Telecomveiling levert staat 3,8 miljard euro op

De veiling van frequenties voor mobiele telefonie en mobiel internet heeft de Nederlandse staat 3,8 miljard euro opgeleverd. Dat is een meevaller voor de staat, die op veel minder had gerekend. Eerder werd een bedrag van slechts 500 miljoen euro genoemd.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS WOUTER KEUNING en PETER DE WAARD

AMSTERDAM - KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele 2 hebben ieder grotere en kleinere delen van de frequenties toegewezen gekregen die supersnel internet mogelijk maken.

Twaalf jaar geleden veilde de staat voor het laatst de frequenties. Toen brachten ze 2,7 miljard euro op. Dat werd toen als een tegenvaller beschouwd, omdat in Groot-Brittannië en Duitsland een veelvoud werd betaald. Een jaar later knapte de internetzeepbel en kwamen de kopers, waaronder KPN, alsnog in grote problemen. Verwacht was dat ze daardoor dit keer minder zouden opbrengen. Maar alleen de combinatie van Ziggo en UPC haakte af vanwege de hoge prijs.

KPN betaalt 1,35 miljard euro voor een reeks van vergunningen die het mogelijk maken het dataverkeer tien keer sneller te laten verlopen. Vanwege de hoge prijs liet KPN vrijdagavond weten over 2012 geen dividend te zullen betalen en in 2013 maar 0,03 per aandeel. Eerder had KPN al de dividendverwachting verlaagd van 0,90 naar 0,35 euro per aandeel. Topman Eelco Blok liet weten dat KPN als eerste in februari 2013 met het nieuwe systeem wil beginnen. 'Halverwege het jaar hopen we al een dekking van 50 procent te hebben in Nederland. 'Hoe we dit gaan doen, maken we in januari bekend', aldus Blok.

Vodafone was nog duurder uit dan KPN bij de veiling. Het Britse bedrijf betaalt in totaal 1,38 miljard euro. Daarvoor krijgt het vergunningen in dezelfde banden als KPN. T-Mobile betaalt ruim 910 miljoen euro voor 15 vergunningen en nieuwkomer Tele2 is bijna 161 miljoen euro kwijt.

De staat hoopt dat met een vierde partij de concurrentie groter wordt en de prijzen omlaag zullen gaan. Aan de andere kant zouden de hoge bedragen die voor de frequenties worden betaald, ook tot hogere prijzen kunnen leiden. De vier aanbieders zijn daar niet bang voor. Zij denken dat door de nieuwe supersnelle verbindingen de vraag enorm zal stijgen waardoor de kosten worden goedgemaakt.

undefined

Meer over