Tempo dankzij crisis- en herstelwet, behalve als de Tweede Kamer bokt

DEN HAAG - Hamerstuk in de Eerste Kamer, vandaag. De vraag die voorligt, is of de crisis- en herstelwet, tijdelijk ingevoerd onder het kabinet Balkenende IV, permanent moet worden. Túúrlijk, vindt een forse meerderheid. Die wet beperkt de hindermacht van lagere overheden en burgers. En: afspraak is afspraak!

Als alles en iedereen geconsulteerd is, neemt de politiek een besluit en houdt zich daaraan. Niet terugonderhandelen, geen nieuwe onderzoeken, niet alsnog de piketpaaltjes verzetten.

Ook de Tweede Kamer was enthousiast; PvdA, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA, PVV en de groep Kortenoeven/Hernandez (ex-PVV) stemden in juli 2012 voor het permanent maken van deze wet.

Een afspraak maken is één, je eraan houden iets anders. Neem de verbreding van de A27 bij Utrecht. Voorkeursbesluit lang en breed genomen. Toen kwam in het najaar de formatie tussen PvdA en VVD. De PvdA was als oppositiepartij tegen de verbreding. De oppositie zette de schijnwerpers op de sociaal-democraten. Die vonden dat een beetje te spannend worden en schaarden zich achter de roep om een nieuw onderzoek om te onderzoeken of uit de eerdere onderzoeken de juiste conclusies waren getrokken.

Een kleintje dan, besloot minister Schultz (VVD) van Infrastructuur eind vorig jaar, een inventarisatie van eerdere onderzoeken. Eén compromisje voor de lieve vrede... En toen nog één: toen twee weken terug de gemeente Utrecht op de proppen kwam met een nieuw onderzoek, werd ook dat in de inventarisatie gefietst.

'Daarmee houdt de Tweede Kamer zich niet aan een van de belangrijkste afspraken die we met onszelf gemaakt hebben', zegt PvdA-senator Guusje ter Horst: 'geen nieuwe onderzoeken nadat het besluit genomen is.'

Ter Horst, zelf minister in de tijd dat de nieuwe wet van kracht werd, spaart haar partijgenoten en collega-politici aan de overkant van het Binnenhof niet. 'De Tweede Kamer denkt altijd dat vertragingen aan burgers en lagere overheden liggen. Maar hier zie je weer dat de Kamer zelf problemen heeft om tot besluiten te komen en ernaar te handelen. Dus: weer zo'n oude, vertragende procedure, weer een onderzoekje, enzovoort.'

'Het laat zien dat de analyse van de commissie die de wet voorbereidde, juist is', zegt SP-senator Arjen Vliegenthart. 'De overheid zelf is de grootste stoorzender. Niet de insprekers, niet de lagere overheden. Politiek kan ik het volgen. Wijzelf zijn tegen die wet en denken dan: nou ja, de PvdA is hier een bondgenoot. Maar het blijft raar.'

undefined

Meer over