Slow blog

Teruglezen liveblog Nepal: reddingswerk en Giro 555

De zware aardbeving in Nepal afgelopen weekeinde heeft tot nu toe aan meer dan 5000 mensen het leven gekost, maar dit aantal kan oplopen tot 10 duizend. Volgens de VN zijn 8 miljoen mensen getroffen door de ramp. Lees hieronder het blog terug dat de Volkskrant vandaag, op dinsdag 28 april, bijhield. Lees ook ons nieuwsbericht.

Het beschadigde standbeeld van koning Tribhuvan staat nog overeind tussen de beschadigde gebouwen in Kathmandu. Beeld epa
Het beschadigde standbeeld van koning Tribhuvan staat nog overeind tussen de beschadigde gebouwen in Kathmandu.Beeld epa

22.47 uur: Groep Nederlanders weg uit Nepal

Een groep van 54 Nederlanders is vanavond met een Belgisch militair vliegtuig vertrokken uit Nepal. Ze zijn onderweg naar New Delhi waar ze worden opgevangen door medewerkers van de Nederlandse en Belgische ambassade in dat land, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. De groep brengt de nacht door in New Delhi. Woensdag vertrekken ze naar Brussel.

De Nederlanders zouden meegaan met het toestel dat het ministerie en alarmcentrale SOS International in Jordanië hadden gecharterd om tachtig Nederlanders op te halen in Kathmandu. Het zou dan woensdag in Rotterdam landen, maar dat gaat niet door.

De luchthaven van Kathmandu is overbelast; het toestel kreeg geen toestemming om te landen. Het staat nu op een Pakistaans vliegveld te wachten om naar Nepal te mogen doorvliegen. Als het zover is, zal de charter een andere groep Nederlanders meenemen.

null Beeld getty
Beeld getty

20.43 uur: Nepal: genoeg buitenlandse reddingsteams

Nepal heeft genoeg buitenlandse hulp en wil niet nog meer reddingsteams uit het buitenland bij de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving. Dat heeft de Nepalese regering vandaag tegen hulporganisaties gezegd, aldus het hoofd van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP.

'Buitenlandse teams die al in het vliegtuig zitten of net geland zijn, kunnen komen helpen. Als ze nog moeten opstijgen, zeggen we dat ze niet moeten komen.' Dat was de boodschap van Nepal aan hulporganisaties, zei Jamie McGoldrick van de UNDP.

Het Nederlandse hulpteam USAR heeft vandaag op verschillende plaatsen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu gezocht naar overlevenden. Die werden niet gevonden. De teamleden vonden alleen dodelijke slachtoffers. Verder heeft het team voedselpakketten, water en dekens aan tweehonderd ontheemden uitgedeeld.

Op een andere plek werd een 28-jarige Nepalees vandaag levend onder het puin van een ingestort gebouw gehaald. Hij had zo'n tachtig uur in een kamer gezeten, zonder eten of drinken en omringd door drie doden. Hij riep om hulp en de reddingswerkers boorden zich een weg naar hem toe. 'Het lijkt erop dat hij puur op wilskracht heeft overleefd', zei de dokter die hem na de redding behandelde.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

19.20 uur: Bijna 580.000 euro gestort op Giro 555

Binnen een dag is er bijna 580.000 euro binnengekomen op Giro 555 voor de slachtoffers in Nepal. 'Dit is een heel mooie eerste actiedag', reageerde actievoorzitter Gijs de Vries namens Giro 555.

Gisteren openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) het gironummer 555, al is dat door de invoering van IBAN NL08 INGB 0000 0005 55 geworden. De hulporganisaties zeggen zich vooral zorgen te maken over het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Vrijdag vindt een Nederland Helpt Nepal-dag plaats. Die dag staat in het teken van een oproep aan heel Nederland om in actie te komen voor de slachtoffers van Nepal. 'We vinden het fantastisch dat de omroepen weer zo snel in actie zijn gekomen om de nationale actie te ondersteunen', aldus De Vries. Hoe de actiedag precies wordt ingevuld, is nog onderwerp van gesprek.

null Beeld epa
Beeld epa

18.15 uur: Kans op naschokken


Zie hieronder twee infographics over de kans op nachokken in Nepal op korte termijn en lange termijn.

