Teruglezen: militair ingrijpen is voor Rusland 'laatste middel'

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama beschermt Rusland geen burgers in Oekraïne, maar oefent zij haar macht uit in een buurland. Zijn minister voor Buitenlandse Zaken zei vandaag in Kiev dat Rusland 'een reden zoekt' om de invasie uit te breiden. Rusland praat woensdag met de NAVO over de zaak. De Russische president Vladimir Poetin liet weten dat militair ingrijpen niet noodzakelijk is, maar wel tot de opties behoort. Volkskrant.nl hield de ontwikkelingen bij in een liveblog. Lees het hier terug.

Irene de Zwaan en Sacha Kester
President Poetin van Ruslang beantwoordt vragen van de pers, dinsdag. Beeld ap
President Poetin van Ruslang beantwoordt vragen van de pers, dinsdag.Beeld ap

23.09 uur De belangrijkste ontwikkelingen (slot)

- De Russische president Poetin liet zich vandaag voor het eerst uit over de gebeurtenissen op de Krim. Tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden, zei hij het nog niet nodig te achten om in te grijpen. Rusland houdt zich wel het recht voor om alle middelen aan te wenden om Russen in Oekraïne te beschermen.

- Rusland gaat morgen met de NAVO aan tafel om te praten over de crisis in Oekraïne. De Russen zijn ingegaan op een voorstel van NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen.

- Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zoekt Rusland naar een voorwendsel om de invasie van Oekraïne uit te breiden.

- President Barack Obama zei dat de Russische invasie op de Krim heeft geleid tot grote zorgen bij de buurlanden over de bemoeienis van Moskou. Hij verweet de Russische president Vladimir Poetin het schenden van het internationaal recht.

-Rusland heeft vandaag een langeafstandraket getest. De VS lieten weten dat Moskou volgens afspraken voor de lancering had gewaarschuwd en dat die waarschuwing voor het uitbreken van de Krimcrisis was gedaan.

- De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne. De waarnemers vertrekken woensdag al naar Oekraïne en moeten uiteindelijk doorreizen naar de Krim.

undefined

Oekraïnse mannen in uniform tijdens de begrafenis van een man die is omgekomen toen een gebouw in brand vloog tijdens clashes met de politie. Beeld ap
Oekraïnse mannen in uniform tijdens de begrafenis van een man die is omgekomen toen een gebouw in brand vloog tijdens clashes met de politie.Beeld ap

22.47 uur - Popster Ruslana gehuldigd
De Oekraïnse popster Ruslana, die maandenlang heeft gezongen voor pro-Europese demonstranten in Kiev, was een van de vrouwen die vandaag in de VS werd gehuldigd voor haar moed. 'We vechten tegen een dictatuur en nu zien we het gezicht hiervan. Sorry, het is Poetin', zei ze volgens persbureau AFP.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

22.15 uur - Waarnemers morgen al naar Oekraïne
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne. De waarnemers vertrekken morgen al naar Oekraïne en moeten uiteindelijk doorreizen naar de Krim.

Vijftien lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, aangeboden aan de missie deel te nemen.

21.48 uur - Presentatrice Russische zender buiten haar boekje
Een presentratrice van Russia Today, een Engelstalige zender die wordt gefinancierd door de Russische regering, gaf aan het einde van een nieuwsuitzending nog even haar eigen mening: 'Dat ik hier werk, wil niet zeggen dat ik geen journalistieke vrijheid heb, en ik kan niet genoeg onderstrepen dat ik fel tegen elke vorm van interventie ben', zei Abby Martin. 'Wat Rusland heeft gedaan, is fout. (...) Ik ga hier niet zitten en militaire agressie goedpraten.'

In een reactie liet RT weten dat Martin er blijk van had gegeven niet goed op de hoogte te zijn van de 'realiteit op de Krim' en dat ze daarom naar het gebied wordt gestuurd om het 'echte verhaal' te leren kennen.

Op Twitter zegt Martin zelf dat ze, ondanks de verklaring van RT, helemaal niet naar de Krim gaat.

20.33 uur - EU gaat tegoeden Oekraïners bevriezen
De EU-landen gaat de tegoeden van 18 Oekraïners bevriezen - op verzoek van de regering in Kiev. Wie de 18 zijn, is niet bekend. Het akkoord moet nog worden bekrachtigd.

