Tekenkunst heeft weer erepodium

Een van 's werelds mooiste collecties tekeningen is weer te bewonderen. En hoewel het Nederlands erfgoed is, moeten we ervoor naar Parijs.

PETER GIESEN

PARIJS - Aan de gevel van het voormalige Institut Néerlandais in Parijs hangt sinds kort een grote banier met de woorden Fondation Custodia. 'Als mensen de Rue de Lille in kijken, moeten ze meteen zien: hé, daar is iets te doen', zegt een enthousiaste directeur Ger Luijten. 'Maar wat zegt de naam Fondation Custodia? Dat kan wel een blindeninstituut zijn. Daarom komt er een kleinere banier naast te hangen met het woord exposition.'

De Fondation bezit een van de belangrijkste particuliere collecties van tekeningen ter wereld, zegt Luijten, na die van de koningin van Engeland en de hertog van Devonshire. In de kluis van de Fondation liggen ongelooflijke rijkdommen, prenten van Leonardo da Vinci, Rembrandt en Michelangelo.

Maar hoe breng je die onder de aandacht? Tot vorig jaar huisvestte de Fondation het Institut Néerlandais, een instelling met een solide reputatie in cultureel Parijs. Het was het uithangbord, de locatie waar de Fondation zijn kunstschatten kon exposeren. Maar vorig jaar moest het Institut sluiten, na een bittere politieke strijd. De Fondation Custodia maakt nu een nieuwe start en moet op eigen kracht de weg naar de kunstliefhebber zien te vinden.

Custodia wil zich ontwikkelen tot 'hét huis voor kunst op papier', zegt Luijten, zowel met exposities uit de eigen collectie als met werken die van anderen geleend zijn. Voor de twee mooie openingstentoonstellingen werkt Custodia samen met museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam. Van Bosch tot Bloemaert geeft een overzicht van Nederlandse tekenkunst uit de 15de en 16de eeuw, uit de collectie van het Boymans. Bij Dialogen worden steeds twee tekeningen over één onderwerp tegenover elkaar gesteld, een uit de eigen collectie en een uit museum Boymans Van Beuningen. Er zijn tekeningen te zien van Rembrandt, Goya en Cézanne. Beide exposities duren nog tot en met 22 juni.

De Fondation Custodia is een opmerkelijk stukje Nederlands erfgoed in Parijs. De stichting werd in 1947 opgericht door de in Parijs wonende kunsthandelaar Frits Lugt (1884-1970). Lugt had het geluk dat hij in 1933 een grote erfenis kreeg, waardoor hij over kapitaal beschikte op een moment dat veel mensen kunst wilden verkopen en de prijzen laag waren. Zo bouwde hij een verbluffende collectie op.

In 1953 kocht hij twee achter elkaar gelegen panden aan de Rue de Lille in het deftige zevende arrondissement, vlak naast de Assemblée Nationale.

De Fondation Custodia zetelt in het achterhuis, het 18de-eeuwse Hôtel Turgot, waar Turgot, minister onder koning Lodewijk XVI, nog gewoond heeft. Het is een huis waar de collectie van Lugt wordt bewaard en bestudeerd door wetenschappers uit de hele wereld. De directiekamer van Luijten is nog door Lugt ingericht als een Hollandse salon, met een zwart-witte tegelvloer, zware 17de-eeuwse meubels en Hollandse meesters. Het is alsof je er een schilderij van Vermeer of Pieter de Hooch binnen stapt. Het Hôtel Turgot is op afspraak te bezichtigen.

In het voorhuis, het 19de-eeuwse Hôtel Lévis-Mirepoix, zat tot voor kort het Institut Néerlandais. 'We hebben besloten de functie van het gebouw als culturele ruimte te handhaven', zegt Luijten. De Fondation Custodia zal er zelf tentoonstellingen organiseren, maar ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een etage gehuurd voor exposities van Nederlandse moderne kunst, in de geest van het Institut Néerlandais. Daarnaast is een etage voor de Terra Foundation, die de Amerikaanse kunst aandacht geeft.

Luijten betreurt het vertrek van het Institut Néerlandais, maar is blij met de herstart van de Fondation: een opgeknapt gebouw en een heldere missie op het gebied van de tekenkunst.

Alleen moet de loop er nog een beetje in komen. 'We trekken nu enkele tientallen bezoekers per dag. Dat moeten er zeker honderd zijn, gezien de kwaliteit die we kunnen bieden', zegt hij. Hij heeft er vertrouwen in; het tentoonstellingsprogramma ziet er goed uit. Volgend jaar komt uit het Städel Museum in Frankfurt een expositie met tekeningen van Michelangelo, Rafaël en Titiaan. Luijten: 'Veel hoger kun je toch niet reiken.'

fondationcustodia.fr

undefined

Meer over