Japanse reddingswerkers in Nepal. Beeld reuters
Japanse reddingswerkers in Nepal.Beeld reuters

17.17 uur: Aardschokken in Nepal sinds 25 april

In onderstaande kaart markeren de grote rode en witte symbolen de drie krachtigste schokken met een sterkte van 6.6 tot 7.8 op de schaal van Richter sinds de grote aardbeving op 25 april.

De meeste andere schokken hebben een sterkte tussen 4 en 5 op de schaal van Richter. De schokken op 28 april zijn met lichtblauwe punten aangegeven, de andere dagen hebben andere kleuren.

Klik op een stip voor details. Bron data: USGS.

16.28 uur: Annuleringen groepsreizen naar Nepal

Reisorganisatie Djoser annuleert drie geplande groepsreizen naar Nepal. Drie groepen in het door een aardbeving getroffen gebied zijn ongedeerd en de meesten zijn weer terug in Nederland. De rest volgt binnen enkele dagen.

Twee groepsreizen zouden deze week vertrekken naar vier landen waaronder Nepal. Volgende week zou nog een groep naar Tibet en Nepal gaan. 'Door de aardbeving is de route van Tibet naar Nepal onbegaanbaar geworden', aldus een woordvoerster. 'Bovendien geldt een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.'

De reizigers krijgen een alternatieve bestemming aangeboden, maar ze kunnen ook hun geld terugkrijgen. Pas in juli heeft Djoser, een van de grotere aanbieders van reizen naar Nepal, de volgende groepsreizen gepland naar het land. Of die doorgaan, is nog niet bekend. Reisbureau SNP had enkele tientallen vakantiegangers in het rampgebied, die nu mondjesmaat terugkeren. Ook Fox had een groep naar India en Nepal, maar die was nog niet in Nepal aangekomen.

16.15 uur: Helikopters redden slachtoffers uit bergen

Boven de bergen van Nepal is het een komen en gaan van helikopters. De helikopters brengen hulpgoederen naar de moeilijk te bereiken gebieden en nemen slachtoffers mee terug. Zo werden volgens AP acht vrouwen en twee baby's uit Ranachour gered. Twee vrouwen hadden hun baby's stevig omklemd. Een andere vrouw was hoogzwanger.

'Er zijn nog veel meer gewonden in mijn dorp', zei de aangeslagen zwangere vrouw toen ze uit de helikopter kwam. Ze werd al snel omringd door Nepalese soldaten en politieagenten en werd in een busje gezet om naar een ziekenhuis te worden overgebracht.

null Beeld ap
Beeld ap

15.50 uur: Verwoesting in satellietbeelden

De aardbeving in Nepal heeft hele gebieden in puin gelegd. Hier ziet u een aantal satellietbeelden van de hoofdstad Kathmandu, voor en na de aardbeving.

15.40 uur: Nederlanders terug uit Nepal

Met een speciale vlucht is een eerste groep Nederlanders teruggekeerd uit het rampgebied in Nepal. Kort na 15.00 uur landde een vliegtuig met 44 personen aan boord op de luchthaven in Eindhoven. De meeste passagiers komen uit Nederland. Ook zijn enkele buitenlanders onder de evacués.

Op de vlucht zaten ouderen, zwangeren en mensen met kleine kinderen. Zij werden op de luchthaven verwelkomd door tientallen familieleden.

In Rotterdam komt morgen opnieuw een toestel aan. Daarin zitten tachtig mensen. Alarmcentrale SOS International bekijkt of er nog een vliegtuig kan worden geregeld. 'Er zijn nog meer Nederlanders die terug willen, dus we zijn aan het kijken of we dit kunnen regelen', aldus een woordvoerder.

Nederlanders, waaronder moeders met kinderen, die in een precaire situatie in Kathmandu verkeerden worden vanaf de luchthaven van Kathmandu naar New Delhi gevlogen met het militaire KDC10-transportvliegtuig dat zondag het Nederlandse Urban Search and Rescue team afzette in Kathmandu. Beeld anp
Nederlanders, waaronder moeders met kinderen, die in een precaire situatie in Kathmandu verkeerden worden vanaf de luchthaven van Kathmandu naar New Delhi gevlogen met het militaire KDC10-transportvliegtuig dat zondag het Nederlandse Urban Search and Rescue team afzette in Kathmandu.Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp

15.05 uur: Nederland coördineert

Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Nederland doet dit op verzoek van de Verenigde Naties. Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) in de Tweede Kamer. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Een Nederlands hulpteam, dat uit 62 mensen bestaat, ging gisteren direct na aankomst in de Nepalese hoofdstad Kathmandu aan de slag. De Nederlanders werken vanuit hun basiskamp vlakbij het vliegveld van de stad. Nederland is volgens Kamp bereid meer hulp in de vorm van mensen en materieel te leveren als daar behoefte aan is, bijvoorbeeld op medisch en logistiek gebied. Ons land wacht een VN-verzoek daartoe af. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wees erop dat er dringend hulp nodig is in ziekenhuizen en op de luchthaven, die de drukte niet aan kunnen.

