Terreuracties dreigen in Suriname

De Surinaamse regering bereidt zich voor op terreuracties. Zij zou van de veiligheidsdiensten hebben vernomen dat in het binnenland groepen worden geformeerd die een 'ernstige destabilisatiecampagne' zouden willen beginnen....

De groepen, waarvan vermoed wordt dat ze onder leiding staan van Dino Bouterse, de zoon van de voormalige couppleger Desi Bouterse, zouden zich opmaken voor ontvoeringen, brandstichting en andere geweldsdelicten zoals aanslagen op toppolitici en rijke zakenlieden. De beveiliging van de president en leden van zijn kabinet is opgevoerd.

Minister Gilds van Justitie en Politie heeft de kwestie woensdagavond met president Venetiaan besproken, nadat de raad van ministers een groot deel van zijn reguliere vergadering aan de mogelijke dreiging had gewijd. Donderdag komt de leiding van de coalitiegroepering Nieuw Front in spoedvergadering bijeen.

De terreuracties zouden elk moment kunnen beginnen en hun hoogtepunt moeten bereiken rond 25 februari, de dag waarop in 1980 een militaire staatsgreep werd gepleegd onder leiding van ex-legerleider Bouterse. Zijn zoon wordt al enkele maanden door de politie gezocht. Hij is hoofdverdachte van een wapendiefstal bij de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, waarbij een groot aantal automatische en semi-automatische wapens werd buitgemaakt. Er wordt nu ernstig rekening mee gehouden dat deze wapens bij de vermeende acties zullen worden gebruikt.

De Surinaamse internetsite Waterkant.net meldde donderdag dat het Surinaamse leger in verhoogde staat van paraatheid is gebracht met het oog op de mogelijke terreurdaden. Bronnen binnen de regering bevestigen tegen de site dat de groeperingen een geweldsgolf in het land willen ontketenen zoals in Guyana. 'Zo zou er chaos , paniek en maatschappelijke onrust moeten ontstaan met als gevolg politieke destabilisatie'.

Meer over