Tel Aviv ligt verkeerd in het weerbericht

Van het weer weten we dat het nogal wispelturig is en weinig standvastig. Het weerbericht in de kranten geeft de dagelijkse schommelingen weer....

Op gezette tijden verbazen lezers zich over dit geografisch kunststukje van de Volkskrant. Deze en gene ergeren zich zelfs eraan. Zij klagen over dit merkwaardige fenomeen als 'een storende fout' in de krant. Zij begrijpen ook niet waarom een Aziatische stad in een Europese weertabel wordt gezet.

Hoe pakken andere kranten het aan?

Uit een kort onderzoekje blijkt Volkskrant, voorzover ik het kan overzien, de enige krant ter wereld is die Tel Aviv weerkundig in Europa lokaliseert. De Telegraaf maakt een onderscheid tussen het weer in Europa en in de wereld. Tel Aviv staat daar genoteerd onder De Wereld. Trouw publiceert slechts één simpel lijstje, beginnend met Den Helder en eindigend met Tunis. In de lijst van die krant is ook Tel Aviv opgenomen. NRC Handelsblad rubriceert het weer onder de kopjes 'Nederland', 'Europa' en 'Buiten Europa'. Tel Aviv komt in deze lijstjes niet voor.

De Britse krant The Times maakt onderscheid tussen Groot-Brittannië en Buitenland. Tel Aviv staat bij de tweede categorie. De International Herald Tribune heeft vanzelfsprekend een zeer uitgebreide weerrubriek. Die krant verschijnt immers wereldwijd. De Europese editie publiceert een lange lijst van Europese steden. Daarna komt Azië. De krant geeft het Midden-Oosten een eigen plaatsje, compleet met Tel Aviv. Daarna volgen Oceanië, Midden- en Zuid- Amerika en Afrika. De Franse krant Le Monde gebruikt ongeveer dezelfde indeling als de 'Trib'. Onder Azië/Oceanië staat Jeruzalem. Tel Aviv doet niet mee. Libération - ook een Frans dagblad - houdt het bij Europa en meldt geen enkele niet-Europese stad.

Voor de Neue Zürcher Zeitung is de wereld weer groter dan alleen Europa. Tel Aviv prijkt in het lijstje van de Zwitsers onder 'buitenland'. De Frankfurter Allgemeine Zeitung ten slotte geeft de wereld van het weer ook erg gedetailleerd weer. Tel Aviv staat onder Midden-Oosten. Het Spaanse dagblad El País noemt Tel Aviv wel op een weerkaart, maar in de lijstjes komt de stad niet voor.

Bij Meteo Consult, het bedrijf in Wageningen dat de kaartjes en informatie over het weer aan de Volkskrant levert, weten ze niet meer wanneer en waarom Tel Aviv in de lijst met de weersgesteldheid in Europa terecht is gekomen. Het hoofd van de Operationele Dienst van Meteo Consult, ing. Ron Wiersma, heeft geen idee. Hij kan slechts gissen.

In de eerste plaats, zo zegt hij, staat het uiterste strookje van Israël vaak nog op het weerkaartje, zoals de krant het afdrukt. En omdat Tel Aviv in dat strookje ligt, zou het in de Europese weerlijst staan. Een tweede argument is dat nogal wat Nederlanders Tel Aviv bezoeken. En zij zijn uiteraard nieuwsgierig naar het weer ter plaatse. In elk geval is het volgens hem geen principiële zaak. Wiersma: 'Het kost ons geen enkele moeite om dit te veranderen, als jullie willen.'

De hoofdredactie van de Volkskrant weet evenmin waarom Tel Aviv in het weerlijstje onder 'Europa' staat in plaats van onder 'Azië' of het 'Midden-Oosten'. Wél heeft zij doelbewust besloten dat Meteo Consult op het dagelijkse weerkaartje in elk geval West-Turkije en Noord-Afrika weergeeft. 'Vanwege de grote Turkse en Marokkaanse gemeenschappen die in Nederland wonen.' En omdat dit een gebied is waar talloze Nederlanders hun vakanties willen doorbrengen.

Menigeen is trouwens niet erg verbaasd dat Tel Aviv voor 'Europees' doorgaat. Zo heeft de voetbalfederatie FIFA na de nodige pendeldiplomatie Israël eind jaren zeventig als 'Europees lid' aanvaard. Want Azië accepteerde het land niet. En sinds 1992 doet Israël mee met Europa Cup, al speelt het Israëlische elftal vanwege veiligheidsperikelen thuiswedstrijden in Cyprus. Tevens is Israël steevast een van de deelnemers aan het Eurovisiesongfestival.

Evenwel, over voetballen en zingen kun je allerlei afspraken maken. Maar een Aziatische stad verplaatsen naar Europa, ook al is het slechts in een weerbericht van de Volkskrant, is toch een opvallend foutje.

Meer over