Volgens de nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zijn er onder het bewind van de gevallen president Viktor Janoekovitsj tientallen miljarden verdwenen uit de schatkist. Zwitserland, Liechtenstein en EU-lid Oostenrijk legden al eerder tegoeden vast. In Zwitserland werden rekeningen van Janoekovitsj en zijn zoon bevroren.

Oekraïnse soldaten kijken naar Russische marineschepen in Sebastopol. Beeld epa
Oekraïnse soldaten kijken naar Russische marineschepen in Sebastopol.Beeld epa

20.15 uur - Timosjenko: Hoge hakken zijn een symbool
De BBC heeft (in het Oekraïns) een interview met oppositieleidster Julia Timosjenko. Zij is vorige maand vrijgelaten maar heeft hevige rugklachten en in het interview wordt gevraagd waarom ze toch hoge hakken draagt. 'Die zijn een soort symbool voor me van mijn gevecht tegen de pogingen om me te breken', antwoordt Timosjenko volgens de Britse correspondente Miroslava Petsa. 'Ik ben een vrouw en ik wil niet alleen van binnen sterk zijn, maar er van buiten ook uitzien alsof het goed met me gaat.'

Joelia Timosjenko nadat ze is vrijgelaten. Beeld epa
Joelia Timosjenko nadat ze is vrijgelaten.Beeld epa

20.08 uur - Rusland test langeafstandsraket
Rusland heeft met succes een test uitgevoerd met een langeafstandsraket. Dat heeft het Kremlin bevestigd.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het land een raket test terwijl er internationale spanningen zijn. De vorige keer was in oktober 2012, in een periode dat de VS plannen koesterden voor de stationering van een raketverdedigingssysteem.

De VS lieten weten dat Rusland volgens afspraken voor de lancering had gewaarschuwd en dat die waarschuwing voor het uitbreken van de Krimcrisis was gedaan.

19.21 uur - OVSE eens over missie naar Oekraïne
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt waarnemers naar Oekraïne. Dat hebben de 20 landen die lid zijn van de OVSE, dinsdag besloten, aldus diplomatieke bronnen.

undefined

18.48 uur - VS geven Oekraïne miljard dollar steun
De Verenigde Staten stellen een steunpakket van een miljard dollar beschikbaar voor Oekraïne. Het pakket omvat ook training aan medewerkers van de Oekraïense nationale bank, het ministerie van Financiën en verkiezingswaarnemers.

Met de financiële hulp, een aanvulling op de hulp vanuit het Internationaal Monetair Fonds, wordt voorkomen dat Oekraïne al te erg lijdt onder het intrekken van de subsidie op aardgas door Rusland. Amerikaanse functionarissen gaan Kiev ook helpen om de afhankelijkheid van de import van energie te verminderen.

Een jongetje speelt tussen Russische en Oekraïense militairen bij het legerkamp in Perevalne. Beeld ap
Een jongetje speelt tussen Russische en Oekraïense militairen bij het legerkamp in Perevalne.Beeld ap

18.20 uur - Kabinet zegt niets over tegoeden Janoekovtisj
Het Nederlandse kabinet kan niets zeggen over berichten dat de zoon van de verdreven Oekraïense president Victor Janoekovitsj vermogen heeft weggesluisd via een Nederlandse belastingroute. Volgens de ministers Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kunnen ze vanwege een geheimhoudingsplicht geen informatie geven over individuele belastingplichtigen.

undefined

17.56 uur - Obama: 'Rusland oefent macht uit in buurland'
President Obama houdt in Washington een persconferentie over de situatie in Kiev.

'We zijn bereid om de rechten van alle Oekraïners te waarborgen. Het feit dat we nog steeds soldaten buiten hun barak zien op de Krim, is een teken dat wat daar gebeurt, niets te maken heeft met zorgen om de veiligheid van Russische inwoners of de Russischtalige bevolking... maar dat van Rusland dat zijn macht uitoefent in een buurland.'

Obama noemde dit in strijd met het internationale recht. De Russische agressie in Oekraïne was volgens hem geen teken van kracht, maar een reflectie van de diepe zorgen die de buurlanden van Rusland voelen over de inmenging van Moskou.

'Gedurende de geschiedenis zie je dat mensen vrij willen zijn, hun eigen beslissingen willen maken. Het is niet aan een buitenstaander om te interveniëren als er geen bewijs is van geweld. De wereld moet het met de VS eens zijn dat een soevereine natie haar eigen beslissingen over haar toekomst moet kunnen maken.'

