‘Terreurverdachte niet in cel zonder een aanklacht’

Het is niet aanvaardbaar dat de regering-Bush op Amerikaans grondgebied verdachten van terreur vasthoudt zonder een aanklacht tegen hen uit te brengen....

Van onze correspondent Jan Tromp

‘Het aanvaarden van een presidentiële bevoegdheid om het leger opdracht te geven burgers op te pakken en voor onbepaalde tijd vast te houden – zelfs al noemt de president hun ‘strijders van de vijand’ – zou rampzalige gevolgen hebben voor de grondwet en het land.’ Aldus een van de rechters van het hof in een zaak die aanhangig was gemaakt door de advocaten van Ali al-Marri, een Qatari die in december 2001 was opgepakt en de laatste vier jaar op een marinebasis in South Carolina gevangen wordt gehouden.

Volgens de Amerikaanse overheid was hij een stille agent van Al Qaida. Ingevolge de Wet op de Militaire Commissies die het Congres vorig najaar aanvaardde zou hij volgens het Pentagon, net als de gevangenen van Guantánamo voor onbepaalde tijd mogen worden gevangen gehouden.

Met twee tegen één stem besliste het hof in Virginia gisteren anders: ‘We weigeren een greep naar de macht te erkennen die de grondwettelijke fundamenten van onze Republiek zo ingrijpend zou veranderen.’

De uitspraak betekent niet per se dat al-Marri vrijkomt. Hij kan overgebracht worden naar zijn thuisland, hij kan worden vastgehouden als getuige en hij kan voor de burgerrechter worden gebracht. In elk geval moet een einde komen aan zijn militaire detentie.

Meer over