Duitse reddingswerkers. Beeld reuters
Duitse reddingswerkers.Beeld reuters

15.03 uur: Dodental Nepal nu boven de 5000

Meer dan 5000 mensen hebben de aardbeving in Nepal niet overleefd. Officiële bronnen zeggen tegen de BBC dat het dodental opnieuw naar boven is bijgesteld en vermoedelijk nog verder oploopt. Het aantal mensen van wie bekend is dat ze gewond zijn geraakt, is de 10.000 voorbij. Eerder op dinsdag verhoogde het ministerie van Binnenlandse Zaken het dodental al naar 4349.

15.00 uur: Onwerkelijke aankomst in Nepal

Lex Kassenberg, landdirecteur van Nepal voor de hulporganisatie CARE, was net in de Verenigde Staten toen de aardbeving plaatsvond. Hij is vier uur geleden in Kathmandu aangekomen. 'Hoe goed je je er ook op voorbereid, dat is allemaal theoretisch. Het was echt een onwerkelijke aankomst, het is niet meer thuiskomen zoals het was', vertelt Kassenberg.

Op weg van het vliegveld naar de stad trof hij veel verwoesting aan. 'Tempels zijn deels of helemaal ingestort en van de oude huizen staan er weinig nog overeind.' Volgens Kassenberg was de weg nog in goede staat en hebben de nieuwe huizen de beving goed doorstaan. 'De Nepalese regering is jaren geleden met nieuwe bouwnormen gekomen om de huizen aardbevingsbestendiger te maken. Nieuwere huizen zijn allemaal met gewapend beton gebouwd. Dit heeft in de steden veel ellende voorkomen.'

Er is nog steeds geen goed beeld van de situatie in de dorpen. 'De infrastructuur was al beperkt en nu zijn de meeste plaatsen nog moeilijker te bereiken. Sommige dorpen zijn pas na een paar dagen lopen te bereiken, dus het is een uitdaging om daar informatie vandaan te krijgen. De verwachting is dat 70 procent tot misschien wel 90 procent van de huizen is ingestort. De huizen zijn daar vrij primitief gebouwd, wat stenen op elkaar gestapeld met wat klei ertussen. Die zijn dus niet bestand tegen een aardbeving.'

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap

14:40 uur: 250 vermisten nabij toeristische route

Ongeveer 250 mensen zijn vandaag vermist geraakt nadat een lawine een populaire toeristische route trof ten noorden van Kathmandu. Volgens Nepalese autoriteiten is niet duidelijk of ook toeristen zijn vermist.

De bergachtige regio is door tientallen naschokken getroffen sinds de aardbeving van afgelopen zaterdag. 'Het is een natuurgebied dat heel populair is onder toeristen', zei provinciegouverneur Uddhav Battarai tegen persbureau Reuters. 'We proberen de mensen te redden, maar de regen en het slechte weer maken dat heel moeilijk.'

Nepalezen schuilen voor de regen in Gorkha Beeld afp
Nepalezen schuilen voor de regen in GorkhaBeeld afp

13.55 uur: Acht miljoen mensen getroffen

Acht miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving in Nepal afgelopen weekeinde en 1,4 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig, aldus de Verenigde Naties. Twee miljoen mensen wonen in de elf zwaarst getroffen districten. Het leveren van hulp aan hen wordt ernstig bemoeilijkt door het ruwe terrein en de grote hoogte waarop hun dorpen liggen, zei VN-coördinator Jamie McGoldrick.

Ondertussen wordt het op Mount Everest steeds stiller. Veel bergbeklimmers zijn vertrokken, omdat het basiskamp op de berg na de aardbeving getroffen werd door een lawine, waarbij zeker achttien mensen om het leven kwamen.