'Poetin kan een hoop mooie woorden gebruiken, maar de feiten wijzen erop dat Moskou zich niet aan haar woorden houdt.'

'Er staan in Oekraïne verkiezingen gepland voor mei. Iedereen moet investeren in vrije en eerlijke verkiezingen in Oekraïne.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
Barack Obama Beeld reuters
Barack ObamaBeeld reuters

17.49 uur - Kerry: 'Scheidsrechter tussen waarheid en fictie'
Rusland zoekt naar een voorwendsel om de invasie van Oekraïne uit te breiden', zei John Kerry in Kiev. Hij noemde het sturen van Russische troepen naar de Krim 'een agressieve daad'

Als Moskou de etnische Russen in Oekraïne wil steunen, moet het samenwerken met de legitieme regering van Oekraïne, vindt Kerry. Rusland zou de komst van internationale waarnemers moeten aanmoedigen, 'niet alleen toestaan'. De Verenigde Staten zijn groot voorstander van de komst van internationale waarnemers 'zodat zij de scheidsrechters kunnen zijn tussen waarheid en fictie'.

'Ik ben hier gekomen met de opdracht van president Obama om duidelijk te maken dat de Amerikaanse regering hoopt dat de situatie deëscaleert. (...) Maar als Rusland hier niet voor kiest, dan hebben onze partners geen keuze, en zullen zij stappen ondernemen om Rusland economisch en politiek te isoleren.'

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

17.44 uur - John Kerry in Kiev: Het is vrijheid!
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken houdt een toespraak in Kiev. Hij zegt dat hij 'enorm geroerd' was op de plek waar de slachtoffers worden herdacht die vorige maand tijdens de betogingen zijn omgekomen.

'Waar zij voor stonden, kan nooit door kogels worden afgenomen (...), kan niet monddood worden gemaakt door scherpschutters op daken. Het is universeel, het is feilloos, het is vrijheid.'

17.26 uur - NAVO op scherp
De NAVO gaat nog intensiever bekijken welke gevolgen de crisis in Oekraïne heeft voor de veiligheid van het bondgenootschap. Dat zei topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag na nieuw NAVO-spoedberaad in Brussel.

Het overleg vond plaats op verzoek van Polen. De regering in Warschau is van mening dat de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid en/of veiligheid is bedreigd door het Russische optreden tegen NAVO-partner Oekraïne.

Volgens Rasmussen blijft Rusland de soevereiniteit van Oekraïne schenden, ondanks aanhoudende kritiek van de internationale gemeenschap. Ook schendt Rusland internationale afspraken. 'Deze ontwikkelingen hebben ernstige gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit van het Euro-Atlantisch gebied', aldus Rasmussen.

undefined

16.58 uur - John Kerry 'bij altaar voor gevallenen'
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is op bezoek in Kiev en twittert een foto van zichzelf bij 'het altaar voor de gevallenen'. Hier branden kaarsen en worden bloemen gelegd voor de betogers die vorige maand zijn omgekomen bij de demonstraties.

16.44 uur - Contact tussen regering Oekraïne en Rusland
Er is contact op hoog niveau tussen de regeringen van Oekraïne en Rusland, zegt interim-premier Arseny Jatsenjoek tegen persbureau Reuters. 'Ministers zijn met elkaar in gesprek', zei hij, zonder verdere details te geven.

16.33 uur - Stevige onderhandelingen op legerbasis
Correspondent Olaf Koens is op de legerbasis bij luchthaven Belbek, waar de Oekraïnse bevelhebber niet wil wijken. 'Dit is mijn basis', zegt hij volgens Koens. 'Ik ga nergens heen.'

16.14 uur - De G8-selfie
De G8-variant van de Oscars-selfie, de foto die presentatrice Ellen DeGeneres maakte met daarop een groot aantal Hollywoodsterren. Haar foto verbrak binnen een uur het record en werd tijdens de uitzending al meer dan twee miljoen keer gedeeld.

15.44 uur - Schepen blokkeren Straat van Kertsj
Russische marineschepen blokkeren momenteel beide uiteinden van de Straat van Kertsj. Dat zeggen Oekraïense grenswachten tegen persbureau Reuters. Het Russische leger heeft dit nog niet bevestigd.

De Straat van Kertsj scheidt Rusland van Oekraïne en ligt tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Volgens de grenswachten hebben Russische militairen de Krim-kant van het kanaal in controle en zijn er Russische gepantserde voertuigen waargenomen aan de Russische kant van het kanaal.

