Terug van weggeweest: Andy van der Meyde

Charles Bromet en Willem Vissers

De laatste officiële competitiewedstrijd die Andy van der Meyde speelde, was die van 7 februari 2009 tussen Everton en Bolton Wanderers. Ruim een jaar geleden dus. In de 86ste minuut kwam hij in het veld voor Mikel Arteta. De 2-0 voorsprong van dat moment zou door The Toffees nog worden uitgebouwd naar een 3-0 zege.

Het zijn dit soort feiten die je gaat opzoeken als een voor je gevoel ¿vergeten voetballer¿ als Van der Meyde plotseling blijkt te zijn aangetrokken door PSV. Hoe zoiets gaat? Danko Lazovic kreeg ineens een aanbieding van Zenit St.-Petersburg, an offer he couldn¿t refuse.

Tenminste, dat hield hij coach Fred Rutten voor. De clubleiding was uiteraard erg tevreden over het bod van 5 miljoen euro. En toen de Serviër ging dwarsliggen ¿ hij zou Rutten hebben gezegd dat hij zich mentaal niet kon opladen voor de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag tegen RKC ¿ voelde Rutten zich voor het blok gezet.

Jonathan Reis net ontslagen, Stef Nijland verhuurd aan Willem II, Nordin Amrabat niet echt een garantie voor bruikbare voorzetten. Dan moet je als club gaan speuren naar zogeheten free agents, omdat het transferwindow natuurlijk al lang en breed gesloten is.

En dan kom je dus terecht bij Andy van der Meyde, een 30-jarige rechtsbuiten van wie slechts flarden zijn blijven hangen in het geheugen.

Een prachtige uithaal, toen nog als Ajacied, in een Champions Leaguewedstrijd tegen AS Roma. En daarna een denkbeeldige pijl uit een imaginaire boog schieten.

Een andere uithaal, in het shirt van Inter, in een uitwedstrijd tegen Arsenal op Highbury. Opnieuw die pijl en boog.

Het EK voetbal van 2004 in Portugal, met daarin in elk geval één enorme misser in de wedstrijd tegen Tsjechië, u weet nog wel, die wedstrijd van dé wissel Robben-Bosvelt.

Willem Vissers zag Van der Meyde voor het laatst aan het werk tijdens een FA Cup wedstrijd van vorig seizoen, op 4 februari 2009 om precies te zijn, de clash tussen Everton en Liverpool. Van der Meyde viel in, deed in vrijwel niets meer herinneren aan de kwieke rechtsbuiten van weleer. Maar diep in de verlenging leverde hij de bal in het strafschopgebied af bij Dan Gosling, die het enige doelpunt van de wedstrijd zou maken. Everton door naar de achtste finales.

Drie dagen later zou hij dus zijn laatste minuten spelen voor Everton. Die Van der Meyde, de ultieme alles of niets voetballer, gaat PSV dus tot aan het einde van het seizoen dienen. Als het de koploper van de eredivisie bevalt, kan hij voor twee jaar bijtekenen.

Hoe dat gaat uitpakken? Moeilijk te zeggen. De afgelopen tijd hield Van der Meyde zijn conditie op peil bij Jong Ajax. Saillant detail: volgende week zondag, 14 maart, is het Ajax - PSV in de Arena. Van der Meyde hoopt dan fit genoeg te zijn om in elk geval op de reservebank plaats te nemen. Hoewel ik grote moeite heb te geloven dat hij een grandioze terugkeer gaat maken, is de gedachte alleen al vermakelijk.

Charles Bromet

Meer over