Terreurgroep bestaat uit één Griekse familie

De Griekse politie heeft donderdag opnieuw een verondersteld lid van de terreurbeweging 17 November opgepakt. De 42-jarige Patroklos Tselendis is de dertiende verdachte die sinds eind juni in handen van de politie is gevallen....

Van onze buitenlandredactie

De woensdag aangehouden Pavlos Seferis wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de moord op Richard Welch, chef van de CIA in Athene. Het was de eerste moordaanslag van 17 November. De 46-jarige telefonist bij een Atheens ziekenhuis werd gearresteerd in een dorpje bij Karditsa. Ook de als hoofdverdachte aangemerkte Alexandros Giotopoulos zou hebben meegedaan aan de moord op Welch.

Giotopoulos spreekt alle beschuldigingen tegen. Dinsdag verklaarde hij voor een onderzoeksrechter dat politie en veiligheidsdiensten bewijzen tegen hem hebben vervalst.

De schuilnaam Michalis Economou zegt hij te hebben aangenomen tijdens de kolonelsdictatuur toen hij in 1972 lid was van de verzetsgroep LEA. Die naam gebruikt hij nog steeds.

De reeks arrestaties bevestigt het gelijk van terrorisme-experts die het voor aannemelijk hielden dat de terreurgroep voor een aanmerkelijk deel bestond uit goede vrienden of familie. Zo werd de wees Pavlov Seferis opgevoed door de ouders van zijn neef Iraklis Kostaris. Deze zit eveneens vast.

Zij zijn beiden familie van een derde verdachte, Thomas Seferis, die volgens de politie lid was van 17 November. Maar de politie zegt geen reden te hebben om hun familielid Yannis Seferis, een extreemlinkse activist uit de jaren zeventig, te verdenken van betrokkenheid.

Onder de dertien arrestanten zijn drie neven Seferis en drie broers Xeros, onder wie Savvas Xeros, de man van de mislukte bomaanslag eind juni in Piraeus. Deze viel zwaar gewond in handen van de politie, waarna de zaak aan het rollen kwam.

De politie zoekt nog naar een andere betrokkene: de barkeeper Dimitris Koufodinas die samenwoont met de ex-vrouw van Savvas Xeros.

De Turkse tak van Interpol heeft bij de Griekse collega's nagevraagd of de leider van het Turkse extreemlinkse Revolutionaire Volksbevrijdingsfront DHKP/C, Dursun Karatas, zich in Athene ophoudt. De Grieken hebben dat officieel ontkend. In de Turkse en Griekse media zijn berichten gepubliceerd dat er banden zouden bestaan tussen beide groeperingen.

De Turken volgen de ontwikkelingen rond 17 November met argusogen omdat ook Turkse diplomaten het slachtoffer zijn geworden van de terreurgroep. De DHKP/C ontkent heftig dat er is samengewerkt met 17 November bij de moord op een Turkse diplomaat in 1994, zoals het Griekse dagblad To Vima begin deze week meldde.

In een verklaring zegt DHKP/C dat dit soort verhalen zijn gedicteerd door de CIA en bedoeld zijn om 'een organisatie die strijdt tegen een pro-Amerikaanse fascistische staat (Turkije, red.)' in diskrediet te brengen. 'CIA-journalistiek', vindt de partij, 'onze aanwezigheid in Griekenland is geheel open en democratisch.'

Meer over