Televisie

Informatief..

RTL Z Lech Walesa, de elektricien die president werd, blikt terug op deoprichting van Solidariteit, de eerste vrije vakbond in het Oostblok, op31 augustus een kwart eeuw geleden. Walesa won in 1983 de Nobelprijs voorde vrede. RTL 5, 10.20 uur.

Andere Tijden De voormalige SS'er Erich Priebke bleek deze zomer televen als een prins aan het Lago Maggiore. Na hevige protesten brak hijzijn vakantie daar af en keerde hij terug naar Rome, waar hij onderhuisarrest staat. In Andere Tijd de voorgeschiedenis: hoe Priebke na deoorlog in een dorpje in Argentinië leefde, tot hij in 1996 werd ontdekten uitgeleverd aan Italië. Nederland 3, 20.55 uur.

Children of Beslan Op 1 september 2004 bezetten Tsjetsjeense rebellen'school 1' in de stad Beslan. Na drie dagen volgden bomexplosies en eenwilde bestorming door militairen. In deze reportage gesprekken metoverlevenden. BBC 2, 22.00 uur.

Shake Hands with the Devil Reportage over de genocide in Rwanda in 1994.De verslaggever volgt Roméo Dallaire, de Canadese generaal die destijdsde VN-vredesmissie leidde. BBC 2, 00.20 uur.

Documentaire

Het leven zoals het is: inspecteurs Serie documentaires over vijfBelgische inspectiediensten. Vandaag gaat inspecteur Bart de markt in Gentonder de loep nemen. Hij pikt er een willekeurige viskraam uit en krijgthet niet makkelijk. België 1, 21.10 uur.

Sport

Wielrennen: Vuelta Na de Ronde (Giro) van Italië en de Ronde (Tour) vanFrankrijk, is er ook nog de Ronde (Vuelta) van Spanje. De renner die deVuelta wint, wordt meestal tot medefavoriet voor de Tour bestempeld, enbakt er een jaar later niets van. Live-uitzending van de vierde etappe.Eurosport, België 1, 16.00 uur.AmusementBig Brother Show waarin naarverluidt over een paar weken een van de deelnemers een baby gaat baren.Talpa, 19.30 uur.FilmDoor David SneekA Tale of Two Cities (Ralph Thomas,1958). Bekwame Dickens-verfilming, met de Franse Revolutie op deachtergrond. BBC 2, 14.05 uur.Summer Catch (Michael Tollin, 2001). MetFreddie Prinze jr. als tuinman die droomt van een carrière als succesvolhonkballer. Komedie. Veronica, 20.30 uur.Wild Man Blues (Barbara Kopple,1997). Verslag van de tournee die Woody Allen met zijn band in 1996 doorEuropa maakte. Met mooie opnamen van de optredens. We zien Allen deklarinet bespelen en krijgen tal van blikken achter de schermen. Maar opeen gegeven moment gaat het geweeklaag van Allen c.s. overvijfsterrenhotels vervelen. Nederland 3, 23.00 uur.Hope and Glory (JohnBoorman, 1987). Terwijl op de achtergrond de Duitse bommen de stadverwoesten - wat de Britten de 'Blitz' noemen -, vlucht een negenjarigeLondense jongen weg in een fantasiewereld. Mooie jeugdherinneringen vanregisseur John Boorman. RTL 4, 00.25 uur.Eurosport, België 1, 16.00 uur.

Amusement

Big Brother Show waarin naar verluidt over een paar weken een van dedeelnemers een baby gaat baren. Talpa, 19.30 uur.

Film

Door David Sneek

A Tale of Two Cities (Ralph Thomas, 1958). Bekwame Dickens-verfilming,met de Franse Revolutie op de achtergrond.

BBC 2, 14.05 uur.

Summer Catch (Michael Tollin, 2001). Met Freddie Prinze jr. als tuinmandie droomt van een carrière als succesvol honkballer. Komedie. Veronica,20.30 uur.

Wild Man Blues (Barbara Kopple, 1997). Verslag van de tournee die WoodyAllen met zijn band in 1996 door Europa maakte. Met mooie opnamen van deoptredens. We zien Allen de klarinet bespelen en krijgen tal van blikkenachter de schermen. Maar op een gegeven moment gaat het geweeklaag vanAllen c.s. over vijfsterrenhotels vervelen. Nederland 3, 23.00 uur.

Hope and Glory (John Boorman, 1987). Terwijl op de achtergrond de Duitsebommen de stad verwoesten - wat de Britten de 'Blitz' noemen -, vlucht eennegenjarige Londense jongen weg in een fantasiewereld. Mooiejeugdherinneringen van regisseur John Boorman. RTL 4, 00.25 uur.

Meer over