Tennis in Amerika verder achterop na nederlaag Isner

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

AMSTERDAM - Tien jaar nadat Andy Roddick op de US Open zijn enige grandslamtitel behaalde, schittert hij met zijn droge humor alleen nog als tv-commentator op Flushing Meadows. Op Wimbledon bereikte het Amerikaanse mannentennis dit jaar al een dieptepunt en de US Open bevestigt een trend. Amerikanen figureren op de grandslamtoernooien.

De met een wildcard toegelaten Tim Smyczek was gisteravond de enige Amerikaan bij de laatste 32. Bij een nederlaag van de 25-jarige college-speler tegen de Spanjaard Marcel Granollers zou voor het eerst sinds ruim een eeuw geen enkele Amerikaan tot de laatste zestien op de US Open behoren. Alleen John Isner staat nog in de top-20 van de wereldranglijst. Maar ook het 2 meter en 8 centimeter lange servicekanon ligt eruit.

De 28-jarige Isner had met zijn finaleplaats op het Masterstoernooi in Cincinatti de neergang van het Amerikaanse tennis nog enigszins weten te verbloemen. Maar op de US Open boog hij evenals vorig jaar voor zijn Duitse kwelgeest Philipp Kohlschreiber. Isner verzuimde op 5-4 in de vierde set een beslissende vijfde set af te dwingen, waarna hij zichzelf opblies in de tiebreak: 6-4, 3-6, 7-5, 7-6.

Voor het eerst ontbreekt een Amerikaanse publiekstrekker op de US Open. Connors en McEnroe, Sampras, Agassi, Courier, Chang en zeker ook Roddick stonden garant voor spektakel tijdens de legendarische avondsessies in New York.

Isner is de man gebleven van de krankzinnige marathon op Wimbledon, in 2010 tegen Nicolas Mahut. Toen werd het 70-68 in de vijfde set na in totaal elf uur tennis voor de specialist van de lange mars.

Op de grandslamtoernooien heeft Isner echter nooit om de hoofdprijzen gespeeld. Uitgerekend zijn handelsmerk liet hem zaterdag in de steek. Ondanks 26 aces en 65 winners blokkeerde Isner in de cruciale servicebeurten. Hij miste de energie voor een vijfde set, klaagde de hardhitter, die bijna zijn 120 kilo wegende lichaam niet meer in beweging wist te krijgen.

Of Isner de partij van de laatste vaandeldrager Smyczek ging bekijken? 'Nee, ik kijk voorlopig alleen naar American football.'

Geruisloos afgevoerd

In die sport hebben de Amerikanen dan ook meer succes dan in het tennis. Op Wimbledon haalden ze niet eens de tweede week, op de US Open werden Sam Querrey en de talenten Jack Sock, Dennis Kudla en Ryan Harrison geruisloos afgevoerd. Roddick stopte al vorig jaar op zijn thuistoernooi, Mardy Fish sukkelt al een jaar met zijn gezondheid. James Blake nam afgelopen week op de US Open afscheid van het proftennis met een nederlaag tegen de Kroatische opslagmachine Ivo Karlovic.

De gouden generatie van het Amerikaanse toptennis ziet de malaise hoofdschuddend aan. Al in 2011 stelde Andre Agassi de opleiding bij de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) ter discussie. 'We moeten veel eerder beginnen om kinderen een racket in handen te duwen', zei Agassi in The New York Times. 'Overal in Europa worden kinderen onder de 10 jaar getraind. Wij zullen dat model moeten overnemen.'

Dan zal tennis in Amerika toch eerst verlost moeten worden van het imago van elitesport. Loop door de achterbuurten van New York en je ziet hoeveel sporten worden beoefend. Maar met een tennisbal wordt zelden gespeeld. Te lang is tennis in de VS een sport geweest voor studenten.

De 23-jarige Steve Johnson is het voorbeeld dat college-kampioenen het niet snel maken in de ATP Tour. Omgekeerd is Donald Young het levende bewijs dat nummers 1 bij de junioren ook te snel kunnen worden gelanceerd in het profcircuit. En beroemde tennisscholen als die van meesteropleider Nick Bollettieri zijn te commercieel geworden.

In zijn blog voor The Huffington Post constateerde Richard Mensing, krachttrainer en voedingsdeskundige bij de ATP, dat Amerika de slag ook fysiek heeft verloren. 'We leiden wel atleten op, maar niet voor de tennissport', aldus Mensing. 'Bij de jongens is tennis overal ter wereld een coole sport, behalve in de Verenigde Staten.'

undefined

Meer over