Terroristen eisen vrijlating islamitische gevangenen

Vrijlating van alle islamitische extremisten in Indiase gevangenissen. Dat eiste een van de terroristen die deelnam aan de gijzeling in hotel Oberoi in een telefoontje aan een tv-station. Hij zei deel uit te maken van de Deccan Mujahedin, een tot nu toe onbekende organisatie. Ook in e-mails aan andere media eiste deze groep, vernoemd naar het Deccan-plateau in Midden- en Zuid-India, de verantwoordelijkheid op voor het bloedbad in Mumbai.

Die claim roept vragen op; terrorisme-experts zeggen nooit van de organisatie te hebben gehoord. De verdenking gaat dan ook vooral uit naar groepen die eerder aanslagen hebben gepleegd in India en naar Al Qaida.

Een organisatie die in beeld komt is Lashkar-e-Taiba, ofwel ‘Leger van de Zuiveren’, een gevreesde terreurgroep die de afgelopen jaren in verband is gebracht met tal van zware aanslagen in Indiase steden. Lashkar-e-Taiba heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken duizenden aanhangers en strijders in het Pakistaanse deel van Kashmir en wordt gesteund door de Pakistaanse inlichtingendienst ISI.

Verband
Het vermoeden van een verband tussen het bloedbad in Mumbai en het door India en Pakistan betwiste Kashmir werd versterkt door een terrorist die zich vanuit het bezette Joodse centrum in Mumbai telefonisch beklaagde over misstanden in het Indiase deel van Kashmir. ‘Weten jullie hoeveel mensen zijn vermoord in Kashmir? Weet u dat uw leger moslims heeft vermoord?’, zei de man in het Urdu – de officiële taal van Pakistan – met een Kashmiri accent.

Een Indiase politiechef meende een overeenkomst te zien tussen de aanslagen in Mumbai en een aanval op de Akshardham-tempel in Gandhinagar in 2002, waar tientallen doden vielen toen Lashkar-terroristen met automatische wapens hindoe-pelgrims bestookten. Volgens de commissaris van de politie in Gujarat gingen de terroristen in Mumbai op vergelijkbare wijze te werk als de aanvallers bij de hindoe-tempel.

The Times of India meldde dat uit het verhoor van opgepakte terroristen naar voren is gekomen dat enkele van de daders de Pakistaanse nationaliteit hebben. ‘Er zijn aanwijzingen dat de daders, die per boot naar Mumbai zijn gekomen, Pakistaanse burgers zijn’, aldus een zegsman tegen de Indiase krant.

Samenwerking
De Hindustan Times haalde bronnen aan bij de Indiase inlichtingendienst die de schuld ook zoeken bij Lashkar, al of niet in samenwerking met Al Qaida. India’s premier Manmohan Singh sprak van mogelijke ‘buitenlandse banden’, een nauwelijks verholen verwijzing naar Pakistan.

In kringen van de Indiase inlichtingendiensten wordt ook gedacht aan de Indiase Mujahedin, een groep die ongeveer een jaar geleden voor het eerst van zich deed spreken met een oorlogsverklaring wegens ‘zestig jaar onderdrukking’ van moslims en wegens de goede relatie van India met de Verenigde Staten. De Indiase Mujahedin eiste de verantwoordelijkheid op voor diverse bomaanslagen eerder dit jaar: in Jaipur (63 doden), Ahmedabad (45 doden), Gujarat (55 doden) en New Delhi (24 doden).

Grote schaal
Veel westerse deskundigen zien in de spectaculaire en gecoördineerde acties in Mumbai de hand van Al Qaida. Deze organisatie heeft eerder bewezen in staat te zijn op een dergelijke grote schaal terreuroperaties uit te voeren en heeft mogelijk samengewerkt met Indiase terroristen.

Nigel Inkster van het International Institute for Strategic Studies in Londen: ‘Het is logisch dat het voor Al Qaida makkelijker is zaken te regelen in India dan in de VS of Europa.’

Meer over