Televisie zondag

Minoes

9.00-10.25 uur Ned 3

(Vincent Bal, 2001) Zo'n film die rond Kerst altijd voorbij komt, maar leuk genoeg blijft om keer op keer te kijken. In deze al bijna klassieke Annie M.G. Schmidt-bewerking speelt Carice van Houten vol kattige onschuld poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt. Minoes vindt onderdak bij de aardige, maar vreselijk verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen), en helpt hem aan de ene scoop na de andere - onder meer over de fabriek van de boosaardige Ellemeet (Pierre Bokma). De schilderachtige decors zijn gezellig maar niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk, het warmbloedige script van Tamara Bos voorspelbaar op een aangename manier. Gouden Kalveren voor Van Houten en de gehele film.

Up

19.50-21.15 uur BBC 1

(Pete Docter, Bob Peterson, 2009) De tiende film van de succesvolle Amerikaanse animatiestudio Pixar (Toy Story, The Incredibles, WALL-E) draait rond de oude weduwnaar Carl. De voormalig ballonnenverkoper bouwt zijn huis om tot luchtvaartuig en vliegt naar Venezuela, zijn vroegere jeugdheld, de mythische ontdekkingsreiziger Charles Muntz, achterna. De eerste scènes, waarin Carl met hink-stap-sprongen door de tijd wordt geïntroduceerd, behoren tot Pixars beste, en je moet wel een erg grote cynicus zijn om van die scènes geen brok in de keel te krijgen. Enige achilleshiel is een soms wat vrijblijvende plot, dat de ontwikkeling mist van, bijvoorbeeld, de zoektocht in Finding Nemo. Maar als Pixars menselijkste vertelling verdient Up een ereplaats.

Entre les murs

0.10-2.15 uur Ned 2

(Laurent Cantet, 2008) Een schooldrama zo levensecht, dat je het gevoel hebt tussen de leerlingen te zitten, in deze multiculturele school in het 20stee arrondissement van Parijs. Centraal staat docent Marin, die anders dan de meeste filmleraren helemaal niet altijd de juiste snaar weet te raken bij zijn pupillen. Wat een wonderlijk spel van feit en fictie, als je bedenkt dat hoofdrolspeler François Bégaudeau eigenlijk zichzelf vertolkt, in deze volmaakte bewerking van zijn gelijknamige roman. Ook de kinderen spelen grotendeels zichzelf; Cantet stond veel improvisatie toe, met los uit de pols gevoerd camerawerk dat zich graag laat leiden door de springerige, en toch vlijmscherpe gesprekken. De terechte Gouden Palm-winnaar van 2008.

Doe maar: Dit is alles

20.25 uur Ned 3

Voor het eerst sinds het afscheid in 1984 lenen Doe Maar-leden Ernst Jansz, Henny Vrienten en Jan Hendriks zich voor een uitgebreid filmportret. Programmamakers Martijn Nijboer en Patrick Lodiers mochten mee op tournee en spreken de heren uitgebreid over heden en verleden.

100 Years of the Palladium

21.00 uur BBC 2

Cliff Richard, Bruce Forsyth, Andrew Lloyd Webber en anderen blikken terug op 100 jaar roddel en achterklap, show, glamour en achter-de-schermen-avonturen in het Londense Palladium-theater, waar nu de Van den Ende-musical Sister Act staat.

Andere tijden

21.00 uur Ned 2

Twaalf jaar lang was Ruud Lubbers in de Nederlandse politiek ongrijpbaar en invloedrijk. Hoe wist hij zo lang aan de macht te blijven? Oud-ministers en ingewijden als Wim Kok, Elco Brinkman en de Amerikaanse oud-ambassadeur Paul Bremer blikken uitgebreid terug..

Adele: Live At The Royal Albert Hall

23.35 Ned 3

Concertregistratie uit 2011 met Adele op haar best. Met onder andere de hits Hometown Glory, Rolling In The Deep en Someone Like You, opgenomen in de prachtige 'Royal Albert Fucking Hall', aldus de immer Brits gebleven zangeres.

undefined

Meer over