Terreurdreiging markeert jaarwisseling in grote steden

Wereldwijd is de jaarwisseling gemarkeerd door afgelaste massabijeenkomsten en de inzet van enorme aantallen politie-en legereenheden bij festiviteiten die wel plaatsvonden. In de Duitse stad München werden twee stations tijdelijk gesloten na een tip van Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten over dreigende aanslagen door de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Door onze buitenlandredactie
Politie in Moskou. Beeld Reuters
Politie in Moskou.Beeld Reuters

Hoewel de Duitse autoriteiten op nieuwjaarsdag zeiden dat er geen sprake meer was van een acute dreiging, schetsten ze de toestand niettemin als precair. 'De situatie in Europa en Duitsland blijft ernstig in het nieuwe jaar', zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière: Zijn Beierse collega Joachim Hermann sprak over een 'algemene, permanente dreiging'.

Vuurwerk in Parijs geannuleerd

In Frankrijk werden 100 duizend agenten ingezet om aanslagen te voorkomen. Het traditionele vuurwerk in het centrum van Parijs was geannuleerd, maar niettemin verzamelden zich tienduizenden mensen op de Champs-Élysées. Niet eerder waren er zoveel mensen bijeen sinds de Franse hoofdstad enkele weken geleden werd getroffen door een reeks aanslagen op openbare gelegenheden, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. President François Hollande zei rekening te houden met nieuwe aanslagen. Frankrijk heeft volgens hem 'nog geen einde gemaakt aan de terreur'.

In België weren donderdag drie personen aangehouden die werden verdacht van het beramen van aanslagen rond de jaarwisseling. Ze zouden gericht zijn tegen de politie, militairen en bekende locaties in Brussel. Die dreiging was voor burgemeester van Brussel Yvan Mayeur aanleiding om het jaarlijkse vuurwerk in het centrum van de stad te elfder ure af te blazen. De drie verdachten zijn vrijdag na verhoor weer vrijgelaten.

Militairen bij de Arc de Triomphe in Parijs. Beeld AP
Militairen bij de Arc de Triomphe in Parijs.Beeld AP
De politie houdt de weg op de Champs-Elysées vrij. Beeld AP
De politie houdt de weg op de Champs-Elysées vrij.Beeld AP

Afgelast of beperkt

Ook in steden als Moskou, Jakarta, Madrid en Sydney werden de gebruikelijke grootschalige vieringen van Oud en Nieuw afgelast of beperkt. In Moskou bleef het Rode Plein leeg, nadat het was afgegrendeld door veiligheidstroepen.

'Het is geen geheim dat Moskou een potentieel doelwit is van terroristen,' zei burgemeester Sergej Sobyanin. Vrijdag werden honderden mensen twee treinstations in Moskou geëvacueerd nadat de politie een tip had gekregen dat er explosieven werden geplaatst. Er werden echter geen explosieven aangetroffen. De autoriteiten gaven verder geen commentaar op de dreiging.

In New York verzamelden zich zo'n miljoen mensen op Times Square. Ze werden gadeslagen door 6.000 politiemensen, onder wie speciale anti-terreur-eenheden. In de stad Rochester in de staat New York werd een vuurwerkfeest afgelast vanwege terreurdreiging. Een 25-jarige man die eerder deze week werd opgepakt, zou plannen hebben gehad voor een aanslag op Oudejaarsavond.

Londen zette volgens Scotland Yard 3.000 ('alle beschikbare') politiemensen in om de festiviteiten in goede banen te leiden.

Politie op Times Square in New York. Beeld Reuters
Politie op Times Square in New York.Beeld Reuters
Vuurwerk boven de Brandenburger Tor in Berlijn. Beeld AP
Vuurwerk boven de Brandenburger Tor in Berlijn.Beeld AP
Meer over