NieuwsVerkiezingen VS

Tellen, protesteren, nagelbijten, en nog is er geen uitslag

Joe Biden kroop weer iets meer in de richting van het Witte Huis, maar ook op donderdag viel geen beslissing in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de telling van persbureau AP bleef Biden steken op 264 van de benodigde 270 kiesmannen, terwijl president Trump op 214 stond.

Per post uitgebrachte stemmen worden geteld in Atlanta, Georgia. In deze staat loopt Joe Biden steeds verder in op Donald Trump. Beeld Reuters
Per post uitgebrachte stemmen worden geteld in Atlanta, Georgia. In deze staat loopt Joe Biden steeds verder in op Donald Trump.Beeld Reuters

Nog altijd wordt gestreden in de swing states Nevada, Georgia, Pennsylvania en North Carolina, waar de verschillen tussen Trump en Biden klein zijn.

Trump moet in al deze staten winnen om het Witte Huis te halen, Biden heeft er maar eentje nodig. Zelfs het kleine Nevada met 6 kiesmannen is al voldoende. In de loop van donderdag vergrootte Biden zijn voorsprong op Trump met 0,3 procentpunt. Hij staat nu op 49,4 procent van de stemmen, tegenover 48,5 procent voor Trump. De uitslag laat echter op zich wachten, omdat nog maar 88 procent van de verwachte stemmen is geteld. Nevada hoopt komend weekend de bulk van de poststemmen te verwerken, zo liet een functionaris weten, en heeft nog tot 12 november de tijd om te tellen. Winst in Nevada voert Biden alleen naar het Witte Huis als hij Arizona weet te behouden. AP en de Trumpgezinde zender Fox News riepen Biden woensdag tot winnaar in Arizona uit, maar inmiddels is zijn voorsprong op Trump meer dan gehalveerd tot 2,4 procentpunt. Volgens de meeste analisten zal het voldoende zijn, maar Trump maakt in deze staat nog een kans.

Poststemmen

In andere staten loopt Joe Biden juist in op Donald Trump, omdat de poststemmen later geteld worden en Democratische kiezers relatief vaak per post hebben gestemd. In Pennsylvania had Trump aanvankelijk een voorsprong van 10 procentpunten, maar die is geslonken tot 1,5 procentpunt nu 92 procent van de verwachte stemmen geteld is. Biden is optimistisch over zijn kansen in deze staat, omdat nog veel stemmen uit Democratisch gezinde steden Philadelphia en Pittsburgh moeten worden geteld. Nog spannender is het in Georgia, waar de voorsprong van Trump terugliep van 2,5 naar 0,3 procentpunt. Ook hier hoopt Biden op de stemmen uit de grote stad, Atlanta en omgeving.

Terwijl zijn kansen op herverkiezing slonken, kondigde Trump ook donderdag een groot aantal rechtszaken aan, onder meer in Nevada, omdat het verkiezingsproces oneerlijk zou zijn verlopen. De Republikeinse campagne leverde daar echter geen bewijzen voor. Daarnaast wilde Trump dat het tellen van de stemmen in Pennsylvania en anderen staten gestaakt zou worden. ‘STOP HET TELLEN’, twitterde hij donderdagochtend, hoewel Joe Biden op dat moment al op winst lag.

Bill Stepien, de campagnemanager van Trump, verzekerde dat de president nog altijd ‘levend en wel’ was en de race zou winnen. De president zelf gaf donderdag een campagneverklaring uit, geheel in hoofdletters: ‘ALS JE DE LEGALE STEMMEN TELT, WIN IK GEMAKKELIJK DE VERKIEZING. ALS JE DE ILLEGALE EN LATE STEMMEN TELT, KUNNEN ZE DE VERKIEZING VAN ONS STELEN!’

In Phoenix en Detroit verzamelden Trump-aanhangers zich voor de centra waar de stemmen werden geteld. ‘Stop het tellen!’, scandeerden ze, en ‘Stop de diefstal!’. In Phoenix zei Paul Gosar, een Republikein die voor Arizona in het Huis van Afgevaardigden zit: ‘We laten deze verkiezingen niet stelen. Punt!’

Livestream

De telling werd echter gewoon gelivestreamd en vertegenwoordigers van Democraten en Republikeinen zagen toe op een correcte procedure. ‘Iedereen zou moeten willen dat alle stemmen geteld worden, of ze nu per post verzonden zijn of persoonlijk worden afgegeven’, aldus een verklaring die mede ondertekend werd door de Republikeinse voorzitter van het comité dat op een eerlijke stembusgang moet toezien. ‘Een accurate stemming kost tijd. Dat is een bewijs van democratie, niet van fraude.’

Ondertussen eisten duizenden anti-Trump betogers in het hele land dat elke stem geteld moet worden. Nergens kwam het tot grote ongeregeldheden.

Joe Biden wint in elk geval de popular vote. Hij staat nu op 72,2 miljoen stemmen, tegenover 68,5 miljoen voor Donald Trump. Daarmee heeft Biden het record van Barack Obama uit 2008 - 69,4 miljoen stemmen - gebroken. Biden weet maar al te goed dat de popular vote niet zo veel zegt: in 2016 haalde Hillary Clinton 65,8 miljoen stemmen, maar zij verloor van Donald Trump die er 62,9 miljoen haalde.

Het gaat om winst in de swing states en Biden toonde zich donderdag optimistisch. Hij hekelde de pogingen van Trump om het verkiezingsproces te ondermijnen en herhaalde dat alleen het Amerikaanse volk uitmaakt wie er president wordt. ‘Wees geduldig mensen’, schreef hij op Twitter. ‘De stemmen worden geteld en we zijn tevreden over waar we zijn.’

Verder lezen

Liveblog verkiezingen VS
Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, terwijl het Trump-team verwoede pogingen doet om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg hier het laatste nieuws.

Wat Trump kan doen om de verkiezingsuitslag naar zijn hand te zetten
‘We stappen naar het Hooggerechtshof. We willen dat al het stemmen stopt’, kondigde president Trump woensdag aan. Kan Trump het Hooggerechtshof zomaar vragen het tellen van de stemmen te stoppen? Vijf vragen beantwoord.

Waarom media niet altijd dezelfde uitslagen vermelden
De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen wordt tergend langzaam bekend, en dan is het op zijn minst verwarrend als niet iedereen met dezelfde cijfers komt. Media berichtten donderdag heel verschillende over de vraag of Joe Biden de staat Arizona al had gewonnen. Wie zat er fout?

Is Biden, als hij inderdaad president wordt, niet bij voorbaat al krachteloos?
Donald Trump was er heel snel bij om de overwinning te claimen. Voorlopig heeft Joe Biden, ondanks hertellingen en een naderende juridische strijd, de beste papieren. Maar hoe groot is zijn machtsbasis? Is Biden, als hij inderdaad de 46ste Amerikaanse president wordt, niet bij voorbaat al krachteloos?

Meer over