NieuwsAustralië

Ten minste 8.000 koala’s kwamen om in Australische vlammenzee

Bij de aanhoudende bosbranden in Australië zijn ten minste 8 duizend koala’s om het leven gekomen. De Australische milieuminister Sussan Ley zei vrijdag dat zo’n 30 procent van het leefgebied van de ‘iconische diersoort’ verdwenen is in de regio waar de hevigste branden woeden.

Still uit een van de video’s die in omloop zijn, waaruit blijkt dat koala’s aan de branden weten te ontsnappen, op eigen kracht of dankzij brandweerlieden. (Oakbank Balhannah CFS via AP) Beeld AP
Still uit een van de video’s die in omloop zijn, waaruit blijkt dat koala’s aan de branden weten te ontsnappen, op eigen kracht of dankzij brandweerlieden. (Oakbank Balhannah CFS via AP)Beeld AP

Het werkelijke aantal slachtoffers onder de koala’s ligt waarschijnlijk veel hoger, maar door de intensiteit van de branden zullen hun stoffelijke overschotten nooit gevonden worden, zeggen experts. Alleen al in de zwaar getroffen deelstaat New South Wales leven 15- tot 28 duizend koalaberen.

Sombere voorspellingen over het uitsterven van de koalabeer worden van overheidswege tegengesproken, ook al was er voor het uitbreken van de branden al sprake van een gestage teruggang van de aantallen. In het eerste decennium van deze eeuw is de koalapopulatie in het hele land volgens officiële cijfers met ruim 40 procent gedaald. In het huidige decennium heeft de daling zich rap voortgezet, volgens natuurbeschermers. Een van hen, James Tremain, zei tegen de Britse krant The Guardian: ‘We vernietigen duizenden hectares van hun wouden ten behoeve van landbouw of houthandel.’ Bovendien krimpt de habitat van koala’s ook door klimaatverandering, aldus Tremain.

Milieuminister Ley laat weten dat ze van over de hele wereld bezorgde berichten krijgt over de sterfte onder koala’s. Er zijn evenwel ook video’s in omloop waaruit blijkt dat koala’s aan de branden weten te ontsnappen, op eigen kracht of dankzij brandweerlieden.

Code rood

De branden zullen nog geruime tijd duren, zo wordt gevreesd. De komende dagen zullen de temperaturen volgens meteorologen weer boven de 40 graden Celsius uitkomen, na een daling tijdens de kerstdagen. In het hele land zijn zeker negen mensen door de branden om het leven gekomen. Bijna duizend huizen gingen in vlammen op.

Veelal lukt het niet de branden te blussen en de brandweer concentreert zich dan ook op het beveiligen van bewoonde gebieden tegen het vuur. De Australische regering heeft code rood afgekondigd, wat inhoudt dat dak- en thuislozen worden opgevangen om hen te beschermen tegen uitdroging.

De Australische premier Scott Morrison kwam deze week onder vuur te liggen omdat hij met zijn familie voor een vakantie naar Hawaii was vertrokken. De inmiddels teruggekeerde premier heeft de bevolking zijn excuses aangeboden en overlegt met regionale politici over de aanpak van de crisis en financiële compensatie voor de vrijwilligers, als de branden eenmaal geblust zijn.

Meer over de branden in Australië
Hoe komt het dat de bosbranden zo fel en wijdverspreid zijn, en andere vragen over de aanhoudende vlammenzee in Australië.

Meer over