Nepal is zijn historisch erfgoed kwijt

Nepal heeft bij de aardbeving niet alleen duizenden inwoners verloren, maar ook een goed deel van zijn tempels en paleizen. Het historisch erfgoed van Nepal is in een puinhoop veranderd.

Indiase reddingswerkers zoeken in Kathmandu naar lichamen en overlevenden Beeld ap
Indiase reddingswerkers zoeken in Kathmandu naar lichamen en overlevendenBeeld ap

13.39 uur: 98 grote naschokken

Tot vanmiddag 12:00 uur zijn er in totaal 98 grote naschokken gemeten. De aardbeving vond drie dagen geleden plaats, zaterdagochtend om 11:56 plaatselijke tijd. Het epicentrum van de beving van 7.8 op de Schaal van Richter lag in het Gorkha district.

Volgens het Nationale Seismologie Centrum werd de aardbeving gevolgd door twee grote bevingen met een meetwaarde van minimaal 6, schrijft Nepalese nieuwswebsite Ekantipur.com. Vervolgens werden nog 96 naschokken gemeten tussen de 4 en 6 op de Schaal van Richter.

Dan werden er in de 72 uur na de eerste beving ook nog kleinere natrillingen gemeten (onder de 4), in totaal zo'n 400.

Uit angst dat verdere naschokken de nog overeind staande wankele gebouwen alsnog doen instorten, verblijven veel mensen buiten.

Een Nepalese vrouw verblijft in een zelfgemaakte tent uit angst voor naschokken Beeld ap
Een Nepalese vrouw verblijft in een zelfgemaakte tent uit angst voor naschokkenBeeld ap

13.14 uur: Twaalf Nederlanders lichtgewond

Bij de aardbeving in Nepal zijn voor zover bekend twaalf Nederlanders lichtgewond geraakt. Dat meldt alarmcentrale SOS international, laat RTL Nieuws weten.

Tijdens de aardbeving waren vijfhonderd Nederlanders in Nepal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt nog contact met honderd Nederlanders. Dat de Nederlanders niet bereikbaar zijn hoeft niet per se slecht nieuws te betekenen. Communicatie is momenteel lastig in het zwaar getroffen land.

'Ik dacht dat ik in de grond zou wegzakken'

De straten van Kathmandu waren een dag na de aardbeving vol mensen: huilend, zoekend naar overlevenden. De huizen die nog staan, durven ze niet binnen te gaan uit angst voor naschokken. Lees hier de reportage.

Nepal is pas sinds 2008 een republiek. Het centrale gezag is er fragiel. Kan de sociaaldemocratische regering het land uit de crisis leiden?

13.08 uur: Belgische missie hapert

De missie van het Belgische reddingsteam (B-Fast) naar Nepal hapert. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel doet er alles aan om het team dat gestrand is in de Indiase stad New-Delhi naar Nepal te laten vertrekken. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat het team terugkeert naar België.

Het Belgische team vertrok zondagavond. De eerste vertraging liepen de mensen op in het Midden-Oosten. Toen ze Nepal naderden bleek het kleine vliegveld bij de hoofdstad Kathmandu overvol te zijn en geen vliegtuigen meer aan te kunnen. Er werd toen naar New-Delhi gevlogen waar het 43-man sterke team nu wacht.

Veel landen hebben hulpverleners en reddingswerkers naar Nepal gestuurd om te helpen bij het vinden van slachtoffers van de zware aardbeving van zaterdag. Ook Nederland stuurde een reddingsteam met 62 leden en acht honden (USAR). Die zijn inmiddels aan het werk in Kathmandu.

null Beeld afp
Beeld afp

12.49 uur: Regenval en onweer

De komende dagen zien de weersverwachtingen in de door de aardbeving getroffen regio er niet goed uit. Hevige regenval en onweersstormen maken het niet alleen de reddingswerkers moeilijk, ook de honderdduizenden mensen die door aardbeving hun huis zijn kwijtgeraakt en noodgedwongen onderdak zoeken in overvolle tenten worden niet gespaard.

