Terreurverdachte Amri pakte in Amsterdam trein naar Brussel

De vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, is twee dagen na zijn terreurdaad op Amsterdam CS gesignaleerd, waarna hij op camerabeelden op station Brussel-Noord opdook. Eerder werd al duidelijk dat Amri op het station van Nijmegen is gezien. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Redactie
Anis Amri in een still uit een video die is vrijgegeven door terreurgroep IS. Beeld afp
Anis Amri in een still uit een video die is vrijgegeven door terreurgroep IS.Beeld afp

Op woensdag 21 december is Amri om 11.30 op het station in Nijmegen gefilmd door beveiligingscamera's. Twee uur later werd hij vastgelegd op Amsterdam CS, waar hij met de trein heen is gereisd, aldus het Duitse OM. In Amsterdam pakte hij aan het eind van de middag de trein naar station Brussel-Noord, waar hij tussen 19.00 uur en 21.00 verbleef.

Vermoedelijk vervolgde hij zijn reis richting Frankrijk, aangezien eerder bekend werd dat hij in Lyon een treinkaartje richting Milaan kocht. De Belgische autoriteiten wilden hier geen uitspraak over doen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie baseert zich in zijn verklaring op camerabeelden die na de 21ste zijn bestudeerd en gaat ervan uit dat het een duidelijk beeld heeft van de reisbeweging van Amri.

Anis Amri is de hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, die op de avond van 19 december plaatsvond. Hierbij kwamen twaalf mensen om het leven. Waar de Tunesiër de dag na zijn aanslag is geweest, is niet bekend. Uiteindelijk werd hij op vrijdag 23 december doodgeschoten in Milaan, toen hij bij een routinecontrole door de politie een wapen trok.

De Nederlandse regering is met België, Duitsland en Frankrijk in gesprek om de controle van passagiers van internationale bussen, treinen en boten te verscherpen. Passagiers zouden dan een identiteitsbewijs moeten tonen bij aanschaf van een vervoersbewijs. Deze worden opgeslagen in een Passagiers Namen Register, waartoe ook de andere deelnemende landen toegang hebben. De gedragingen en verplaatsingen van verdachte personen kunnen zo voor, tijdens en na de reis worden geanalyseerd.

Er werd er eerder van uitgegaan dat Amri met de bus is gereisd tussen Nijmegen en Amsterdam, en daarna eveneens per bus zijn tocht heeft voortgezet via Parijs en Lyon. Duidelijk is nu dat Amri in ieder geval in Nederland en België met de trein reisde.

Anis Amri vastgelegd op camerabeelden op station Brussel-Noord. Beeld
Anis Amri vastgelegd op camerabeelden op station Brussel-Noord.Beeld

Ook Zwitsers onderzoek

In Zwitserland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen in verband met de aanslag van 19 december in Berlijn. Dit heeft het Zwitsers Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. De autoriteiten meldden enkel dat het onderzoek is gebaseerd op de verdenking dat er een criminele organisatie in Zwitserland bij de aanslag betrokken is geweest en dat het verbod van Islamitische Staat en al-Qaeda mogelijk is overtreden.

In het onderzoek wordt met buitenlandse partijen samengewerkt. Anis Amri reisde na de aanslag met een grote boog om Zwitserland heen naar Noord-Italië. Afgelopen zomer wilde hij naar Zwitserland reizen, maar hij werd niet ver van de grens in het zuiden van Duitsland aangehouden omdat hij valse identiteitsbewijzen bij zich had.

Meer over