15.08 uur - Landingsbaan overgenomen door Russen
Volkskrant-correspondent Olaf Koens is zojuist aangekomen bij de luchtmachbasis Belbek op de Krim. De Oekraïense militairen zijn 'zenuwachtig, maar vastberaden', meldt hij. 'Het vliegveld lijkt leeg en verlaten, maar de start- en landingbaan is overgenomen door Russische soldaten .'

14.35 uur - Veiligheid Nederlandse sporters
Minister Schippers (Sport) zei zojuist in de Kamer dat de Nederlandse sporters die meedoen aan de Paralympics alleen worden teruggehaald 'als hun veiligheid in het geding is'.

14.34 uur - 'Rusland wil met NAVO praten'
Rusland gaat akkoord om morgen met de NAVO te praten. Dat laat de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Emma Bonino, weten. 'Ik heb zojuist vernomen dat de Russische Federatie heeft ingestemd met de oproep van de NAVO om deel te nemen aan de raadsvergadering morgen,' zei Bonino. De Russen zijn hiermee ingegaan op een voorstel van NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Het overleg wordt een buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad.

De 28 lidstaten van de NAVO zijn vandaag bijeengekomen voor een spoedberaad. De NAVO schreef eerder in een verklaring dat de ontwikkelingen in Oekraïne een bedreiging kunnen vormen voor buurlanden en bovendien de veiligheid en stabiliteit in Europa in gevaar kunnen brengen.

Een demonstrant op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Beeld ap
Een demonstrant op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.Beeld ap

14.26 uur - Gevolgen voor economie
Minister Timmermans waarschuwde vanochtend dat als het conflict in Oekraïne uit de hand loopt, dat gevolgen kan hebben 'voor de economie van de hele wereld en vooral van Europa'.

De minister noemt de situatie op de Krim 'zeer zorgelijk' en 'zeer gespannen'. Het Kremlin stelt volgens hem afspraken die het fundament vormen van het Europese continent ter discussie en dat is onacceptabel. Hij benadrukte dat alleen oplossing via de diplomatieke weg mogelijk is. Bekijk in onderstaande video Timmermans' reactie.

13.27 uur - Kerry aangekomen in Kiev
Ondertussen is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangekomen om daar de politieke en economische steun van de VS te benadrukken.

De Verenigde Staten gaan een steunpakket ter waarde van een miljard dollar beschikbaar stellen voor Oekraïne. Dat zeggen bronnen bij het Witte Huis.

Het pakket bevat ook training aan medewerkers van de Oekraïense nationale bank, het ministerie van Financiën en verkiezingswaarnemers.

De bronnen maakten daarnaast bekend dat de sancties tegen Rusland waarschijnlijk deze week bekend worden gemaakt.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld ap
John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ap

13.19 uur - 'Niemand heeft het recht boos te zijn op Rusland'
Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken hoopt dat Westerse leiders geen sancties op gaan leggen tegen Rusland. 'We hopen dat onze partners onze positie zullen begrijpen', zei hij vandaag tijdens zijn bezoek aan Tunesië. 'Niemand heeft het recht boos te zijn op Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn hun verplichtingen in Oekraïne niet nagekomen.' Volgens Lavrov is er een allesomvattend dialoog nodig, waarbij niemand wordt uitgesloten.

Sergej Lavrov. Beeld afp
Sergej Lavrov.Beeld afp

13.02 uur - Video
Er is een filmpje op YouTube verschenen waarop te zien is hoe Oekraïense soldaten zingend de Belbek-basis benaderen en daar worden tegengehouden door zwaar bewapende Russische soldaten. Er klinken ook wat schoten. Daarna volgt een verhitte discussie tussen de beide partijen.

undefined

12.55 uur - 'Janoekovitsj is niet dood'
Nog even over de toespraak van Poetin. Die ontkrachtte aan het einde van zijn voordracht de geruchten dat Janoekovitsj dood zou zijn (als gevolg van een hartaanval). Poetin heeft hem twee dagen geleden nog gezien. Hij was toen 'veilig en wel', aldus de Russische president.

12.46 uur - Ondertussen op de Krim
Onderhandelingen tussen een Oekraïense commandant en gemaskerde Russische mannen rondom de Belbek-basis zijn begonnen.

