Terreur in kiem gesmoord

AMSTERDAM Westerse inlichtingendiensten hebben plannen verstoord voor gelijktijdige terreuraanslagen in Londen en in Franse en Duitse steden. De aanslagen, in de stijl van die in het Indiase Mumbai in 2008, zouden zijn beraamd door een groep Pakistaanse extremisten gelieerd aan Al Qaida....

AP en Reuters

Duitsland bevestigde woensdag dat inlichtingendiensten op de hoogte waren van het complot, nadat het Britse Sky News en The New York Times het dinsdag hadden gemeld.

Volgens de krant zijn de aanslagen verstoord door de verhevigde Amerikaanse bombardementen deze maand met onbemande vliegtuigen in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan.

Het complot werd twee weken geleden ontdekt, rond de herdenking van de aanslagen van ‘11/9’, maar werd niet als ernstig genoeg beschouwd om het terreuralarm te verhogen. Volgens een bron binnen de Britse veiligheidsdienst verkeerden de plannen nog in een ‘embryonale fase’. ‘Dit complot heeft ons de afgelopen weken beziggehouden, maar is niet alarmerend genoeg om het terreuralarm te verhogen.’

Volgens sommige inlichtingenfunctionarissen zouden de aanslagen worden gepleegd door zwaarbewapende zelfmoordterroristen die, net als bij de bloedige aanslagen in 2008 het Indiase Mumbai, diverse locaties zouden bestormen. Bij de aanslagen in Mumbai vielen 166 doden. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde woensdag dat informatie over de aanslagen gedeeld werd met andere landen. ‘Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen over op handen zijn de aanslagen in Duitsland’, aldus het ministerie. Duitse media meldden dat de bron voor de informatie over de aanslagen een Duitse Afghaan uit Hamburg zou zijn, Ahmed Sidiqi, die al sinds juli wordt vastgehouden in een gevangenis op de Amerikaanse basis Bagram, bij de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Het is nog onduidelijk of de bommeldingen van de afgelopen weken in Parijs verband houden met het terreurcomplot. De Eiffeltoren en het omliggende park werden dinsdag opnieuw ontruimd na een melding over een op handen zijnde bomaanslag.

Het Pakistaanse leger noemde de berichten over de Europese aanslagen ‘erg speculatief’. ‘We hebben geen enkele informatie dat militanten hier bijeenkwamen en aanslagen planden’, aldus een woordvoerder, doelend op de grensstreek Noord-Waziristan. ‘Er zijn hier absoluut geen inlichtingen over bekend.’

Verijdelde aanslagen
Augustus 2006

In Groot-Brittannië en Pakistan worden 29 verdachten opgepakt omdat zij op tien vluchten van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten vloeibare explosieven tot ontploffing wilden brengen.

April 2007

Een man uit Ohio wordt door Amerikaanse autoriteiten ingerekend omdat hij aanslagen zou hebben willen plegen in toeristische centra in Europa. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft hij banden met Al Qaida.

September 2007

Acht mannen worden in Kopenhagen gearresteerd op verdenking van het beramen van bomaanslagen in reactie op de cartoons van de profeet Mohammed die dagblad Jyllands-Posten had gepubliceerd. Ten minste een van de acht arrestanten zou contacten hebben met een vooraanstaand lid van Al Qaida, die de actie vanuit Pakistan zou hebben geregisseerd.

Mei 2009

Twee Al-Qaidaleden worden in hun cel in Italië aangehouden omdat ze aanslagen in Europa zouden hebben voorbereid. Een daarvan moest de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs treffen.

September 2009

Een in Detroit wonende man die een bom tot ontploffing wilde brengen in de metro van New York blijkt na zijn arrestatie ook een aanslag te hebben willen plegen in het centrum van Manchester. De man zou een aantal jaren in een trainingskamp van Al Qaida in Pakistan hebben gezeten.

December 2009

Een Nigeriaanse man die van plan zou zijn een bom te laten ontploffen op een vlucht tussen Amsterdam en Detroit wordt op Schiphol gearresteerd. Hij bereidde zijn plannen voor in samenwerking met de Jemenitische tak van Al Qaida.

Juli 2010

Twee Al-Qaidaleden in Noorwegen en een in Duitsland worden gevangen genomen. Als doelwit van aanslagen hadden ze belangrijke gebouwen in Noorwegen en het kantoor van Jyllands-Posten in Denemarken op het oog.

September 2010

Parijs wordt geteisterd door een reeks valse bommeldingen bij metrostations en de Eiffeltoren. Naar aanleiding van het boerkaverbod en een verhard immigratiebeleid heeft Al Qaida in de Islamitische Maghreb dreigementen geuit richting Frankrijk.

‘Belangrijke commandant Al Qaida gedood in Afghanistan’
Een hoge commandant van Al Qaida die aanvallen leidde langs de grens met Pakistan, is in het weekeind bij een luchtaanval in Oost-Afghanistan gedood. Dat heeft de NAVO woensdag verklaard. Het zou gaan om Abdallah Umar al-Qurayshi, die acties van islamitische strijders coördineerde in de Oost-Afghaanse provincie Kunar. Pakistan onderzoekt nog berichten dat ook Al-Qaidacommandant Sheikh Fateh al-Masri is omgekomen bij een andere raketaanval. Al-Masri zou een van de hoogste commandanten van Al Qaida hebben opgevolgd die in mei is gedood. De VS voerden deze maand 21 raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes uit in Noordwest-Pakistan, twee keer zoveel als in augustus.

Meer over