Teruggekeerde Syriëgangers gearresteerd

AMSTERDAM - Drie jonge Delftenaren, onder wie twee teruggekeerde Syriëgangers, zijn in de nacht van zaterdag op zondag gearresteerd door de Nationale Recherche. De jongeren van 19, 21 en 22 jaar worden verdacht van het voorbereiden van een gewapende beroving.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket is om veiligheidsredenen een arrestatieteam ingezet. Er waren 'aanwijzingen dat de jongens wapens bij zich hadden'. De jongens werden uit een auto gehaald door een gewapende eenheid, die assistentie kreeg van een politiehelikopter. Ze bleken uiteindelijk niet gewapend te zijn.

Twee jongens zijn dinsdag weer vrijgelaten, maar blijven verdachten. De derde, een 19-jarige tot de islam bekeerde Antilliaan, zit nog vast. Hij werd al verdacht van inbraken voor hij in februari 2013 naar Syrië afreisde. Mohammed, zoals hij zich sinds zijn bekering noemt, keerde in de zomer alweer terug naar Delft. Hij werd geregeld gesignaleerd in een uitgaansgelegenheid waar onderwereldfiguren samenkomen.

Onduidelijk is of Mohammed zijn criminele activiteiten weer heeft opgepakt of dat hij de beroving, samen met een Somalische Syriëganger, uit jihadistische motieven op touw wilde zetten. De buit zou dan bedoeld zijn om jihadistische groeperingen te financieren. Syriëgangers worden mogelijk teruggestuurd naar westerse landen met de opdracht geld in te zamelen voor de jihad.

undefined

Meer over