De angst voor naschokken heeft bovendien veel Nepalezen de wankele gebouwen uitgedreven, de open lucht in.

null Beeld ap
Beeld ap

12.25 uur: Brandstapels bij de rivier

De Bagmati-rivier bij Bhaktapur is op sommige delen grijs van de as. Volgens lokaal gebruik worden de doden verbrand op een brandstapel. Nadat het lijk is gecremeerd wordt het verkoolde hout en as in de Bagmati geloosd. Idealiter worden de doden gecremeerd op de dag van overlijden of de dag erna, maar dat is nu niet altijd mogelijk. De vraag is of er straks nog genoeg hout is om alle lichamen te verbranden.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

12.11 uur: 'Hulpacties regering weinig effectief'

Nepalese premier Sushil Koirala heeft toegegeven dat de hulp- en reddingsacties van zijn regering tot nu toe niet effectief genoeg zijn geweest. Hij roept de verschillende politieke partijen op om samen te werken in het oog van de nationale crisis. Dat schrijft Nepalese nieuwswebsite Ekantipur.com.

In een bijeenkomst met alle politieke partijen noemde Koirala de hulpverlening na de aardbeving een uitdaging. De regering kan alle verzoeken om hulp niet aan wegens een gebrek aan middelen.

Koirala voegde daar wel aan toe dat de regering de hulpverlening zeer serieus neemt en dat er voedsel, tenten, medicijnen en medische hulpverleners worden gestuurd naar de gebieden die het zwaarst getroffen zijn. Ook riep de premier mensen op om bloed te doneren.

'Veilig gebouw is maar 20 procent duurder dan een dat zo ten onder gaat'

De Nederlandse architect helpt met zijn Smart Shelter Foundation dorpsbewoners in Nepal schokbestendig te bouwen. Lees hier het interview.

Klimtoerisme is een belangrijke bron van inkomsten in Nepal. Zal de klimtoerist Nepal nu mijden?

11.45 uur: Facebook stelt doneerdienst open

Facebook heeft zijn doneerdienst opengesteld voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Facebookers kunnen via een doneerknop in hun nieuwsoverzicht doneren aan het International Medical Corps (IMC) gedoneerd. IMC heeft noodteams in de regio's die het zwaarst getroffen zijn.

Eerder al konden gebruikers in Nepal en in bepaalde delen van Bangladesh, India en Bhutan via Facebook laten weten dat ze veilig zijn met Safety Check. Sinds die knop afgelopen zaterdag geactiveerd werd hebben miljoenen mensen laten weten dat ze veilig zijn, en tientallen miljoenen hebben laten weten dat ze iemand kennen veilig is.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

11.39 uur: Golfstaten verlenen hulp

Ook de golfstaten schieten Nepal te hulp. De rijke olielanden zijn een belangrijke bestemming voor Nepalese arbeidsmigranten, die er werk vinden in de huishouding, beveiliging, of de bouwsector. Koeweit kondigde gisteren al aan 3 miljoen euro vrij te maken voor noodhulp.

Etisalat, het grootste telecombedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, biedt zijn klanten gratis vijf minuten beltijd om met dierbaren in Nepal te telefoneren. Hoofd van de marketingafdeling Khaled Elkhouly noemde het 'een klein gebaar in deze tijd van crisis'.

11.01 uur: Helikopters in Gorkha

Het leger legt in het stadje Gorkha, het epicentrum van de aardbeving van 7.8 op de Schaal van Richter, voorraden aan voor tijdelijke huisvesting, medische hulp en voedselhulp. Nu het weer is opgeknapt zijn helikopters begonnen de voorraden te verspreiden over dorpen in het getroffen gebied. Op hun weg terug nemen zij gewonden voor behandeling mee naar Gorkha en andere plaatsen.

De plaats is moeilijk te bereiken, omdat bergwegen door aardverschuivingen zijn versperd en de enige weg voor hulpverlening via de lucht is.

Op het platteland is 90 procent van de bevolking getroffen door de ramp, zei een woordvoerder van het lokale bestuur. Van hun huizen is zo goed als niets over en ze zijn hun vee kwijt. In de meeste plattelandsdorpen wonen voornamelijk ouderen en kinderen, omdat jonge mannen vaak naar de stad trekken om werk te zoeken.

Een helikopter vervoert gewonden uit Ghorka Beeld ap
Een helikopter vervoert gewonden uit GhorkaBeeld ap
Een gewonde vrouw wordt geholpen door Nepalese politie in Gorkha Beeld ap
Een gewonde vrouw wordt geholpen door Nepalese politie in GorkhaBeeld ap

10.35 uur: Met blote handen in het puin

Door hevige regenval in Kathmandu zijn de reddingsacties vertraagd. Bij de bevolking groeit de onvrede over de trage hulpverlening vanuit de Nepalese overheid. In de hoofdstad zoeken niet alleen reddingswerkers naar overlevenden, ook de lokale bevolking, waaronder familieleden van vermisten, zoeken tussen het puin naar hun dierbaren.

