Telers misbruikten Europese miljoenen

Telers in het Westland hebben ruim 22 miljoen euro teveel Europese landbouwsubsidie ontvangen. Ze misbruikten onder meer subsidie voor bijzondere projecten om hun gewas te laten bestuiven door bijen en hommels, en het laten bedrukken van verpakkingen.

AMSTERDAM - Dat waren gewone bedrijfskosten die niet voor steun in aanmerking kwamen, aldus de Europese Commissie. Het ten onrechte betaalde bedrag mag door de Commissie worden teruggevorderd van Nederland, zo besloot het Europees Hof van Justitie maandag na een beroepsprocedure van de Nederlandse staat.

Die rekening wordt mogelijk doorgeschoven naar 128 tuinbouwers van telersorganisatie FresQ die het geld hebben ontvangen. Voor hen zou die schade neerkomen op 170 duizend euro per bedrijf.

Of dat ook echt gaat gebeuren, wil het ministerie van Economische Zaken niet kwijt. Bewindslieden deden eerder tegenstrijdige mededelingen over wie verantwoordelijk is voor de omstreden subsidietoekenning.

Volgens Henk Bleker (CDA), de vorige staatsecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, was de regeling voor de betrokken bedrijven te ingewikkeld en neemt de overheid de schade daarom voor eigen rekening. 'De financiële correcties zijn voornamelijk het gevolg van de complexe EU-subsidieregelgeving', meldde hij in mei vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Zijn opvolger Sharon Dijksma (PvdA) ziet dat anders, schreef ze zeven maanden later aan dezelfde kamer. In elk geval de subsidie voor bestuiving door bijen en hommels was volgens haar in strijd met de Europese regels en moet worden teruggevorderd bij de begunstigden, in dit geval de producentenorganisaties.

Telersorganisatie FresQ onthoudt zich van commentaar. De kwestie bezorgt de aangesloten tuinders in elk geval een financiële strop. Na de subsidiekwestie moest de corporatie voldoen aan verscherpte eisen en kwam daardoor niet in aanmerking voor een nieuwe Europese subsidieaanvraag van 22 miljoen.

Bovendien hangt FresQ een boete van 14 miljoen boven het hoofd van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Twee dochtervennootschappen hebben zich volgens de toezichthouder schuldig gemaakt aan een prijskartel in de afzet van paprika's tussen 2006 en 2009.

Met ongeveer 16 miljoen euro steun per jaar was FresQ in 2012 een van de grootste ontvangers van Europese landbouwsubsidie in Nederland. Alleen tuinbouwcorporatie Coforta (The Greenery) ontving met 25 miljoen nog meer. De tuinbouwcorporaties, die respectievelijk 128 en 900 bedrijven vertegenwoordigen, domineren de top-tien van ontvangers van landbouwsubsidie in Nederland. De grootste bedragen betreffen zogeheten GMO-subsidies die gegeven worden voor 'gemeenschappelijke marktordening' om telers te helpen een betere marktpositie te krijgen. Sinds de regeling in 1997 werd bedacht, hebben Nederlandse bedrijven ruim één miljard euro ontvangen.

Het doel van de regeling is daarbij uit het oog verloren, bleek eerder uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut. Veel subsidies worden verleend voor investeringen die anders waarschijnlijk óók zouden zijn gedaan.

undefined

Meer over