Om het geheugen op te frissen: Oekraïense militairen bewogen zich vanmorgen richting de door Russen bezette basis in Sebastopol op de Krim. Ze eisten hun basis terug. De Russen losten vervolgens enkele waarschuwingsschoten. Journalisten ter plaatse meldden dat er een ultimatum was gesteld en dat een mogelijke stormloop dus tot de opties behoort.

12.32 uur - Overzicht toespraak Poetin
De Russische president is nog bezig met het beantwoorden van vragen van journalisten, maar laten we alvast de belangrijkste punten uit zijn toespraak op een rij zetten:

- Poetin noemt de machtswissel in Kiev 'ongrondwettelijk' en spreekt van een coup.

- Rusland behoudt zich het recht om alle middelen in te zetten om Russen in Oekraïne te beschermen.

- Poetin ziet op dit moment geen noodzaak voor militaire actie in Oekraïne en denkt er niet over om de Krim te annexeren.

- De gewapende mannen op de Krim zijn geen Russisch militairen, maar 'lokale zelfverdedigingstroepen'. Poetin ontkent verder dat Russische troepen Oekraïense bases op de Krim hebben omsingeld.

undefined

Poetin geeft een verklaring. Beeld ap
Poetin geeft een verklaring.Beeld ap

12.27 uur - Poetin wil nieuwe verkiezingen in Oekraïne..
'Maar niet temidden van terreur.'

12.23 - Goed besluit om verdrag met EU niet te tekenen
Het is maar goed dat Janoekovitsj het associatieverdrag met de EU niet ondertekend heeft, denkt Poetin. 'Dat zou desastreus zijn geweest voor de Oekraïense economie.'

undefined

12.18 uur - Sancties werken averechts
'De sancties tegen Rusland waarmee het Westen schermt, zullen averechts werken', aldus Poetin. Hij noemt de strafmaatregelen 'contraproductief en schadelijk'.

undefined

12.14 uur - Geen politieke toekomst voor Janoekovitsj
Poetin heeft tegen de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj gezegd dat hij geen 'politieke toekomst' heeft. Als hij in Oekraïne was gebleven, dan was hij vast en zeker vermoord, denkt Poetin verder.

12.13 uur - 'Geen Russische militairen'
De gewapende groepen die de macht hebben gegrepen op de Krim zijn geen Russische soldaten 'maar lokale zelfverdedigingsgroepen', aldus Poetin.

Wat betreft de Russische uniformen die de soldaten dragen: 'De post-Sovjet-gebieden zitten vol met dergelijke uniforms.'

undefined

12.10 uur - Poetin ontkent dat Russische troepen Oekraïense bases op de Kim hebben omsingeld

12.06 uur - President niet verantwoordelijk voor doden
Janoekovitsj heeft nooit opdracht gegeven om op demonstranten te schieten, zegt Poetin. Wie de snipers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev dan wel waren?, vraag een journalist. Poetin: 'Mogelijk provocateurs van één van de oppositiepartijen'.

12.04 uur - Krim heeft recht om zich te verdedigen
Als Kosovo het recht heeft om zichzelf te verdedigen, dan ook de Krim, meldt Poetin. 'Maar we zullen zulke ontwikkelingen nooit stimuleren of aanwakkeren.'

12.03 uur - G8
Poetin zegt dat Rusland klaar is om westerse leiders te ontvangen tijdens de geplande G8-top, maar als ze niet willen komen 'dan hoeven ze niet te komen'.

12.01 uur - Actie is legitiem
Áls Rusland militaire actie onderneemt, dan is dat 'legitiem', aldus Poetin.

11.54 uur - Drie opties
Volgens Poetin zijn er slechts drie opties voor een zittende president om zijn macht te verliezen: 'overlijden, ontslag en afzetting.' Laatste optie is illegaal.

11.52 uur - Poetin over het recht van Rusland:
'Als ze (de lokale autoriteiten op de Krim) ons om hulp vragen en we daarnaast een verzoek hebben liggen van de legitieme president, dan hebben we het recht om militaire actie te ondernemen.'

Zolang er wetteloosheid heerst in Oekraïne, heeft Poetin het recht om 'alle opties in te zetten'.

11.50 uur - Financiële steun
Poetin: 'Rusland zal Oekraïne's zuiderlijke regio op de Krim uiteraard financiële steun verlenen.'

11.48 uur - Militaire actie is optie
Volgens Poetin is er geen noodzaak om militaire actie te ondernemen op de Krim, maar 'Rusland heeft wel de optie om dat te doen'.