'Wachten op hulp is een grotere beproeving dan het zelf doen', zegt Pradip Subba tegen persbureau Reuters. Subba zoekt met zijn blote handen naar zijn broer en schoonzus in de ruïne van de negentiende-eeuwse Dharaharatoren.

'Er is niemand van de regering of het leger om ons te helpen', aldus de 27-jarige Nepalees. 'Onze handen zijn het enige gereedschap dat we hebben.'

Puin in Durbar Square in Bhaktapur Beeld ap
Puin in Durbar Square in BhaktapurBeeld ap

10.21 uur: Internationale hulp komt op gang

Drie dagen na de aardbeving begint er steeds meer internationale hulp te arriveren in het 28 miljoen inwoners tellende land. Volgens de Verenigde Naties heeft de ramp 8 miljoen mensen getroffen. Meer dan 1,4 miljoen mensen hebben voedsel en water nodig.

Het Nederlandse hulpteam USAR zoekt sinds gisteren in Kathmandu naar overlevenden. Twee reddingsgroepen hebben op verschillende locaties in de Nepalese hoofdstad gezocht met speurhonden, maar nog geen overlevenden gevonden. Ook wordt op het vliegveld geholpen met het ontvangen en verspreiden van nieuwe hulpgoederen en hulpverleners.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stelde zondag een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend.

Een reddingsteam uit Taiwan, klaar voor vertrek Beeld epa
Een reddingsteam uit Taiwan, klaar voor vertrekBeeld epa

10.01 uur: Nederlanders vanmiddag terug

Een militair vliegtuig met ruim veertig Nederlanders komt vanmiddag rond half twee aan op vliegveld Eindhoven. Dat heeft de woordvoerder van SOS International laten weten. Op de vlucht zitten ouderen, zwangeren en mensen met kleine kinderen die in Nepal waren tijdens de aardbeving.

SOS International en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ook een extra vliegtuig ingezet voor tachtig personen. Het toestel is afkomstig uit Jordanië en zal naar verwachting dinsdagochtend aankomen op Rotterdam The Hague Airport.

SOS International bekijkt of er nog een vliegtuig kan worden geregeld. 'Er zijn nog meer Nederlanders die terug willen, dus we zijn aan het kijken of we dit kunnen regelen. We willen graag een vlucht die al in de buurt is, dus we kijken opnieuw in Jordanië', aldus de woordvoerder van SOS International.

9.45 uur: Dodental kan oplopen tot 10 duizend

Het dodental van de aardbeving kan oplopen tot 10 duizend. Dat heeft de Nepalese premier Sushil Koirala vandaag gezegd tegen persbureau Reuters. De Nepalese regering opereert volgens Koirala op 'oorlogssterkte' en doet er volgens hem alles aan om mensen te redden en hulp te bieden. 'Het is een grote opgave en een heel moeilijke periode voor Nepal', aldus de premier.

Zeker 4352 lichamen zijn in Nepal geborgen, liet een woordvoerder van de politie vandaag weten. In buurland India vonden 61 mensen de dood bij het natuurgeweld, in Tibet kwamen 25 mensen om. Op het basiskamp op Mount Everest vielen achttien doden door een lawine die door de aardbeving in gang werd gezet. Meer dan 7.000 mensen zijn gewond geraakt. De autoriteiten vrezen dat het dodental hoger zal worden als reddingswerkers de verwoeste dorpen in afgelegen gebieden rond het epicentrum zullen bereiken.

Nabestaanden bij de verbranding van slachtoffers Beeld epa
Nabestaanden bij de verbranding van slachtoffersBeeld epa
Nepalese vrouw met kind in Kathmandu Beeld epa
Nepalese vrouw met kind in KathmanduBeeld epa
Boeddhisten in het zuiden van China branden kaarsen voor slachtoffers van de aardbeving Beeld afp
Boeddhisten in het zuiden van China branden kaarsen voor slachtoffers van de aardbevingBeeld afp
Tienjarig meisje met haar vader bij een ziekenhuis in Bhaktapur Beeld ap
Tienjarig meisje met haar vader bij een ziekenhuis in BhaktapurBeeld ap
Meer over