Telecomgigant AT & T schrapt 15 duizend banen

In het kader van forse bezuinigingen gaat het Amerikaanse telecomconcern AT & T in twee jaar tijd 15 duizend à 18 duizend banen schrappen, ruim 10 procent van het totaal....

AFP, KRF

NEW YORK

Voor de banenvermindering en andere voorzieningen trekt het concern over de eerste helft van dit jaar tussen de 800 miljoen en 1,2 miljard dollar uit (tussen de 1,6 miljard en 2,4 miljard gulden). Al met al moeten de kosten dit jaar omlaag met 1,6 miljard dollar.

Het merendeel van de te schrappen banen verdwijnt via een vrijwillige vertrekregeling, waarvan volgens AT & T ruim tienduizend mensen gebruik van zullen maken. Het restant van de banen kan verdwijnen door tijdelijke arbeidscontracten niet te verlengen. Op het ogenblik werken er ongeveer 130 duizend mensen.

Kortgeleden verklaarde topman C. Michael Armstrong dat er een ingrijpende bezuinigingsoperatie in de pen zat. De kosten liggen op 29 procent van de omzet en die moeten in twee jaar tijd naar 22 procent, het gemiddelde voor de branche. 'Anders straft de markt ons voor elke maand dat we dat niet bereiken', aldus Armstrong. 'Ik ben zelden zo'n kostenstructuur tegengekomen.' Armstrong volgde in november vorig jaar Robert E. Allen op als topman van AT & T.

Eerder op de dag maakt het concern bekend dat de winst vorig jaar is gedaald van 5,57 tot 4,47 miljard dollar (ongeveer 9 miljard gulden) bij een omzet die toenam van 50,55 miljard tot 51,32 miljard dollar (102 miljard gulden).

Meer over