Ondanks dat behoort militaire actie wel tot 'de laatste optie', zegt de Russische president.

11.43 - Over waarom Rusland Oekraïne is binnengevallen:
'We moesten wel', zegt Poetin. 'Om de levens en gezondheid van Oekraïners te beschermen.' Hij spreekt nogmaals over het gevaar van gewapende, gemaskerde mannen (verwijzend naar radicale oppositie).

11.40 uur - Legale weg
'Natuurlijk wilden mensen verandering, maar in deze situatie - met een wankele economie - kan dat alleen via de legale weg worden bereikt', vervolgt Poetin. De Oekraïense corruptie is zelfs voor Russische begrippen 'ongekend', aldus de president. De Russische agressie is volgens hem een reactie op het feit dat oligarchen en corruptie in Oekraïne de overhand hebben.

'Illegale verandering' kan niet gestimuleerd worden, benadrukt Poetin.

undefined

11.38 uur - Poetin over Janoekovitsj
Poetin verdedigt Janoekovitsj. Hij kwam de oppositie en westerse landen tegemoet in hun wensen en eisen, maar toch is hij verjaagd door 'gemaskerde en gewapende' mannen, aldus de Russische president.

Janoekovitsj is nog altijd de legitieme president van Oekraïne, ook al heeft hij niet meer de macht, vindt Poetin.

undefined

11.34 uur - Ongrondwettelijk
Wat er in Oekraïne is gebeurd, is 'een ongrondwettelijke omverwerping en een gewapende overname van de macht'. Zo begint Poetin zijn statement.

11.32 uur - Poetin geeft nu een verklaring
Journalisten stellen vragen. Poetin schrijft de vragen op, maar geeft nog geen antwoord. Hier live te volgen.

11.24 uur - Russia Today gehackt?
Een paar minuten geleden was er op de site van Russia Today nog een beeld te zien van reporters die aan het wachten waren op de verwachte verklaring van Poetin (mogelijk zometeen hier live te zien). Nu zijn die beelden opeens verdwenen. Mogelijk is de site gehackt.

Dat was afgelopen zaterdag ook al het geval. De woorden 'Rusland' en 'Russen' waren vervangen door 'nazi' en 'nazi's'.

11.08 - 'Klaar voor oorlog'
De Oekraïense officier Andriy Matchenko heeft tegen journalist Christopher Miller (Kyiv Post) gezegd dat de Russische troepen die de Belbek-basis bezet houden 'klaar zijn voor oorlog'.

11.00 uur - Steinmeier blij met Russische terugtrekking
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft de berichten dat Russische troepen zich terugtrekken uit West-Rusland verwelkomd, ondanks dat hij nog geen officiële bevestiging heeft gekregen van de terugtrekking. Dat bericht Reuters.

Steinmeier sprak gisteren met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Hij merkte nadien op dat het 'moeilijke, lange en serieuze gesprekken' waren. Er werd verder geen inhoudelijk commentaar gegeven.

De Duitse minister sprak vanmorgen overigens met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in Genève over 'diplomatieke opties inzake Oekraïne'.

10.32 uur - Ultimatum
De vrouwen van Oekraïense soldaten die hun mannen bijstaan bij de bezette Belbek-basis in Sebastopol zeggen dat ze erbij waren toen een Russische commandant een ultimatum stelde. Dat schrijft Christopher Miller van de Kyiv Post op Twitter.

Vanochtend werd er door journalisten ter plaatse al gemeld dat Oekraïense troepen zich voor 16 uur (plaatselijke tijd) moeten terugtrekken om een bestorming te voorkomen. Het bericht is van hogerhand niet bevestigd, noch ontkracht.

Op dit moment controleren Oekraïense troepen de entree van de basis, de Russische troepen bemannen een ander toegangspunt, meldt Miller.

Oekraïense officieren keren terug van onderhandelingen met hun Russische tegenhangers. Beeld reuters
Oekraïense officieren keren terug van onderhandelingen met hun Russische tegenhangers.Beeld reuters

10.19 uur - Weg geblokkeerd
Nadat Russische militairen waarschuwingsschoten hebben gelost, lijkt het relatief rustig bij de Belbek-basis in Sebastopol. De militairen aan beide zijden van het spreekwoordelijk IJzeren Gordijn wachten gespannen af wat er komen gaat. De weg naar Sebastopol is alvast op geïmproviseerde wijze afgezet (zie foto hieronder) door pro-Russische troepen.

