Tempelkwestie bleef tien jaar sluimeren

Een sluimerende ruzie over de bouw van een tempel in de stad Ayodhya in het noorden van India is tot uitbarsting gekomen in het 1500 kilometer verderop gelegen Ahmedabad....

Van onze correspondente Sacha Kester

De politie krijgt de massa niet onder controle. Honderden mensen zijn de afgelopen dagen een gruwelijke dood gestorven in wat 'het ergste religieuze geweld sinds tien jaar' wordt genoemd.

Tien jaar geleden ging het ook al over Ayodhya, de stad waar het hindoeïsme, de religie van de over het algemeen vredelievende Indiërs, een lelijk gezicht kreeg. Volgens de overlevering is Ayodhya de geboorteplaats van de god Ram, een van de tien incarnaties van Vishnu, en heeft daar honderden jaren geleden een tempel gestaan om hem te eren.

In 1548 echter bouwde de islamitische heerser Babar op deze heilige plek een moskee die de hindoes altijd een doorn in het oog is geweest.

De Bharatiya Janata Partij (BJP), toen een partijtje met maar twee zetels, greep de tempelkwestie in 1988 aan om de Indiase kiezers aan te spreken op hun latente hindoechauvinisme. Dat werkte. De BJP groeide als kool en BJP-leider L.K. Advani, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, organiseerde een religieuze karavaan door Noord-India. Daarmee trok hij een spoor van rellen achter zich.

Het spoor eindigde in Ayodhya, waar een betoging van ruim 200 duizend aanhangers van BJP en VHP rond de moskee uitliep op de verwoesting van het bouwwerk.

En nu zijn de hindoes klaar om hun werk af te maken, zegt de radicale Vishwa Hindu Parishad (Wereld Hindoe Raad), die heeft gezworen de tempel van Ram na 15 maart te herbouwen. Met geheven zwaarden en beschilderde gezichten zijn duizenden aanhangers al naar Ayodhya getrokken. Meer dan vijftienduizend VHP-aanhangers kamperen op het moment buiten de stad, gewapend met pilaren en beelden die de afgelopen maanden zijn geconstrueerd om de tempel zo snel mogelijk te kunnen neerzetten.

Moslims, die meer dan 10 procent van de Indiase bevolking uitmaken, zijn woedend en willen dat de moskee herbouwd wordt.

Dat heeft de BJP, de regerende partij van premier Atal Behari Vajpayee, in een moeilijk parket gebracht. De rechtse BJP istien jaar geleden uit de golf van hindoenationalisme opgekomen, maar nu ze eenmaal aan de macht is, zijn er scheuren te zien tussen de haviken en de duiven binnen de partij. De haviken zeggen dat de BJP het vorige maand slecht heeft gedaan bij de deelstaatverkiezingen omdat ze de hindoe-agenda, met de tempel als belangrijkste symbool, nooit heeft afgemaakt.

Maar het grootste deel van de BJP-elite bestaat uit mannen die India zo goed mogelijk willen regeren en het land naar de buitenwereld toe willen presenteren als een stabiele democratie, waar de internationale gemeenschap met een gerust hart kan investeren. Voor deze groep heeft het symbool van de tempel geen waarde meer; de strijd tegen het terrorisme trekt volgens hen meer kiezers.

Na lang talmen heeft premier Vajpayee vorige week gezegd dat er niet gebouwd mag worden in Ayodhya, maar de VHP weigert zich hier bij neer te leggen en houdt vast aan de door haarzelf gestelde deadline van 15 maart. Op die dag zal de bouw van de tempel moeten beginnen en niets lijkt de VHP ervan te kunnen weerhouden.

Meer over