Teleurstelling in Israël over rede paus

Veel Israëli's zijn teleurgesteld over de toespraak die paus Benedictus XVI maandag heeft gehouden in Yad Vashem, het herdenkingscentrum voor de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Jeruzalem.

Rabbijn Yisrael Lau uit Tel Aviv, een overlevende van de oorlog en voorzitter van het Yad Vashem-bestuur, zei voor de radio dat Benedictus ‘een historisch moment heeft gemist’. Hij betreurde dat de paus niet het aantal van zes miljoen vermoorde joden heeft genoemd en niet het woord vermoord gebruikte, zoals zijn voorganger, paus Johannes Paulus II, bij diens bezoek in 2000 wel deed. De moordenaars zijn niet bij naam genoemd, zei Lau. Het meest heeft hem gestoord het gebrek aan medelijden met het Joodse volk, dat onder de nazi's een derde van zijn mensen verloor.

Directievoorzitter Avner Shalev van Yad Vashem zei ‘positieve elementen’ in de rede van de paus te hebben waargenomen. Alleen al het bezoek was belangrijk. Shalev is echter teleurgesteld dat Benedictus niet naar zijn Duitse afkomst verwees. In Yad Vashem moet je nazi-Duitsland noemen, niet omdat dat schuldig is, maar om de verantwoordelijkheid vast te leggen, meende Shalev.

Ook in de media is de teleurstelling te zien. Zo zet de grootste krant, Yediot Ahronot, op de voorpagina naast een foto van de kerkvorst de tekst ‘Hij heeft zich niet verontschuldigd’. Ook de krant Maariv wijst daarop. De links-liberale Haaretz schrijft dat de Duitse paus niet de schuld van de nazi's voor de uitroeiing van de joden heeft genoemd. De historicus Tom Segev zegt in die krant de toespraak verrassend banaal te vinden. ‘Niets is gemakkelijker dan echte geschoktheid te tonen, als men over de Holocaust spreekt en zich met het leed, de pijn en het verdriet te identificeren. Als men dat niet doet, is dat een teken dat men dat met opzet doet’, meent de historicus.

Anderen nemen het voor de paus op. Zo zegt Noach Flug, voorzitter van de Israëlische organisaties van Holocaustslachtoffers, de verwijten aan de kerkvorst niet te begrijpen. ‘Hij is hier gekomen om een toenadering tussen de kerk en het jodendom te bereiken en daarom is zijn bezoek als positief en belangrijk te waarderen’, meent Flug.

( EPA ) Beeld EPA
( EPA )Beeld EPA
Meer over