10.13 uur - EU verstrekt Oekraïne 610 miljoen euro
Het Oekraïense parlement heeft een EU-lening van 610 miljoen euro goedgekeurd. In februari 2013 werd er al groen licht gegeven voor deze lening, maar president Janoekovitsj zette er vervolgens nooit zijn handtekening onder.

undefined

10.01 uur - 'Poetin is de nieuwe Hitler'
Zoals elders in de wereld behoort ook in Polen de nuance niet meteen tot het instrumentarium van de tabloids. Uit de voorpagina van Super Express viel gisteren op te maken dat de Derde Wereldoorlog is begonnen. De tabloid baseert zich daarbij op een voorspelling van de Bulgaarse waarzegster Baba Vanga.

Poetin wordt bovendien vegeleken met Hitler. Onze redacteur Jan Hunin schreef er vandaag een stuk over. Hier te lezen.

Voorpagina Super Express. Beeld .
Voorpagina Super Express.Beeld .

9.51 uur - Schippers niet naar Sotsji
Nederland stuurt geen regeringsdelegatie naar de Paralympics in Sotsji. Dat is vandaag na overleg besloten, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Edith Schippers (Sport). Zij zou samen met prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven naar de Spelen gaan. Ook zij gaan niet.

De Paralympics worden vrijdag geopend. Eerder kondigden de Britten en Amerikanen al aan geen regeringsvertegenwoordigers te sturen vanwege de Russische inval op de Krim.

Minister Edith Schippers. Beeld anp
Minister Edith Schippers.Beeld anp

9.45 uur - Toch geen Poetin
Althans, niet live. Laura Mills meldt dat er vandaag mogelijk wel een verklaring van de Russische president komt, maar dat onduidelijk is wanneer het wordt uitgezonden.

9.41 uur - Opmerkelijk statement
Na afloop van het journaal van Russia Today (dat bekend staat als pro-Poetin) komt presentatrice Abby Martin met een opvallend statement. 'Dat ik voor deze zender werk, betekent nog niet dat ik geen redactionele onafhankelijkheid heb', aldus Martin, die zegt vanuit haar 'hart' te spreken. 'Militaire interventie kan nooit een oplossing zijn. Wat Rusland doet op de Krim is verkeerd.'

Bekijk het filmpje hieronder:

9.43 uur - Poetin komt met verklaring
Als onderstaande bericht klopt, dan zal de Russische president Poetin rondom deze tijd live een verklaring uitgeven over Oekraïne.

Het zou de eerste keer zijn dat Poetin zich publiekelijk uitspreekt over deze crisis.

9.27 uur - Gekke situatie
De Oekraïense soldaten die hun basis in Sebastopol terugeisen, staan er een beetje stuurloos bij, getuige onderstaande foto. Ze zijn onbewapend (in tegenstelling tot de Russen die de basis in handen hebben) en steken sigaretjes op om de tijd te doden.

9.10 uur - Waarschuwingsschoten
Russische militairen hebben bij de Belbek-basis op de Krim waarschuwingsschoten gelost toen ze werden benaderd door Oekraïense militairen.

De basis is sinds vorige week bezet door de Russen en de Oekraïeners eisen nu hun banen en basis terug.

In totaal liepen zo'n driehonderd ongewapende Oekraïense militairen op de basis in Sevastopol af. Het tiental Russen dat de basis bewaakt schoot vervolgens in de lucht. Ze zeiden gericht te zullen schieten als de Oekraïeners niet rechtsomkeert maken.

Eerder waren er juist berichten dat de Russen een stapje terug doen op de basis. Oekraïense soldaten zouden de basis nu samen met de Russen bemannen. We wachten op meer informatie.

null Beeld getty
Beeld getty

8.55 uur - Vrouwen staan klaar
De vrouwen van Oekraïense officieren staan klaar om hun mannen bij te staan als ze richting de Belbek-basis in Sebastopol marcheren.

8.33 uur - Oekraïne-crisis in kaart
Simfeopol, Feodosiya, Balaklava, Perevalnoye - de steden op de Krim hebben de meest onnavolgbare namen. Bent u het overzicht een beetje kwijt? Bekijk dan deze reeks kaarten van de New York Times die een helder beeld schetsen van de recente gebeurtenissen in Oekraïne.

Een kaart van de Krim. Beeld ap
Een kaart van de Krim.Beeld ap

8.25 uur - Overgelopen
Russia Today bericht dat drie Oekraïense luchtverdedigingsregimenten de kant van de lokale autoriteiten op de Krim gekozen hebben. Een woordvoerder van de Krim-regering zou dat gezegd hebben.

