaten in conflict met pro-Russische betogers in Kramatorsk.Beeld reuters
Een Oekraïense soldaat in Kramatorsk. Beeld ap
Een Oekraïense soldaat in Kramatorsk.Beeld ap
Een Oekraïense soldaat omhelst een pro-Russische friend in Kramatorsk. Beeld ap
Een Oekraïense soldaat omhelst een pro-Russische friend in Kramatorsk.Beeld ap
Meer over