Tequila

'Stay away from me, everybody': in de blues wordt menige fles geledigd in weinig benijdenswaardige omstandigheden (vrouw weg, kachel uit)....

Tequila is in de minderheid. The Eagles ontfermden zich over een cocktail, de uit warmgetinte lagen opgetrokken Tequila Sunrise. Eind jaren vijftig schreef de Amerikaanse saxofonist Chuck Rio een instrumentaal nummer voor de Californische groep The Champs, met aan het slot van elke bridge de uitroep 'Tequila!'.

Nederland weert zich als afnemer. Volgens een exportstaatje in Tequila - The Spirit of Mexico van Enrique Martínez Limón (Abbeville Press, import Nilsson & Lamm; fl 91,-) ging het gros van de 87 miljoen liter die Mexico in 1998 exporteerde naar de Verenigde Staten. Dat verrast niet, wel de nummers twee (Duitsland, drie miljoen liter) en drie (Nederland met 2,4 miljoen).

Tequila is een kruising tussen een fotoboek, een naslagwerk en een receptenbundel. Limón geeft een overzicht van de geschiedenis van het distillaat (met als voornaamste grondstof een soort vetplant, de blauwe agave), hij beschrijft het stookproces, de verschillende soorten, het inzakken van de markt in de jaren veertig wegens een nijpend agavetekort (waarna de wetgeving werd versoepeld en de drank niet langer louter uit agavesap hoefde te bestaan), plus hoe de industrie de handen ineensloeg - met als resultaat een jaarproductie die op weg is naar de honderd miljoen liter.

Achterin een handvol Tequila-based dishes. Daaronder in tequila gemarineerde zalm, rundvlees in een 'drunken sauce', varkensvlees met pruimen en twee nagerechten (chocola met tequila en een Mousse Margarita).

Paddestoelen met chili's, geflambeerd met tequila. Bak in olijfolie op matig vuur een middelgrote gesnipperde ui glazig, voeg vier geperste teentjes knoflook toe, laat ze een minuut of wat meefruiten.

Vuur iets hoger zetten, een halve kilo schoongewreven kleingesneden paddestoelen (portabella's, of een paar soorten door elkaar) met wat zout en peper mee laten stoven. Scheutje (vier eetlepels) tequila toevoegen, er een brandende lucifer bij houden, even laten opvlammen en blussen (deksel op de pan doen).

Serveren met een of twee gebakken chilipepertjes eroverheen (in ringetjes gesneden en zonder pitjes).

Meer over