We wachten nog op bevestiging.

8.21 uur - Update Belbek-basis
Er zijn berichten dat Russische troepen een stapje terug hebben gedaan op de bezette Belbek-basis op de Krim. Het is wachten op orders van Moskou, meldt Time-journalist Simon Shuster. Zie de twitterfeed hieronder.

8.15 uur - Oekraïne wil niet voetballen tegen de VS
De voetbalbond van Oekraïne ziet het vanwege de onrust in het land niet zitten om een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten te spelen. Beide landen zouden elkaar woensdag in Cyprus treffen. 'We spelen voor onze mensen en voor ons land. Maar in deze situatie zal het team niet naar Cyprus vliegen. We blijven thuis', liet de voorzitter van de bond, Anatolii Konkov, weten.

undefined

7.54 uur - Poetin roept troepen terug
De Russische president Poetin heeft de troepen die deze week meededen aan militaire oefeningen in het grensgebied bij Oekraïne bevolen om terug te keren naar hun bases. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Poetin gaf vorige week woensdag opdracht om met de oefeningen 'met spoed' te testen of het Russische leger in met name het westen van het land gevechtsklaar is. Hoewel Moskou ontkende dat de manoeuvres iets te maken hadden met de crisis in Oekraïne, vielen Russische militairen kort daarop het Oekraïense schiereiland de Krim binnen.

De woordvoerder van het Kremlin noemde de oefeningen overigens 'een groot succes'.

7.35 uur - Nog een ultimatum?
De doorgaans goed ingewijde Time-journalist Simon Shuster, die ter plaatse is, meldt op Twitter dat de commandant van de militaire Belbek-basis op de Krim een telefoontje heeft gekregen van zijn Russische tegenhanger. Er zou een nieuw ultimatum zijn gesteld. De Oekraïense troepen zouden zich voor 16 uur (vermoedelijk lokale tijd) moeten overgeven.

Het ultimatum is nog niet van hogerhand bevestigd. Shuster laat verder weten dat ongewapende Oekraïense troepen momenteel naar het luchthavengebied nabij de Belbek-basis marcheren dat in handen is van de Russen. Volgens Shuster met als doel om het te heroveren.

7.30 uur - Overzicht belangrijkste gebeurtenissen
- Russische troepen namen gisteravond een douanepost bij de veerverbinding tussen Rusland en de Krim in. Hierop zouden trucks vol soldaten per veer naar Oekraïne zijn overgebracht.

- Oekraïense bronnen meldden gisteren dat de commandant van de Russische Zwarte Zeevloot de bemanning van Oekraïense oorlogsschepen en het personeel van bases op de Krim een ultimatum (tot 4 uur 's nachts) had gesteld om zich over te geven. Anders zou een bestorming volgen. Het ultimatum werd ontkracht door het Russische ministerie van Defensie. Er vond vannacht geen stormloop plaats.

- De VS bereiden sancties voor tegen Rusland, zo maakte Washington bekend. President Obama zei dat 'Rusland aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat'. De VS overwegen onder meer hun militaire presentie in Europa te versterken en een inreisverbod voor hoge Russische functionarissen.

- Op verzoek van Polen komen de 28 lidstaten van de NAVO vandaag bijeen voor een spoedberaad. De regeringsleiders van de EU komen donderdag bijeen voor een top over de crisis. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken dreigden Moskou maandag met sancties als Rusland niet snel inbindt. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat hij op 10 maart naar Kiev zal afreizen voor overleg.

- De verjaagde Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die zijn toevlucht tot Rusland heeft gezocht, heeft Poetin om Russische militaire hulp gevraagd, 'om de legitimiteit, vrede, rechtsorde en stabiliteit te herstellen en het Oekraïense volk te verdedigen'. Dat deelde de Russische ambassadeur gisteren mede tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Oekraïense soldaten bij de Belbek-basis op de Krim. Beeld getty
Oekraïense soldaten bij de Belbek-basis op de Krim.Beeld getty
Poetin neemt middels een verrekijker de militaire oefeningen waar die afgelopen dagen plaatsvonden in het westen van Rusland. Beeld afp
Poetin neemt middels een verrekijker de militaire oefeningen waar die afgelopen dagen plaatsvonden in het westen van Rusland.Beeld afp
Meer over